Har fått fire millioner kroner til å lage system som skal hjelpe deg å velge grønn strøm

Synnøve Rubach og Hans Petter Kildahl i Becour har fått fire millioner kroner fra Oslofjordfondet til et prosjekt hvor fornybar energi skal spores.

Synnøve Rubach og Hans Petter Kildahl i Becour har fått fire millioner kroner fra Oslofjordfondet til et prosjekt hvor fornybar energi skal spores. Foto:

– Om du hadde fått velge, ville du valgt å få strøm som er produsert fra kull, kjernekraft eller vannkraft? De aller fleste ville jo valgt det siste. Og det er dit vi skal. Vi skal få forbrukerne til å ville velge fornybar energi.

DEL

Det sier Hans Petter Kildahl, mannen som tidligere i år startet selskapet Becour.

Han går for å være en av de mest erfarne ekspertene på fornybar energi i Europa og har jobbet i både Stockholm, Bergen og London.

Nå har hans nyetablerte selskap fått hele fire millioner kroner av Oslofjordfondet til å sjøsette hans drømmeprosjekt. Det handler om grønn strøm og fornybar energi.

– Mange forbinder jo strøm med noe veldig kjedelig. Det er strømregninger man ikke forstår, ivrige dørselgere og monstermaster. Men fornybar energi, det har en annen klang. Da snakker vi et språk med flere farger, det er en annen historie å fortelle her, forklarer han.

Skal lage sporingssystem

Torsdag var det oppstartsmøte for prosjektet, som har fått navnet Digno. Målet er å lage et system for digital sporing av fornybar energi.

Det handler om at man ved å spore fornybar energi skal få oss forbrukere til å velge nettopp det, og at de som produserer den skal få en økonomisk gevinst av å produsere ren, bærekraftig og grønn strøm.

Prosjektleder er Kildahls kollega og kone Synnøve Rubach, som også jobber i Østfoldforskning. Med på laget har Becour blant annet fått med seg Vestlandsforskning, universitetet på Ås, Østfold Energi, Smart Energi, Zephyr, som utvikler vindkraftprosjekter og konsulenthuset Sabira.

Store ressurser i Norge

Kildahl mener nemlig Norge, med de ressursene vi har av vind, vann og andre fornybare energikilder, sitter med nøkkelen til det grønne skiftet.

– Jeg pleier noen ganger å sammenligne det med økologisk mat. Mange kjøper økologisk fordi de er opptatt av hvordan maten lages, og hvordan dyrene har det. Vi ser også at folk har en økende interesse for hvordan strømmen produseres, sier Kildahl.

Selskapet Dampskipsbrygga 12, som er bygget Becour leier lokaler i, har fått et bevis for at de bruker fornybar energi fra Lysebotn.

Selskapet Dampskipsbrygga 12, som er bygget Becour leier lokaler i, har fått et bevis for at de bruker fornybar energi fra Lysebotn. Foto:

Han forteller at det i Europa kjøpes fornybar energi tilsvarende tre ganger den norske produksjonen.

– Vi produserer mye, og vi har mye uutnyttede ressurser her hjemme, og oppmerksomheten rundt grønn strøm er stor i Europa ellers.

Koster ikke veldig mye mer

Kildahl startet i Østfold Energi i 1999, og fikk da være med å stifte RECS, om er den globale bransjeorganisasjonen for selskaper som jobber med fornybar energi med opprinnelsesgaranti.

– Dette høres vanskelig ut, men tanken er at man skal vite hvor strømmen kommer fra. Er den fornybar eller ikke? De fleste av oss vil jo helst ha strøm fra en foss i Norge. Derfor laget RECS et system som gjør at man kan dokumentere hvor energien kommer fra. Det er dette som heter en opprinnelsesgaranti. Om du kjøper strøm med denne garantien, vet du at dersom du bruker 1000 kWh, produseres det like mye fornybar energi i det kraftverket du har valgt, forklarer han.

Men opprinnelsesgarantier har fått mye kjeft i Norge.

– Systemet har mange svakheter, og er gammeldags. Nå skal vi heldigitalisere det. For om flere kjøper fornybar energi, vil det bli mindre igjen til andre, og etterspørselen vil gå opp. Da blir det mulig å tjene penger for produsentene.

Kildahl har tidligere sagt til FB at det ikke nødvendigvis koster mer å kjøpe fornybar energi.

– Det koster å redde kloden, men jeg tipper det koster en vanlig husholdning en 50-lapp ekstra i måneden å velge fornybar energi. Det er egentlig ikke så mye.

Hans Petter Kildahl hadde tatt med seg litt av en jordklode for å fortelle deltakerne i prosjektet hva det egentlig handler om.

Hans Petter Kildahl hadde tatt med seg litt av en jordklode for å fortelle deltakerne i prosjektet hva det egentlig handler om. Foto:

– Starter med etterspørsel

I dag sitter de som produserer fornybar energi igjen med lite av pengene, forklarer Kildahl.

Enkelt forklart skal Becour hjelpe energibrukerne til å kunne velge fornybar energi. Og avtalene er helt åpne: Produsentene får 80 prosent av inntektene på avtalene, Becour 20.

– Vi har en jobb å gjøre for å redde klimaet, og fornybar energi har en viktig rolle. Her kan vi bruke det grønne skiftet til business. Om markedet gjør noe kan det skapes enorme endringer. Og det starter med etterspørsel fra kundene, sier Kildahl.

Artikkeltags