Karianne markerer dagen med fakkeltog: – Blir fortsatt systematisk diskriminert

FAKKELTOG: Karianne Hjørnevik Nes håper på god oppslutning rundt fakkeltoget tirsdag: – Hver eneste fakkel teller, sier hun.

FAKKELTOG: Karianne Hjørnevik Nes håper på god oppslutning rundt fakkeltoget tirsdag: – Hver eneste fakkel teller, sier hun. Foto:

Likestilling gjelder ikke for alle, mener Karianne Hjørnevik Nes. Fakkeltoget i Fredrikstad sentrum tirsdag skal fronte rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

DEL

Tirsdag er det FN-dagen for funksjonshemmede, og Likeverdalliansen går sammen med NHF Fredrikstad, NHFU og SAFO for å feire og markere dagen i Fredrikstad.

– Man tenker at alle mennesker er likeverdige, men i mange tilfeller gjelder ikke det mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi blir sett på som svake og annerledes. Til tross for FNs menneskerettigheter opplevde man at mennesker med nedsatt funksjonsevne ble diskriminert, og derfor så FN også behovet for en egen FN-konvensjon, sier fakkeltogarrangør Karianne Hjørnevik Nes i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Fakkeltoget blir en ny mulighet til å fronte BPA-saken. Saken ligger fortsatt på rådmannens bord, to år etter at politikerne bestemte at konsesjonen om hvem som skal tilby tjenestene i Fredrikstad skulle utlyses.

– Det er viktig for oss både å få feiret og markert dagen. Feiring fordi FN-konvensjonen slår fast at alle er like mye verdt. Det er ingen selvfølge. Samtidig markerer vi oss med BPA-saken, som har drøyd så lenge uten at noe har skjedd.

– Mye skjer i det skjulte

FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne ble ratifisert i Norge i 2013, og slår fast at menneskerettighetene også gjelder for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men i praksis fungerer det ikke slik.

– Vi blir fortsatt systematisk diskriminert. Mye av det skjer i det skjulte, og det handler om holdninger og fordommer. I tillegg kan det være god vilje som kommer skjevt ut. Mange ønsker bare å hjelpe, men det kan frata mennesker med nedsatt funksjonsevne muligheten til å gjøre og bestemme ting selv, sier Nes.

– Jeg har inntrykk av at det er spesielt utfordrende i Norge. Fordi mennesker trenger bistand, blir man sett på som en annen type menneske. Men det er ingen svakhet å trenge hjelp.

Fakkeltog og appeller

Tirsdag kveld begynner det med fakkeltog fra rådhuset, før det blir åpent møte på Litteraturhuset hvor flere organisasjoner skal holde appeller.

Nes, som også er påtroppende medlem i rådet for personer med nedsatt funksjonsevne, mener det fortsatt er en lang vei å gå før det er reell likestilling.

Hun trekker fram flere hverdagseksempler på hvordan diskrimineringen skjer i hverdagen. Et av dem handler om framkommeligheten hvis man er avhengig av rullestol.

– Mange kjenner selv på det når de triller barnevogn, at det er mange steder som ikke er tilpasset det å komme seg fram med jul. De som sitter i rullestol, opplever det hver dag, sier hun.

– Hver eneste fakkel teller

Nes håper på minst 50 fakkelbærere tirsdag kveld, men antallet er ikke det viktigste.

– Det er veldig flott å oppleve fellesskapet rundt et slikt fakkeltog. Det betyr mye at folk møter opp og viser støtte og solidaritet. Uansett om vi blir ti eller hundre: Hver eneste fakkel teller.

Artikkeltags