Varme tanker i 90 år på Høiax: – Vi er fortsatt sultne på å lære

FORTSATT PÅ VEI OPP: Høiax har vokst de siste 17 årene med r Thomas Buskoven (foran) som direktør. Det håper han at bedriften skal fortsette med. Bak: Terje Markussen (til venstre) og Tom Olsen holder på med trykk- og lekkasjetest av nye varmtvannsberedere.

FORTSATT PÅ VEI OPP: Høiax har vokst de siste 17 årene med r Thomas Buskoven (foran) som direktør. Det håper han at bedriften skal fortsette med. Bak: Terje Markussen (til venstre) og Tom Olsen holder på med trykk- og lekkasjetest av nye varmtvannsberedere. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det startet med fire kamerater som forarbeidet elektriske apparater. I jubileumsåret vil varmtvannsprodusenten Høiax på Lisleby trolig nå hundre medarbeidere.

DEL

– Vi føler oss ikke som 90 år her. Vi er en bedrift som fortsatt er sulten på å lære og som er smartere enn vi var i fjor. Og mye smartere enn vi var for ti år siden, sier Thomas Buskoven, andre generasjon Buskoven-direktør ved Høiax.

For tilstanden til 90-åringen på Lisleby, som tradisjonelt er best kjent som varmtvannsberederbedrift, kan bedre karakteriseres som «ung og lovende» enn «gammel og mett»:

Snart 100 ansatte

Bedriften utvikler stadig nye produkter som gjør at den tar mer og mer kontroll over hele verditkjeden deres selv. Høiax investerer mellom åtte og ti millioner hvert år i blant annet modernisering og nyutvikling, og er akkurat midt oppi en ombygging av deler av fabrikken. Omsetningen øker jevnt og trutt, og nådde rekordhøye 240 millioner kroner i fjor.

Og til tross for økende automatisering: Staben vokser og vokser. Da Fredriksstad Blad besøkte Høiax for nesten to år siden, var det totalt 82 ansatte som utgjorde bedriften.

I løpet av jubileumsåret i år vil de være rundt 100, sier Buskoven.

– Her driver vi fortsatt med insourcing satt i system. Når funksjoner blir automatiserte og robotiserte, finner vi nye oppgaver, sier han.

I neste uke drar over 60 av de nå nærmere hundre ansatte på en skikkelig 90-årsjubileumstur til i Praha.

Kan ha startet tidligere

Men om det virkelig er 90 år siden den første spiren til Høiax ble sådd eller om det er enda litt lenger siden, det er faktisk litt usikkert. Da nå avdøde Georg Apenes skulle skrive historien om Høiax for fem år siden, kunne han fortelle at det hele egentlig begynte som en meget uformelt organisert kameratbedrift allerede i 1923.

DEN GANG DA: Dette bildet er tatt i 1952 i Rødsveien, der Høiax holdt til på samme eiendom som innehaver Hans Elgheim bodde frem til 1957. Bedriftens varebil i forgrunnen.

DEN GANG DA: Dette bildet er tatt i 1952 i Rødsveien, der Høiax holdt til på samme eiendom som innehaver Hans Elgheim bodde frem til 1957. Bedriftens varebil i forgrunnen. Foto:

Arnt Høidal, Rudolf Akselsen, Roy Akselsen startet med å forarbeide elektriske apparater sammen med Hans Elgheim. De fire laget blant annet varmekolber til å sette inn i vannbeholdere og varmluftsrør til å sette i utstillingsvinduer i butikkene for å hindre dugg. Ifølge Apenes drev trolig de fire i Storhaugveien på Kråkerøy i begynnelsen.

– I gamle dager hadde man ikke firma med én gang. Man bare satte i gang og gjorde ting. Senere når ting var mer oppe, kunne man bestemme seg for å registrere det, sier Buskoven.

Milepæl på 70-tallet

I 1948 ble det kjøpt inn en «tyskerbrakke» som ble satt opp i Rødsveien, på eiendommen til Elgheim. Han var på det tidspunktet den eneste av de fire opprinnelige gründerne som var igjen.

I 1957 gikk ferden videre til Nabbetorp på grunn av behovet for utvidelser. Under tiden på Nabbetorp utviklet Høiax et produkt som Buskoven i dag betegner som en av de største milepælene i selskapets historie.

– På 70-tallet startet Høiax med å lage rustfrie beredere. Det var en milepæl. Fortsatt i dag er antageligvis mer enn 95 prosent av varmtvannsberederne som produseres i verden emaljerte stålberedere med kortere levetid. Norge er et foregangsland på dette området, sier Buskoven.

NYE LOKALER: I 1957 flyttet Høiax inn i nye lokaler på Nabbetorp. Bildet skal være hentet fra den nye, romslige monteringshallen.

NYE LOKALER: I 1957 flyttet Høiax inn i nye lokaler på Nabbetorp. Bildet skal være hentet fra den nye, romslige monteringshallen.

