SISTE: Jøtul selges av svenske Ratos – får ny eier

FÅR AMERIKANSK EIER: Jøtul er solgt til amerikansk investeringsfond.

FÅR AMERIKANSK EIER: Jøtul er solgt til amerikansk investeringsfond.

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Den svenske eieren har ikke vært fornøyd med resultatutviklingen. Selger for 360 millioner kroner til amerikansk investeringsfond.

DEL

– Svenske Ratos melder at de nå har inngått en avtale om å selge aksjene sine i den norske ovnsprodusenten Jøtul, melder E24.

Jøtul har i dag produksjonsanlegg og hovedkontor på Kråkerøy. Selskapet har også produksjonsanlegg i Danmark og USA. I fjor høst ble selskapets avdeling utenfor Halden lagt ned. Og så sent som i november ble det kjent at staben i Norge skulle slankes med mellom 20 og 30 årsverk.

Ratos eier 93 prosent av aksjene, ifølge en melding fra selskapet. Ratos ble hovedeier i Jøtul i 2006.

Selger for 360 mkr

De selger aksjene sine til OpenGate Capital for en prislapp på 360 millioner norske kroner, melder E24. OpenGate Capital skriver på sin nettside at de regner med at handelen er avsluttet i slutten av februar.

Saken fortsetter under faktaboksen

Dette er Jøtuls historie

Jøtul ble grunnlagt i 1853 av handelsmannen og bondesønnen Oluf Onsum som ovnstøperiet Kværner Jernstøberi i Kristiania.

Virksomheten ble i 1916 solgt til Herman Anker, og byttet navn til Kværner Ovnstøperi. Anker oppstartet firmaet Jøtul A/S i 1920, som primært fungerte som salgsorganisasjon for Kværner Ovnstøperi og tre andre støperier.

I 1927 døde Anker, samtidig som firmaet stod på konkursens rand. Selskapet ble da overtatt av Johannes Gahr, som klarte å redde selskapet fra konkurs. I 1935 ble Kværner-navnet fjernet, og hele virksomheten kom til å hete Jøtul A/S.

I 1977 valgte Gahr-familien å selge virksomheten til Norcem-konsernet.

Siden 2006 har Jøtul vært eid av det private equity-selskapet Ratos (93 prosent).

12. februar sendte Ratos ut pressemelding om at de  har solgt aksjene til Open Gate Capital for 360 millioner kroner.

Investeringsfondet OpenGateCapital har sin hovedbase i Los Angeles, USA. De har også avdeling i Paris.

– Markedsutviklingen har vært volatil (svingende, red.anm.) og har hatt en negativ utvikling i løpet av Ratos' eierperiode, og mot bakgrunn av dette har Jøtul hatt en omsetning og resultatutvikling som vi ikke er fornøyde med, skriver Ratos i sin pressemelding.

– Solid markedsposisjon

Jøtuls nye eier, OpenGateCapital, skriver i sin pressemelding at Jøtul har et sterkt fundament, solid markedsposisjon og et internasjonalt kjent varemerke. De har sikret kjøpet av Jøtul i samarbeid med nordiske investeringsfond.

Det er også posisjonen som Jøtul har i det nordiske markedet som fremheves av OpenGateCapital – som tidligere har kjøpt KotkaMills i Finland.

Dette er pressemeldingen som Ratos sendte ut i formiddag

Her er pressemeldingen fra OpenGateCapital

Vi oppdaterer saken.

Artikkeltags