Gå til sidens hovedinnhold

100 smuglerbiler står innelåst på Svinesund - skal skrotes

Artikkelen er over 7 år gammel

Nærmere 100 biler, alle brukt til smugling, står i politiets innhegning ved tollstasjonen på Svinesund. Få av dem kommer noen gang tilbake på veien.

I bil-innhegningen er det trangt om plassen. Mange av bilene er av nyere dato – blant annet en Audi RS6.

Felles for mange av bilene er at de er manipulert for å tåle ekstra tung last: De er så stive i «fjæringen» at det ikke går an å presse dem ned med normal, fysisk menneskemakt.

LES OGSÅ: Strengere straffer for utviste.

Kan bli overrasket

Og et stort antall ender hos bilopphuggeren, bekrefter politiadvokat John Skarpeid.

Bakgrunnen for det, er at det må betales avgifter på dem i form av fortolling inn til Norge dersom de skal selges. Det er også sjelden aktuelt å sette disse bilene på veien igjen med en ny eier på vognkortet når de er så manipulert.

En annen side av saken er at dersom en bil som har vært benyttet til narkotikasmugling selges til en ny eier, kan det senere vise seg at tollvesenet ikke har funnet all narkotikaen:

Dermed kan den nye eieren få seg en overraskelse dersom han blir stanset på Svinesund ved en senere anledning og tollvesenets narkotikahund oppdager at det fremdeles ligger stoff gjemt i bilen.

LES OGSÅ: Dette flukt-hullet har tollerne klippet for å redde smuglerne.

e6

100.000 i bot

 Politiadvokat Skarpeid har flere eksempler på disse profesjonelle smuglerne som bidrar til at bilparken på Svinesund stadig øker i omfang:

– Vi har en polakk som kom over grensen den 25. januar i bil og sammen med flere andre i en «smuglerkolonne.» Bilen var ombygd og hadde stor overlast. Han hadde heller ikke gyldig førerkort, sier Skarpeid og opplyser at bilen var en ombygd Volkswagen Caddy med ett tonns overlast.

Boten ble vedtatt men aldri betalt

Føreren var en «gjenganger» som også senere har kommet tilbake igjen i enda en ombygget bil og med betydelige mengder øl, sigaretter og brennevin i lasten. Mannen måtte slippes ut igjen grunnet manglende varetektsplass – mot at han ble gitt en bot på 100.000 kroner.

LES OGSÅ: Elleve smuglerbiler gikk natt til lørdag rett i fella på Svinesund med øl, sprit og sigaretter tilsvarende to millioner kroner i lasten.

– Boten ble vedtatt men aldri betalt, sier Skarpeid.

I går sørget politiadvokaten for at enda en smugler fikk en slik 100.000 kroners bot.

Stjal tilbake biler

I april i fjor ble totalt 15 polske biler beslaglagt etter at en smuglerkolonne ble stanset ved Rygge.

Måneden etter, i mai, ble ni av disse bilene «stjålet tilbake» fra innhegningen på Svinesund av det politiet mener er en profesjonell smuglerliga som visste utmerket godt hva de gjorde.

Og nå på onsdag ble en mann pågrepet i Oslo mistenkt for befatning med tyveriet. Mannen ble da påtruffet i en ny ombygd «smuglerbil.»

– Pågripelsen skjedde som ledd i at politiet først fant tekniske spor i en av totalt tre biler som ble gjenfunnet etter det tyveriet i mai i fjor, opplyser Skarpeid.

Og tilføyer:

– Nå er vi i ferd med å avhøre ham, for å finne ut litt nærmere om tilknytningen han eventuelt har, sier politiadvokaten.

 

Kommentarer til denne saken