I natt kan det hende du får se nordlyset – her

KAN VISE SEG I NATT: Dette bildet av nordlyset tok Jan Egil Lorenz Syversen ved Isesjø TIDLIGERE DENNE MÅNEDEN. I natt kan det hende nordlyset viser seg igjen.

KAN VISE SEG I NATT: Dette bildet av nordlyset tok Jan Egil Lorenz Syversen ved Isesjø TIDLIGERE DENNE MÅNEDEN. I natt kan det hende nordlyset viser seg igjen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mulighetene for at nordlyset innfinner seg over Fredrikstad-distriktet i natt er store. Blir været litt klarere, er det til og med muligheter for å se det.

DEL

– Sola har vært veldig samarbeidsvillig i høst. Nordlyset har vært sørover i Norge tre-fire ganger allerede, sier På Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

Høyt oppe på skalaen

Han kan bekrefte at nordlysvarselet akkurat nå forteller at det kan bli nordlys over distriktet vårt i natt.

– Det som skjer akkurat nå og det som skyldes at nordlyset kommer over dere i kveld, er at det er et koronahull som gjør at partikler slipper ut mye raskere og i større hastighet. Det vil riste ekstra mye oppå jordens magnetfelt og lage nordlys. Jo kraftigere utbrudd og jo kraftigere vindkastene i solvinden er, jo lenger sør vil den trekke seg, sier Brekke.

Han opplyser at fagfolk bruker en skala på mellom null og ni for å måle denne lysaktiviteten.

– I natt er det varslet opp til seks på denne skalaen. Når den er på fem, er det også vanlig at man kan se nordlyset også i Sør-Norge, sier han.  Varselet fra Aurora Forecast ligger på fem fra 15-tiden til rundt midnatt i kveld. Etter midnatt er styrken meldt til seks.

Følg med på nordlysvarselet fra Aurora Forecast her

Litt usikkerhet

Brekke understreker at nordlysvarsler er forbundet med usikkerhet, akkurat som værvarselet.

– Det er flere ting som bestemmer hvor kraftig den blir og hvor langt sør den kommer. Hvis magnetfeltet i denne gassen som kommer fra sola har feil retning, kan nordlysutbruddet bli svakere enn det som er varslet. Men hvis det blir klart vær, er det absolutt grunn til å følge med utover natten, sier han.

Dersom været tilsier det og du har lyst til å få et glimt av nordlyset, har Brekke et godt råd.

Finn et mørkt sted

Det er å finne seg et mørkt sted.

– Det er ekstremt viktig at du ikke stiller deg opp midt i byen, der gatelys og bybelysning vil gjøre himmelen litt gråaktig. Du merker deg jo selv når du er i skogen eller på fjellet at du ser tusen ganger flere stjerner enn når du står midt i byen. Kom deg ut på et jorde, i skogen eller sjøen, sier han.

Han har også følgende råd for dem som har tenkt å ta med seg mobiltelefonen for å fotografere nordlyset: Glem det.

– Hvis du skal ta bilder, nytter det ikke å bruke mobiltelefon. Du må ha vanlig kamera, helst speilrefleks, og det aller viktigste er å ha et stativ til kameraet. Du må nemlig ha lange eksponeringstider på flere sekunder, og du vil ikke klare å holde kameraet stille så lenge, sier Brekke.

Egne nordlys-apper

Han anbefaler også å følge med på nordlysmulighetene selv via apper som varsler mulighetene for fenomenet. Selv bruker han en app som heter Auroral Forecast.

– Den er laget på Svalbard og viser hvor nordlyset ligger til enhver tid. Så den kan man sjekke for å se om det er noen vits i å gå ut eller ikke, sier han.

Brekke opplyser at han får mange henvendelser om det fascinerende fenomenet – og da spesielt når nordlyset finner veien til sørligere trakter. Men interessen er også formidabel nordpå, der nordlyset opptrer ofte.

– Det er blitt en kjempeturistbusiness her i Nord-Norge. Før var det tomme hotellsenger og lite folk på denne tiden av året. Nå er det nesten fullere på vinteren enn på sommeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken