SISTE: Mascot flytter produksjonen til utlandet

FLYTTER UT PRODUKSJON: Mascot på Ørebekk.

FLYTTER UT PRODUKSJON: Mascot på Ørebekk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Styret i Mascot har vedtatt å flytte produksjonen fra Ørebekk til Estland. Trolig mister rundt halvparten av de ansatte jobben.

DEL

– Mascot har tapt penger på den norske avdelingen de siste årene. Budsjetter og alt fremover tyder på at bedriften vil fortsette å tape penger her. Vi tjener ikke nok til å fornye maskinparken og til å investere i nye produkter, sier styreleder Per Anton Kleppa til Fredriksstad Blad.

Det var NRK Østfold som først meldte at styret før helgen tok beslutningen om å flytte ut produksjonen.

Over 30 kan miste jobben

Trolig vil det bety at over halvparten av dagens 67 ansatte hos elektronikkprodusenten, som produserer strømforsyninger og batteriladere, mister jobben.

– Det nøyaktige antallet vil komme frem i den videre prosessen og i dialogen med fagforening. Men vi snakker nok om over halvparten, sier Kleppa.

Det som vil bli værende igjen i Fredrikstad av Mascot, er utvikling, salg og administrasjon. Det kan også være aktuelt å beholde en veldig liten del av produksjonen i Fredrikstad av hensyn til samarbeidet med utviklingsavdelingen.

Det var for et par uker siden det ble kjent at Ørebekk-bedriften vurderte å flytte ut produksjon.

– Siden sist tirsdag har vi tillitsvalgte vært i flere møter med ledelsen. Fortsatt er mye uvisst, men vi har blitt forespeilet å avvikle produksjonsrelatert virksomhet i Fredrikstad, sa Petter Olsen, tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Mascot, da.

Ville vente til etter jul

Kleppa kan fortelle at vurderingen har pågått i lengre tid.

– Vi har jo sett tallene og har visst at vi måtte gjøre noe. Men vi utsatte hele prosessen til januar med vilje. Vi ønsket ikke at dette skulle være julepresangen til de ansatte, sier Kleppa. Han beskriver dialogen med de tillitsvalgte som ryddig og grei.

– Når skal flyttingen gjennomføres?

– Vi har ansatte som er over 60 år, noe som betyr seks måneders oppsigelsestid. Allerede da er vi kommet frem til slutten av juli, men det kan selvsagt bli et spørsmål om hvordan vi håndterer det – om vi setter en strek på et tidspunkt og betaler lønn ut over den streken. I tillegg kommer ferieavvikling. Jeg teker at vi snakker en eller annen gang over sommeren.

– Veldig trist

Det er til bedriftens produksjonsanlegg i Estland at produksjonen fra Ørebekk flyttes. Mascot har i tillegg et anlegg i Kina.

– Utviklingen de siste fem-seks årene har ikke vært som vi har håpet. Tre produksjonssteder er for mye, sier Kleppa.

Han legger ikke skjul på at han synes det er trist at den 80 år gamle Ørebekk-bedriften må flytte produksjonen til utlandet.

– Jeg synes det er veldig trist at vi har kommet dit. Dette er en familiebedrift for mennesker har jobbet sammen i mange, mange år. En mer filosofisk innfallsvinkel er at det er trist at det er så dyrt å produsere i Norge at vi ikke har råd til å ha litt enklere industriarbeidsplasser, som jo Mascot har. Det viktigste for oss nå er at vi er mest mulig ryddige og menneskelige i den prosessen vi nå går gjennom, sier Kleppa.

– Samtidig er Mascot den eneste blant radiofabrikkene som ble startet før 2. verdenskrig som ikke har gått konkurs. Det er fordi man har klart å se når det må tas grep og klart å omstille seg i tide, legger han til. 

Vil se etter nye lokaler

– Hva skjer med lokalene på Ørebekk? Blir dere værende der?

– Vi har ikke bruk for lokalene vi har på Ørebekk. Der har vi allerede i dag for store lokaler, så det blir neste oppgave å gjøre noe med det. Men vi snakker da om å forflytte oss innenfor Fredrikstad-området.

Artikkeltags