Vold, angstanfall og stygge slengbemerkninger. Dårlige skoleopplevelser over lang tid gjør at gutten i perioder ikke tør å gå på skolen, som ligger i Fredrikstad kommune.


Vil ikke kommentere saken


Slik foreldrene vurderer situasjonen, er problemene knyttet til én jevnaldrende gutt.
– Vi krever at mobberen skal bli overført til en annen skole, men rektor sier nei. De vil bare prøve nye tiltak og bruke mer ressurser på å ta vare på mobberen enn han som faktisk blir utsatt for volden. Skolen tar ikke saken på alvor, og vi har mistet troen på at de skal klare å løse problemet, sier faren.

Verken skolen eller kommunen vil kommentere saken.
– Vi kan ikke diskutere enkeltsaker i avisen, begrunner skolesjef Stein Krogsrud.


– Vi stoler ikke på skolen


Tidligere i år var tiåringen hjemme fra skolen i seks uker.
– I tre av ukene fikk han seks timer med hjemmeundervisning i uken. I tillegg var han på skolen på torsdager, for da ble han ikke plaget. På torsdager hadde mobberen et annet skoleopplegg, sier moren.

Av hensyn til sønnen ønsker både moren og faren å være anonyme.
– Vi tør ikke lenger å si til sønnen vår at det er trygt å gå på skolen, for vi stoler ikke på at skoleledelsen klarer å passe på gutten vår, sier moren.


– Blitt mørbanket tre ganger


Vanskelighetene skal ha startet i førsteklasse, og problemene økte gradvis i omfang.
– Da sønnen vår startet i tredjeklasse, ble den fysiske og psykiske trakasseringen mer alvorlig. Slag og spark ble en del av skolehverdagen, og siden den gang er det bare blitt verre. Han har flere ganger hatt blåmerker over hele kroppen, og én gang er han blitt slått i svime. Tre ganger har vi vært hos legen fordi han er blitt mørbanket, sier faren.

Det første legebesøket kom i april 2008. Da ble det påvist blåmerker etter slag og spark. I november samme år ble det et nytt legebesøk. «Pasienten skal angivelig blitt slått og sparket flere ganger av medelev. Fått slag i ansikt og ryggen. Slått og sparket i overkroppen og på bena,» skrev legen.

Siden 2008 har tiåringen gått jevnlig til psykolog Claus Fasting. «Plagene består både av sosiale krenkelser og fysiske angrep. Han reagerer med gråt og skolefravær. Han legger ikke skjul på at han flere ganger har forsøkt å ta igjen, men at dette ikke stopper eller bremser det han utsettes for. Jeg må på det sterkeste råde til at det umiddelbart rettes på dette uholdbare og uverdige forholdet,» skrev psykologen i november 2008.


– Hjelper ikke med møter


For å stoppe den vonde utviklingen har det vært mange møter og telefonsamtaler, vedtak og dokumenter. Alvorlige fagfolk har uttalt seg med tyngde, og både lærere, politi, advokat, fastlege, psykolog, skoleledelse og fylkesmannen har vært inne i bildet. Alt har vært temmelig resultatløst, ifølge foreldrene.
– I to-tre år har skolen sagt at «det går bedre nå». I stedet er det bare blitt verre. Sønnen vår blir fortsatt mobbet, får panikkanfall og ufine tekstmeldinger. Han sliter med kvalme, hodepine og manglende trygghet, og flere ganger har han kommet gråtende hjem fra skolen, sier faren.

Senest i mars måtte foreldrene til legen med sønnen. Han var blitt banket opp.
– Vi mener det er grunnlag for skolebytte, men i stedet gambler skolen på at det holder med nye tiltak, sier moren.


– Skal fotfølge mobberen


Foreldrene mener at saken står i stampe, og de er lei av kompliserte forklaringer, manglende handling og resultater.
– Skolen har bestemt at mobberen og sønnen vår skal holdes atskilt, men det fungerer ikke.
Sønnen vår blir fortsatt mobbet og føler seg overhodet ikke trygg på mobberen, enda skolen i et par år har hatt en SFO-assistent til å fotfølge mobberen i friminuttene. Vi har spurt om å få en annen til å fotfølge mobberen, men det vil ikke skolen, sier faren.

En spesialkonsulent i skoleetaten mener det ikke finnes dekning i loven for å overføre mobberen til en annen skole.
– Han legger vekt på at et skolebytte vil være svært uheldig for mobberen, og vi føler derfor at sønnen vår blir ofret for at mobberen skal få enda en sjanse, sier moren.
Foreldrene til gutten som angivelig skal stå bak mobbingen, ønsker ikke å kommentere saken.