– Alle vet at Fredrikstad er dopbyen

MANGE SELGERE I Fredrikstad skal det være 10-12 selgere som ukentlig drar til Oslo for å kjøpe narkotika som de i neste omgang videreselger i Fredrikstad. I tillegg kommer alle småselgerne som i varierende grad selger dop for å finansiere eget forbruk. ILLUSTRASJONSFOTO: ERIK HAGEN
Illustrasjonsfoto:

MANGE SELGERE I Fredrikstad skal det være 10-12 selgere som ukentlig drar til Oslo for å kjøpe narkotika som de i neste omgang videreselger i Fredrikstad. I tillegg kommer alle småselgerne som i varierende grad selger dop for å finansiere eget forbruk. ILLUSTRASJONSFOTO: ERIK HAGEN Illustrasjonsfoto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Dopselgerne har tvilsomme forbindelser og faste salgssteder i sentrum.

DEL

Erfarne selgere, høyt forbruk og mange kjøpere. I Fredrikstad er det penger å tjene på lett omsettelige saker. Hasj, heroin, amfetamin. Alt er av interesse.
– De selger dop for å finansiere eget forbruk. Det er ingen i Fredrikstad som pusher for å bli rik, sier «Stein», én av veteranene i narkotikamiljøet i Fredrikstad. Han vil være anonym grunnet frykt for strenge represalier fra miljøet.

Les også: - Før stjal jeg fra folk som dem

– Kjøper stoff i Oslo

Rastløse selgere vil ha mange kjøpere og raske kontanter i gangbar valuta. De er opptatt av fortjeneste, forbindelser og betalingsfrekvens.
– Jeg vet om 12 personer som minst én gang i uken drar til Oslo, kjøper stoff og selger det i Fredrikstad. Selgerne er i alderen 18 til 50 år, sier «Stein».
Flere kilder som Fredriksstad Blad har snakket med, anslår at det er rundt 10-12 personer som på fast basis selger narkotika i byens gater. Men meningene er delte. Flere rusmisbrukere mener at det reelle tallet er mye høyere.
– Alle vet at Fredrikstad er dopbyen, mens Sarpsborg er amfetaminbyen. Det er veldig mange rusmisbrukere i Fredrikstad, men tilgangen på stoff varierer veldig. Til tider får jeg ikke tak i en dose engang, sier BT, en kvinnelig rusmisbruker i 40-årene.

Les også : -Det er beklagelig

Skjer på skjermede steder

Salget foregår som regel på skjermede områder, men det skjer også helt åpenlyst på både Evjekaja og Stortorget, byens mest befolkede torg.
– De som drar og henter for eksempel heroin i Oslo, kjøper gjerne «tiere» eller «femmere». Det betyr henholdsvis ti gram eller fem gram heroin. For en «tier» er prisen 4500 kroner, mens en «femmer» koster 2500 kroner. Har du en «femmer» å selge i Fredrikstad, så selger du deg tom på kort tid, og så er det inn til Oslo igjen for å kjøpe mer. Sånn holder selgerne på hele året, sier «Stein».

– Dobbelt så dyrt her

Sammenlignet med Oslo er prisen dobbelt så høy i Fredrikstad.
– I Fredrikstad koster det 200 kroner for 0,1 gram heroin. I Oslo selger de kvartinger, altså 0,2 gram, for samme pris. Noen av selgerne i Fredrikstad driver såpass stort at de kan selge deg en «femmer», mens andre driver så stort at det er direkte farlig, sier «Stein».
– Hvor i Oslo er det handelen foregår?
– På Torshov, Gründerløkka eller inne i en anonym bil. Man prøver å holde seg vekk fra de mest befolkede områdene, svarer han.
 

Les også : Tok over 40 kilo heroin

Artikkeltags