Årsaken er at mange som bruker enten byfergen til Kråkerøy, sentrum og Gressvik, eller fergen direkte over fra Gamlebyen til Cicignon, ikke finner parkeringsplass nær nok det populære og gratis kollektivtilbudet.

Dermed tar mange seg til rette på kommunal grunn, eller på privat grunn.

– Feilslått politikk

I 2013 vant Fredrikstad kommune den gjeve Kollektivprisen for tiltaket med byfergen. Nå skaper gratisfergene frustrasjon hos private grunneiere på hele Østsiden.

– Den rødgrønne parkeringspolitikken er feilslått, mener Bjørnar Laabak, gruppeleder i bystyret for Fremskrittspartiet.

– Kan ikke fortsette

– Vi har allerede gjort flere henvendelser til kommunen om dette. Slik kan det ikke fortsette, sier leder i Gudeberg lokalsamfunnsutvalg, Fredrik Ellefsen.

– Hva er løsningen?

– Hele området på Kongsten og rundt Gamlebyen må reguleres skikkelig, og det må skiltes tydelig der det er forbudt å parkere, mener han.

Problemet er økende og noe må gjøres

– Når det går an å få til dette på sentrumssiden, må det kunne ordnes også her på Østsiden. Vi har nå tatt opp denne problematikken flere ganger i lokalsamfunnstvalget. Problemene er stadig økende, så noe må gjøres, sier Fredrik Ellefsen.

– Mange klager

– Belastningene er nå store i området, bekrefter Lars Øyvind Nilsen i kommunens veiavdeling.

– Det er mange som henvender seg til kommunen for å klage.

– Hva går klagene ut på?

– Mange gjelder bilister som har tatt seg til rette på privat grunn, og parkerer på plener, eller i områder som ikke har vært vant til aprkering i gatene, sier Nilsen.

Onsdag rapporterte f-b.no fra et område 150 meter nord for ferjestedet i Gamlebyen, i retning Prestlandet, der en av- og pålessingsplass for båtfolket nå er blitt et populært areal for gratis parkering for bilister som også bruker gratis.

Flere sto parkert på den nyslåtte gresset tilknyttet vollene og vollgraven.

– Plassert feil

– Alle parkeringsplassene her i byen er plassert feil, sier Bjørnar Laabak, leder for Fremskrittspartiets bystyregruppe.

– Hvorfor er det det?

– Suksessen med Gamlebyfergen er et stjerneeksempel på dette. Svært mange synes det er for langt til parkeringsplassene, eller de er helsemessig ute av stand til å gå mange hundre meter frem til fergene. Det bor tusenvis av mennesker i andre bydeler som må bruke bil for å komme seg til et kollektivtilbud, i dette tilfellet byfergene.

– Som er et prisbelønnet kollektivtiltak?

– Tiltaket med fergene er strålende, det. Men de rødgrønne ser ut til å tro at folk skal sykle eller gå hjemmefra. De har bommet på virkeligheten. Det er ikke slik folk oppfører seg. De kjører til kollektivtilbudene, og det er et stort behov for å sette fra seg biler enten du skal ta tog eller buss videre, mener han.

– Må ikke flyttes

– Skal vi åpne for parkering inne i Gamlebyen, da?

– Nei, Gamlebyen kan ikke brukes til pendlerparkering. Dette er et vanskelig spørsmål, men vi som politikere må ta debatten og løse det, sier han.

– Men vi må for Guds skyld ikke gjøre noe med parkeringsplassene ved gravlunden og Childrens International School på Østsiden. Planlegger vi annet enn å bruke området til parkeringsplasser, eller flytter vi dem enda lenger unna, blir problemene enda større for beboerne på Østsiden, sier Laabak.

– Nok p-plasser

– Vi må ikke opprette flere parkeringsplasser, vi har nok av dem, mener Bymiljølistas Jan Kåre Fjeld.

– Løsningen på problemet på Østsiden er for det første å regulere området med skilting og håndheve forbud, og appellere til folks fornuft, mener han.

– Fergen er et flott miljøtiltak. Derfor må vi gå i oss selv, og velge å ta bussen, gå eller sykle til fergene. Og folk som parkerer på plenene til andre bør skjerpe seg. Det er en snål ting å gjøre, og respektløst overfor andre, sier Jan Kåre Fjeld.