Familien Elgheim drev Høiax gjennom to generasjoner. I 1984 var det klart for neste driverfamilie da Ole Chr. Buskoven, som inntil da hadde vært produksjonssjef på FMV, kjøpte bedriften.

Bygde nytt og moderniserte

– Etter det jeg er blitt fortalt, hadde det da vært dårlig lønnsomhet for Høiax i flere år. Faren min kom inn og fikk sving på driften. Han satte et veldig stort preg på Høiax, sier Buskoven.

I 2000 tok han selv over bedriften. Det første han gjorde var å få bygd en ny fabrikk og modernisere driften.

– Jeg hadde en helt klar formening om at hvis vi holdt på som vi hadde gjort før, ville vi ikke overleve i lengden, sier Buskoven. Valget falt på den gamle Block Watne-eiendommen i Trippeveien på Lisleby.

KJØPTE HØIAX: I 1984 kunne Fredriksstad Blad melde at Ole Chr. Buskoven slutter i jobben som produksjonssjef ved FMV og tar over som eier og daglig leder av Høiax A/S. Stålkonstruksjonen han var avbildet foran, skulle skipes fra FMV til Benin.

KJØPTE HØIAX: I 1984 kunne Fredriksstad Blad melde at Ole Chr. Buskoven slutter i jobben som produksjonssjef ved FMV og tar over som eier og daglig leder av Høiax A/S. Stålkonstruksjonen han var avbildet foran, skulle skipes fra FMV til Benin. Foto:

Den nye fabrikken ble satt opp i løpet av et år. Men ikke alle de da 27–28 ansatte var like begeistret for en ny, mer automatisert verden, minnes Buskoven.

Litt skepsis

– Mange som hadde vært der lenge, var skeptiske til å flytte fra Nabbetorp og skeptiske til automatikken. Det løste vi ved å flytte halve staben til Lisleby mens vi bygde de nye maskinene, og lot den andre halve være igjen på Nabbetorp og gjøre ting som før. Det viste seg at det ikke ble så «gæern't» å flytte likevel når tidspunktet kom. I desember i 2000 gikk den siste flyttebilen, sier Buskoven.

I dag er bedriften synonymt med langt med enn varmtvannsberedere. Nå utvikles, lagerføres og produseres blant annet varmepumper og utstyr for vannbåren varme på Lisleby. Bedriften produserer også stadig flere av delene som brukes til produktene selv. Buskoven anslår at Høiax i dag har rundt 5.000 ulike artikler i varesortimentet.

– Utfordringen i dag er jo at utviklingen går så fort i samfunnet. Om fem år vil verden være helt annerledes enn vi kan forestille oss i dag. Vi kan jo bare stille spørsmål om hvordan vi flytter varer i fremtiden, hvordan de blir kjøpt inn og hvordan produktene blir markedsført. Men er man endringsvillig og omstillingsvillig, tror jeg også det kan bli lettere enn tidligere, sier Buskoven.

– Håper vi fortsatt insourcer

– Hvor er dere når vi sitter her og tar 100-årsjubileumsintervjuet om ti år?

NYE BEN Å STÅ PÅ: Høiax har begynt med prefabrikerte løsninger som gjør at en del av jobben som normalt blir utført av rørleggere på byggeplassen, gjøres ferdig på Høiax. – Og de fleste av produktene vi bruker når vi gjør dette, har vi jo utviklet og har på hylla sel, sier Øyvind Johnsen (til venstre), ansvarlig for avdelingen som driver med prefabrikering. Thomas Buskoven til høyre.

NYE BEN Å STÅ PÅ: Høiax har begynt med prefabrikerte løsninger som gjør at en del av jobben som normalt blir utført av rørleggere på byggeplassen, gjøres ferdig på Høiax. – Og de fleste av produktene vi bruker når vi gjør dette, har vi jo utviklet og har på hylla sel, sier Øyvind Johnsen (til venstre), ansvarlig for avdelingen som driver med prefabrikering. Thomas Buskoven til høyre. Foto:

– Da håper jeg at vi har fortsatt å utvikle oss i den takten vi har gjort frem til nå og jeg antar at vi er på mange flere markeder enn vi er i dag. Også håper jeg og drømmer om at vi fortsatt insourcer og produserer flere andre typer produkter, sier Buskoven.

Som mener at det aller viktigste i fremtiden er det samme som det som er det viktigste for Høiax i dag:

–Vi har mye bra folk her, og det er det viktigste. Du kan ha så bra maskiner du bare vil, men har du ikke flinke folk  som ivaretar arbeidsoppgavene, nytter det ikke, mener Buskoven, som ikke er i tvil om at det blir en fin tur til Praha for de ansatte hos 90-åringen. Ifølge ham er det svært godt humør og stor takhøyde hos 90-åringen.

– Vi har det veldig moro og prøver å le mye. Blant annet prøver vi å le mye av byråkratiet!

Artikkeltags