Safia Abdi Haase er utdannet sykepleier og jobber med bekjempelse av kjønnslemlestelser nasjonalt og internasjonalt gjennom stiftelsen Amathea. Safia er fra Somalia og er selv blitt utsatt for kjønnslemlestelser.

– Dette må vi få bort fra vår kultur. Men vi må ha respekt for de som har opplevd det.

Les også : Sjokkmelding fra jordmor

– Har skjedd i Norge

Mange er av den oppfatning at kjønnslemlestelser ikke skjer på norsk jord. Safia gir imidlertid flere eksempler på at det har skjedd her.

– Jeg snakket med en kvinne fra Iran som i 1998 ble invitert av sine somaliske naboer til å se deres kultur; En 14 år gammel jente ble kjønnslemlestet på kjøkkenbordet hjemme i Nittedal.

Safia har nok et eksempel:

– I 2006 hadde jeg besøk av en mor og datter fra Uganda på mitt kontor. Datteren på 19 lurte på hva jeg jobbet med, og jeg forklarte. Da sa hun «Mamma, dette har du gjort med meg». Da svarte moren «Nei, det var annerledes». Det viste seg at dette hadde skjedd på et bad i Tromsø.

–Dette beviser at man ikke må tro at det ikke skjer i Norge. Det har skjedd, og barna tør ikke å sladre. Det kan også skje igjen.

–Kunnskap

Safias største våpen i bekjempelsen mot kjønnslemlestelser er kunnskap.

– Det mangler kunnskap på tre områder: Kultur, religion og anatomi og biologi, sier hun, og utdyper;

– Kjønnslemlestelser er en gammel faraotradisjon. Men vi lever ikke i faraoenes tid, og derfor er det er heller ikke vår kultur. Det er ingen religioner som krever kjønnslemlestelse. Tvert imot. I alle religioner heter det at man ikke skal endre på kroppen slik Gud har skapt den. I tillegg er det for lite kunnskap om anatomi og biologi blant folk.

– Fjerner ikke alt

Safia mener at også folk innenfor helsesektoren mangler kunnskap.

– Mange tror at man fjerner alt ved infibulasjon; klitoris og ytre og indre kjønnslepper. Det er ikke riktig. Man fjerner forhuden på klitoris, med eller uten tippen og de indre kjønnsleppene. Så skraper man de ytre kjønnsleppene og syr de sammen, men unnlater å sy igjen en liten åpning. Dersom man hadde fjernet alt kunne man ikke sydd igjen.

Safia sier at grunnen til at jenter blir omskåret er for å forhindre samleie. Det fungerer som et kyskhetsbelte. Så snart man er gift klipper man opp en del av vagina slik at man kan utføre samleie. Senere når man skal føde åpnes man opp helt.

Uenig

I går skrev Fredriksstad Blad om kommunejordmoren i Halden, Åshild Braaten. Hun mener integrering er nøkkelen til å forhindre kjønnslemlestelser, og ikke underlivsundersøkelser. Safia beundrer Braatens arbeid, men er uenig med henne på dette punktet.

– Det går ikke an å definere integrering i forhold til kjønnslemlestelser. Jeg jobber ikke mot kjønnslemlestelser fordi jeg er integrert. Men fordi jeg har kunnskap. Ellers kan man jo ikke forhindre det i landene hvor kjønnslemlestelser utføres, der kan man ikke integrere.

– Faktisk utføres det underlivsundersøkelser i noen tilfeller. I to av ti underlivsundersøkelser som ble utført på grunn av bekymringsmeldinger fra barnevernet, ble det avdekket kjønnslemlestelser. Og allikevel har ingen blitt dømt i sakene fordi barna ikke vil være bevis i saken eller anmelde sine foreldre.

–Nå er det viktig at flere kommer på banen i kampen mot kjønnslemlestelser. Dersom vi inkluderer de det gjelder, kan veien bli kort vei til et samfunn uten vold, sier Safia.
 

Les også : Sjokkmelding fra jordmor

Les også: - Kjønneslemlestelse utbredt

Les også: Somaliere mot kjønnslemlestelse

Les også: Vil ha 1000-tips mot omskjæring