Gå til sidens hovedinnhold

Denne Østfold-byen kan etterfølge Fredrikstad som Landets mest attraktive

Artikkelen er over 2 år gammel

I fjor ble Fredrikstad kåret til Landets mest attraktive by. I år blir det Kristiansand, Svolvær – eller Askim!

Det er vidt forskjellige byer, men felles for finalistene er bærekraftig byutvikling, satsing på sentrum og ambisiøst planarbeid.

– De tre finalistene har gjort veldig mye bra. Byene satser sterkt på å skape liv i sentrum. Bevisstheten om at sentrum er viktig, har styrket seg de siste årene, noe Askim, Kristiansand og Svolvær er gode eksempler på, sier juryleder Erling Dokk Holm.

I begynnelsen av mai vil juryen besøke de tre finalistene før den kårer vinneren. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland vil dele ut prisen i juni. I fjor var det som kjent Fredrikstad som vant kåringen.

 

– Over 450 personer fra hele landet har i år har stemt på sin favorittby. Finalistene er spennende og sterke kandidater, og jeg ser frem til å dele ut prisen til årets mest attraktive by, sier Mæland i en pressemelding.

Slik beskriver juryen Askim:

Byen har arbeidet aktivt for å øke sin attraktivitet gjennom målbevisst sentrumsutvikling og strategier for bærekraftig vekst, med økt vekt på sykkel og gange. Askim er preget av gode politiske prosesser, godt samspill mellom offentlig og privat sektor, innbyggermedvirkning, og godt planarbeid. Det er lagt til rette for vekst rundt kollektivknutepunktet, det er etablert storhandel midt i sentrum, og byromskvaliteter er satt i fokus. Askim er en gammel industriby og har mange kulturminner som det i dag er økt forståelse og interesse for. Ikke minst er Askims rolle i regionen voksende fordi byen blir hovedsete for den nye kommunen Indre Østfold fra 1. januar 2020. Da slår de fem kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad slår seg sammen, og behovet for en velfungerende by vil øke ytterligere.

LES OGSÅ: – At industrien i Askim sentrum ble lagt ned har vært avgjørende for den gode byutviklingen vår

– Positivt for Askim!

Ordfører Thor Hals (H) legger ikke skjul på at han satt stor pris på å få melding om at Askim er i finalen av den nasjonale kåringen.

– Vi har mobilisert en god del stemmer, så at vi nå er i finalen er veldig morsomt, fastslår han.

Ordføreren sier videre at Askim har gode sjanser for å vinne. Det er nemlig ikke antall blomster i gatene som bestemmer hvem vinneren blir.

– Det handler mer om hvor god byutvikling man har fått til. I Askim har det blitt tatt mange grep som er til eksempel for andre kommuner. Derfor har vi flere argumenter for hvorfor Askim bør vinne, sier Hals.

Han peker blant annet på at det er yrende liv i de gamle lokalene til Viking.

– Det har skjedd en stor utvikling i de sentrumsnære områdene. Vi har en storhandel midt i byen. Slikt næringsliv pleier å ligge på et jorde utenfor byene. Vi har også Østfoldbadet, som ligger sammensveiset med kulturhuset. Dette er eksempler på nytt liv i gamle lokaler, fastslår Hals.

Uansett om Askim vinner eller ikke, ser ordføreren på det hele som en seier for Askim by.

– Hvis vi vinner hjelper det veldig på omdømmet til Askim på et nasjonalt nivå. Den positive omtalen har vi bare godt av. Uansett hvordan det går kan vi være stolte. Å komme til finalen er i seg selv fantastisk, konkluderer Thor Hals.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.