Aksjonerte mot dressurkurs og bruk av strøm mot hund

Bruken av strømhalsbånd er forbudt i vanlig lydighetstrening av hund. Denne uken aksjonerte mattilsynet mot en Fredrikstadmann i 50-årene.

Bruken av strømhalsbånd er forbudt i vanlig lydighetstrening av hund. Denne uken aksjonerte mattilsynet mot en Fredrikstadmann i 50-årene. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Det var grusomt å se hunden ligge på bakken og skjelve, sier et vitne. Mattilsynet aksjonerte denne uken mot en mann i 50-årene som innrømmer å ha brukt strømhaldsbånd på sine dressurkurs.

DEL

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt en aksjon, men foreløpig kan ikke uttale meg om den konkrete saken, sier seksjonsleder i mattilsynet i Østfold, Tor Olav Aas.

– Vi ønsker offentlig oppmerksomhet rundt saken, men vi må behandle den ferdig først, sier han.

– Det er forbudt

Tor Olav Aas opplyser til f-b.no at Mattilsynet skal bruke noen dager på å skrive ferdig en rapport, og deretter foreta en vurdering om dette kan være et forhold som skal bøtelegges eller politianmeldes.

– Hva kan du si om eventuell bruk av strømhalsbånd i dressur av hunder?

– Generelt kan jeg si at det er forbudt, bortsett fra i såkalt aversjonstrening mot husdyr. Det er ikke tillatt å bruke strømhalsbånd i vanlig trening, sier Aas.

– Grusomt syn

Vitner som har henvendt seg til Fredriksstad Blad, hevder de selv har vært til stede på kurs der både hardhendt håndtering og strøm skal være brukt.

– Jeg var selv tilskuer på to av kursene denne mannen holder. Ved ett tilfelle lå bikkja på ryggen og bena bare dirret, fordi det var satt strøm på den. Det var et grusomt syn, sier en hundeeier til f-b.no.

– Dressurmetodene vi her snakker om utelukker lek, godbiter og belønning, som er de dyrevennlige metodene å bruke for å dressere hunder, sier vedkommende.

Det virket som et forsøk på å røske hodet av hunden

– Jeg har også sett at det er blitt slitt så hardt i halsbåndet for å få hunden til å lystre at det for meg virket som forsøk på å røske hodet av hunden, sier hundeeieren.

Vedkommende refererer også historier fra andre hundeeiere, som skal dreie seg om bruk av vold og strøm, på dressurkurs avholdt i mindre grupper i Fredrikstadmarka, ved FIF-huset, ved Stjernehallen og ved Kongsten gjennom et par år.

– Forferdelig

– Jeg har ligget hjemme og nesten begynt å grine av beskyldninger om å ha vært slem mot hunder. Jeg har reddet mange hundeliv, sier Fredrikstadmannen som denne uken ble gjenstand for mattilsynets aksjon.

Jeg blir lei meg i hjertet mitt når jeg hører dette

– Dette har tatt helt av. Det er forferdelig, sier han til f-b.no.

– Jeg blir lei meg i hjertet mitt når jeg hører dette. Jeg har drevet med hundedressur i 40 år, er veldig glad i hunder og har aldri vært slem med noen hund, sier han.

– Men du har brukt strømhalsbånd?

– Ja, det legger jeg ikke skjul på. Men hvis dette fremstilles som bruk av strøm som skader hunden, er det fullstendig feil, sier mannen, som selv er hundeeier.

– Har hjulpet folk

– Hva er det som er riktig, da?

– Jeg har ikke drevet dressurkurs i den forstand, men hjulpet enkeltpersoner eller folk i mindre grupper med vanskelige hunder.

– Ved hjelp av strømhalsbånd?

– Av og til er det brukt strøm med fornuft, når jeg ikke har nådd inn til en hund, eller for eksempel når en hannhund går mot en hannhund og det blir full tenning. Men det er jo innstillinger på disse halsbåndene som går fra 1 til 19. Jeg har holdt meg rundt styrke 2-3 og gikk hunden et lite pirk, når det ikke har vært noen annen måte å nå inn til den på.

– Men du har vært klar over at bruk av strømhalsbånd er ulovlig?

– Jeg har vel ikke vært helt klar over det. Jeg har i alle fall sluttet med det nå, sier han.

– På hvilken måte aksjonerte mattilsynet mot deg?

– De var en representant for mattilsynet og en veterinær til stede på en samling i Fredrikstadmarka, og ute ved fortet på Kongsten mandag og onsdag. Vi var ikke mange. Bare 3-4 deltakere.

– Kom mattilsynet med noen pålegg?

– De tok bilder og observerte, spurte hva vi drev med og kom med advarsler i forhold til bruk av strøm.

– Har reddet mange liv

– Er du redd for at konsekvensen kan bli at du må slutte med dressurkurs etter dette?

– Nei, jeg har uansett ikke gått inn for umotivert bruk av strøm. Det er stemmen som er det viktigste redskapet. Jeg synes det er trist at jeg ikke kan holde på med det lenger.

– Fordi?

– Det er mange som er fornøyd med hjelpen de har fått. Jeg har også samarbeidet med veterinær i Fredrikstad, og jevnlig fått henvendelser fra privatpersoner om hunder som har vært utagerende og aggressive, oftest knyttet til spørsmål om å vurdere om hunder skal avlives eller ikke. De aller fleste har jeg fått skikk på. Bare to er avlivet i løpet av alle disse årene. Resten har jeg berget livet til, fordi det ikke var grunn til å avlive dem, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken