Nå er boplikt-problematikken på Hvaler i ferd med å eskalere til dimensjoner ingen hadde tenkt seg etter at kommunen har begynt med systematisk kontroll.

Billig hytteløsning

I bunnen ligger det en smart metode for å skaffe seg billig hytte: Man kan kjøpe et slitent bolighus som er lavt priset på grunn av boplikt, enkel standard og avsides beliggenhet. Men som hytte kan et slik sted være litt av en perle.

Problemet er bare bopliktreglene, og at det heller ikke er noen enkel sak å forvandle hus til hytte på lovlig måte. 50 års bruk som fritidshus eller beliggenhet på noen av småøyene på Hvaler er stort sett eneste holdbare begrunnelse.

Utvalget for miljø og teknikk blir orientert om den siste utviklingen i bopliktsaken onsdag: Kommunen jobber nå med 79 konkrete forhold som er stemplet som klart brudd på boplikten. I tillegg verserer det et mindre antall saker som det ikke er endelig avklart om er på riktig eller feil side av streken.

Slo ned som en bombe

I januar slo det ned som en bombe at det var 145 eiendommer som ble gransket for mulig brudd på boplikten. I 67 av disse sakene har kommunen i løpet av den siste måneden avdekket at det faktisk er brudd på bopliktreglene, men ikke alt er ferdig gransket.

Les også: Åpner for tvangssalg

–Det reelle antallet er trolig et sted mellom 80 og 100 brudd. Behandlingen av de fleste sakene er bare i startfasen, skriver kommunens saksbehandler Håvard Skaaden i en orientering til politikerne.