Magne Aasbrenn gjenvalgt som leder i Noregs Mållag

Magne Aasbrenn fortsetter som leder i Noregs Mållag.

Magne Aasbrenn fortsetter som leder i Noregs Mållag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tar to nye år som leder i organisasjonen som jobber for å fremme nynorsk på alle områder i det norske samfunnet.

DEL

På Mållagets 100. landsmøte i helgen ble fredrikstadmannen Magne Aasbrenn gjenvalgt som leder. Han tar dermed to nye år som leder, og forteller til Fredriksstad Blad at han setter pris på å få tilliten.

– Jeg er veldig glad for at jeg får tilliten. Det er jo sånn at hovedtyngden av medlemmene i Noregs Mållag sokner til Vestlandet, og til litt andre områder enn Østfold. Derfor er det fint å få tilliten, sier han.

– Jeg synes jo det er moro å holde på. Vi har hatt mye fremgang og god medlemsøkning de siste årene, i tillegg til at vi får til mange bra ting. Nå jobber vi med to viktige saker; Den første er at vi ser til at alle bøker som gis ut digitalt i skolen også kommer ut på nynorsk – til samme tid som de kommer ut på bokmål. Det andre er fylkessammenslåingene. Både Viken, eller Vika som jeg synes er bedre, og de andre nye fylkene vil få både nynorskkommuner og kommuner som bruker bokmål, og derfor er det viktig at alt som blir laget til videregående skole finnes på både bokmål og nynorsk, leger han til.

FRA ØSTFOLD: Det var sju utsendinger med Østfold-tilknyting på landsmøtet i tillegg Magne Aasbrenn. Fra venstre: Kjetil Aasen (Østfold fylkesmållag), Hans Rasmus Glomsrud (Østfold dialekt- og målungdom og Studentmållaget i Oslo), Per Thorvald Larsen (Østfold fylkesmållag), Ragnhild Lier (Sarpsborg Mållag), Gunnar Ottne (styremedlem Sarpsborg Mållag), Marit Øgar Aasbrenn (Fredrikstad Mållag), Morten Tutturen (Indre Østfold Mållag) og Magne Aasbrenn (gjenvalgt leder i Noregs Mållag).

FRA ØSTFOLD: Det var sju utsendinger med Østfold-tilknyting på landsmøtet i tillegg Magne Aasbrenn. Fra venstre: Kjetil Aasen (Østfold fylkesmållag), Hans Rasmus Glomsrud (Østfold dialekt- og målungdom og Studentmållaget i Oslo), Per Thorvald Larsen (Østfold fylkesmållag), Ragnhild Lier (Sarpsborg Mållag), Gunnar Ottne (styremedlem Sarpsborg Mållag), Marit Øgar Aasbrenn (Fredrikstad Mållag), Morten Tutturen (Indre Østfold Mållag) og Magne Aasbrenn (gjenvalgt leder i Noregs Mållag). Foto:

Forlenget permisjon

Aasbrenn har vært leder i Noregs Mållag siden 2016. Da hadde han vært leder i Østfold Mållag siden 2002. Han er utdannet lektor med fagene engelsk, psykologi og norsk fra Universitetet i Oslo, og har siden 1985 jobbet som lektor ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad.

Aasbrenn fikk permisjon fra jobben ved Frederik II for å ta vervet i Mållaget, og når han nå tar to nye år blir permisjonen forlenget.

– Dette er jo mer et verv, og ikke en tradisjonell jobb, så håpet er å få forlenget permisjonen med to nye år. Jeg håper det skal ordne seg, sier han.

Dannet lokallag i LO

Da han ble valgt til leder i 2016 fortalte Aasbrenn til FB at hans første plan var å ta kontakt med LO-leder Gerd Kristiansen og tilby hjelp fra mållaget til å gjennomføre vedtaket de gjorde i LO-kongressen i 2013 om likestilling mellom bokmål og nynorsk.

– Fikk du tatt kontakt med LO?

– Jeg var i møte med Gerd Kristiansen etter at jeg ble valgt, og resultatet av møtet er at det i LO-administrasjonen på Yougstorvet nå er dannet et eget lokallag av Noregs Mållag. Det har også kommet vedtak om at det skal være mer nynorsk i LOs publikasjoner, og lokallaget var representert på landsmøtet. Det er veldig bra å se at det skjer ting her, sier han.

Engasjert

Fredrikstad har også fått nyte godt av at lederen i mållaget bor nettopp her. Aasbrenn er nemlig en av nøkkelpersonene bak nynorskfestivalen «Hællæ Nynorsk». Han har tidligere sittet i styret til Norsk Fotballmuseum, og er skribent og forfatter. Med jevne mellomrom skriver han kommentarer om språk i Fredriksstad Blad, og han debuterte med romanen «Banna ben» på fredrikstaddialekt i 1978.

– I tillegg til å ha fokus på skole og fylkeskommuner skal vi også drive alminnelig dialektarbeid, og har noen morsomme ting på gang de neste årene, avslutter han.

LOVTE BEDRING: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner var til stede på møtet i helga, og han lovte at digitale læremiddel i framtiden skal komme samtidig og til samme pris på bokmål og nynorsk.

LOVTE BEDRING: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner var til stede på møtet i helga, og han lovte at digitale læremiddel i framtiden skal komme samtidig og til samme pris på bokmål og nynorsk. Foto:

Artikkeltags