Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten dømt for ærekrenkelse mot Morgan Andersen

Artikkelen er over 6 år gammel

Aftenposten er i Borgarting lagmannsrett dømt for å ha ærekrenket Morgan Andersen. Avisen dømmes til å betale Andersen 100.000 kroner i oppreisning, samt 500.000 kroner i saksomkostninger til Andersen.

– Dette er helt fantastisk hvis det stemmer. Jeg har nesten ikke ord. Det er en stor dag for meg, sier Andersen da f-b.no ga ham nyheten tirsdag morgen.

Mistenkelig avtale

Det er Aftenpostens artikkel "Ny millionutbetaling granskes" som er kjernen i rettssaken. I artikkelen som sto på trykk 14. desember 2011, hevdet avisen at Andersen sto bak en mistenkelig avtale rundt spilleren Abgar Barsom. Avtalen minnet mye om den mye omtalte Piiroja-avtalen.

Andersen har hele tiden hevdet at han ikke har hatt noe med den mistenkelige avtalen å gjøre, og at han var sykemeldt på den tiden da avtalen ble inngått.

LES OGSÅ: Bekrefter at jeg er uskyldig

Tapte i tingretten

Han saksøkte Aftenposten for ærekrenkelser, og krevde 3,8 millioner kroner av avisen. Aftenposten vant frem i tingretten, men Andersen anket videre til lagmannsretten.

Nå er altså avisen dømt til å betale Andersen.

LES OGSÅ: – Millionkravet er urimelig

«Lagmannsretten er kommet frem til at artikkelen 14. desember 2011 inneholdt en rettsstridig ærekrenkelse etter skadeerstatningsloven, men at den øvrige dekningen faller innenfor pressefrihetens vern», heter det i dommen. 

I domspapirene heter det videre:

«Etter en samlet vurdering har lagmannsretten kommet frem til at påstanden om at Andersen hadde inngått en avtale som var mer eller mindre identisk med Piiroja-avtalen, innebærer en rettsstridig ærekrenkelse. Lagmannsretten legger til grunn at påstanden går over de overdrivelser og feil som anses vernet av ytringsfriheten», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Andersen fikk imidlertid ikke medhold i påstanden om oppreisning for økonomisk tap.

– Lagmannsretten finner det ikke sannsynliggjort at Andersen ville hatt et annet inntektsgrunnlag dersom Aftenposten ikke hadde vært for konkluderende med hensyn til Andersens eventuelle befatning med Barsom-saken. Det samme gjelder i forhold til en eventuell risiko for at Andersens selskapsinvesteringer i fremtiden vil realiseres i et tap, heter det i dommen.

– Har kjempet lenge

Aftenposten dømmes også til å betale Andersen en halv million kroner i saksomkostninger.

– Dette en av de største dagene for meg de siste årene. I tillegg har kona mi bursdag i dag, så nå vet jeg nesten ikke hva jeg skal si. At retten mener artikkelen var ærekrenkende er en gedigen seier, og viser at det lønner seg å stå opp mot det man mener er urettferdig her i livet. Jeg har kjempet lenge, men dette gjør det hele verdt det.

– Du er ikke skuffet over at erstatningssummen er langt under det du krevde?

– Jeg har hele tiden sagt at pengene ikke var det viktigste. Aftenposten tilbød meg først 50.000 kroner, og deretter 100.000 kroner – men nektet å beklage artikkelen. Det var mye av grunnen til at jeg gikk til søksmål. Nå er det klart at lagmannsretten mener at avisen skal betale erstatning, og det er en gedigen seier for meg, sier Andersen.

Aftenpostens advokat, Jon Wessel-Aas, hadde følgende kommentar etter å ha lest dommen tirsdag.

– Vår klient er naturligvis skuffet over at frifinnelsen fra tingretten ikke ble opprettholdt. Samtidig er de fornøyd med at kravet på flere millioner er redusert til 100.000 kroner, sier Wessel-Aas.

Han vil nå gå gjennom dommen sammen med Aftenposten for så å vurdere ankespørsmålet.

– Det er en grundig dom fra lagmannsretten, og vil selvfølgelig bruke tid på å gå gjennom denne dommen, sier han.

Ankefristen er en måned etter at dommen har falt.

Under kan du se et intervju med en åpenhjertig Morgan som forteller om sin egen situasjon:

 

Kommentarer til denne saken