Barco legger ned produksjonen i Fredrikstad: – Mange reagerte med forundring

Barco Fredrikstad fikk i fjor 12 mill i støtte fra Forskningsrådet for å utvikle metoder for å lære roboter typiske menneskelige montasjeoppgaver Fra venstre er produksjonssjef Vegard Nøklergård, Maria Dahl Aagaard og prosjektleder Johnny Hermans. Torsdag ble det kjent at bedriften legger ned produksjonen her i byen.

Barco Fredrikstad fikk i fjor 12 mill i støtte fra Forskningsrådet for å utvikle metoder for å lære roboter typiske menneskelige montasjeoppgaver Fra venstre er produksjonssjef Vegard Nøklergård, Maria Dahl Aagaard og prosjektleder Johnny Hermans. Torsdag ble det kjent at bedriften legger ned produksjonen her i byen. Foto:

Barco – tidligere kjent under navnet Projectiondesign – legger ned produksjonen i Fredrikstad og flytter den til Belgia. Rundt 75 ansatte blir berørt.

DEL

Det ble de ansatte orientert om på et informasjonsmøte torsdag ettermiddag, ifølge flere kilder Fredriksstad Blad har vært i kontakt med.

Mer enn 150 personer er fast ansatt ved bedriften på Øra. Rundt halvparten av dem, 75 personer, blir etter alle solemerker direkte berørte av flyttingen. De 80 resterende, som er knyttet til selskapets utviklingsavdeling, vil bli værende i Fredrikstad.

General manager i Barco Fredrikstad Lars Lemhag bekrefter overfor Fredriksstad Blad at Barco vurderer å flytte deler av produksjonsvirksomheten sin ut av landet.

– Vi er i dialog med de ansatte for å finne løsninger som styrker oss konkurransemessig, sier han.

– Hvordan har de ansatte reagert på flytteplanene?

– Som folk flest reagerer på forandringer. Det er mange som lurer på hvordan dette berører dem selv. Du kan vel si at mange reagerte med forundring, sier han.

Lemhag fremholder at det ikke er landet en endelig beslutning om å flytte ennå.

– Dersom vi lander på å flytte, noe vi ikke har gjort endelig ennå, så kommer dette til å ta tid. Vi kommer til å bruke hele dette året på denne prosessen, sier han.

75 ansatte kan bli berørt av flyttingen

Lemhag er opptatt med informasjonsmøter med ansatte gjennom hele torsdagen, og sier at det ikke er fattet noen endelig beslutning om flytting, men at man nå ser på en løsning hvor blant annet kundeservice blir værende igjen i Fredrikstad.

I en pressemelding bedriften har sendt ut heter det at Barco ser på muligheten av å relokalisere produksjonsaktivitetene i Fredrikstad og fusjonere den med den større projeksjonsfabrikken på sitt nye anlegg i Kortrijk i Belgia. Produksjon og tilhørende aktiviteter i Fredrikstad inkluderer i alt 75 ansatte i dag.

– Den løsning vi diskuterer nå betyr at rundt 75 ansatte flyttes ut av Fredrikstad, mens vi satser videre i Fredrikstad med rundt 80 ansatte, sier han.

– Blir det snakk om sluttpakker?

– Det jeg kan si er at vi skal gjøre dette på en måte som ivaretar hensynet til de ansatte det gjelder. For noen kan det være en mulighet å bli med på flyttelasset, men for andre så må vi finne andre løsninger. Dette er en del av prosessen vi skal ta oss god tid til å gjennomføre på en grundig måte, sier han.

Øra-bedriften produserer kraftige projektorer for folk med stor lommebok og til simulatormarkedet. I 2016 var driftsresultatet minus 66,7 millioner kroner.

– Vi er i et marked der det skjer forandringer hele tiden, og det skjer fort. Skal vi fortsette å være en markedsledende bedrift, så tror vi dette er til det beste for oss i fremtiden. I Belgia har vi allerede en stor fabrikk, noe som selvfølgelig er en fordel for oss, sier han.

80 ansatte blir igjen i Fredrikstad

«Fokuset på innovasjon og FoU vil gjøre det mulig for Barco Fredrikstad å bekrefte sin posisjon som verdensledende innenfor utvikling av selskapets produktdivisjon for projeksjon. Denne voksende aktiviteten består i dag av mer enn 80 ansatte og vil ytterligere ekspandere i fremtiden», heter det i pressemeldingen.

– De to siste årene har vi satset knallhardt på fremtiden. Det har kostet mye, men vi har hele tiden hatt Barco-konsernet i ryggen. Vi har fått bruke et par år på å utvikle fremtidens modeller, og har gjort riktige valg. Dette begynner vi å høste av nå, og jeg forventer gode resultater fremover, sa økonomisjef Thor Gjerløw i Barco Fredrikstad i august i fjor.

Millioner i forskningsstøtte

Bedriften fikk i fjor 11,8 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet for å utvikle «Fleksibel Robotisert Elektromekanisk Montasje» (FREM), eller menneske/robot-samarbeid i sin produksjon. I denne forskningen samarbeider Barco Fredrikstad med blant andre SINTEF. Forskningsprosjektet har en kostnadsramme på 35 millioner kroner.

– For oss er det virkelig et kvalitetsstempel at Barco har valgt å satse så mye på produksjon av avanserte projektorer i Fredrikstad og at vi får muligheten til å ta en slik toneangivende rolle i denne utviklingen, sa strategisk markedsfører Maria Dahl Aagaard da FB omtalte prosjektet i fjor.

Artikkeltags