Gå til sidens hovedinnhold

Nabbetorp båtforening samler inn to millioner kroner til beredskapsbåt – til minne om savnede Svein

Artikkelen er over 3 år gammel

– At noen vil bidra slik at vi kan bruke en båt som dette er helt fantastisk, sier beredskapsleder i Fredrikstad brannvesen, Rune Robertsen.

– Dette er den første ulykken vi har hatt her i båthavna vår, og Svein var en knakende fin gutt som hjalp alle alltid. Nå vil vi gjøre noe for å minnes ham.

Det sier Rino Grunde, kasserer i Nabbetorp båtforening.

Han snakker om savnede Svein Greaker Bellmann, som forsvant etter en nyttårsfest i båthavna natt til 1. januar. Siden har familien søkt hver dag, uten å finne ham.

Båtforeningen, som Greaker Bellmann var medlem av, har nå tatt initiativ til å samle inn penger til en beredskapsbåt med ROV. Det er en undervannsrobot med sonar som kan brukes til å søke etter personer i vann.

Ber om hjelp fra næringslivet

– Dykkerne fra brannvesenet gjorde en kjempejobb da de søkte etter Svein de første dagene, men det er vanskelig å dykke med så dårlig sikt som det er i Glomma. Når vi skjønte at brannvesenet ikke har en båt med slikt utstyr, ønsket vi å gjøre noe med det, forklarer Grunde.

Båten de vil samle inn penger til, skal eies av en stiftelse eller minnefond, og kunne brukes fritt av brannvesenet.

 

– Vi håper å få med lokalt næringsliv og båtforeninger i hele Østfold. Bare båten med nødvendig utstyr koster to millioner. I tillegg trenger vi penger til å vedlikeholde og drifte båten, forklarer Grunde.

I første omgang har han sendt ut brev til 300 bedrifter i Fredrikstad og 150 i Halden. samt alle båtforeningene i distriktet. Det er også opprettet en innsamlingsaksjon hvor enkeltpersoner kan bidra via en spleis-konto.

– Det er mye positivisme der ute. For eksempel ringte jeg Gressvik Båtservice og Frode Johnsen for å høre om de kunne bidra. Etter fem minutter sa han at de ville gi 1000 kroner per solgte båt. I fjor solgte de 60 båter, noe som hadde gitt 60.000 kroner. Det betyr enormt, sier Grunde.

– Vi er så takknemlig

Beredskapssjef i Fredrikstad brannvesen, Rune Robertsen, sier en slik båt er et kjempeverktøy for dem.

– Det er helt fantastisk at noen vil bidra til en slik båt. Vi er så takknemlig for dette initiativet, sier han.

En båt med ROV kan søke dypere enn det dykkerne kan. Mens de kan gå ned på maks 25-30 meter, kan ROV-en søke ned på 300 meter.

– Den vil ikke kunne erstatte dykkerne, men er et viktig ekstraverktøy. Siden det er en undervannsrobot vil det også være en "arm" på den, slik at den kan ta tak i den som er druknet, forklarer han.

– Viktig for de pårørende

Robertsen står på brygga i båthavna på Nabbetorp sammen med stasjonssjef på politistasjonen i Fredrikstad, Ivar Prestbakken. Han har erfaring med bruk av ROV fra Vestlandet.

– Det er nesten alltid veldig dårlig sikt og mye strøm i Glomma. Uten vitneobservasjoner er det derfor nesten håpløst å dykke og lete etter savnede. En slik båt med dette utstyret gjør at vi kan søke over mye større områder enn dykkere kan, sier han.

– Det vil bedre sjansen for å finne folk, legger han til.

I den første tiden etter at noen bli savnet, leter de etter personer med tanke på at de er live. Men etter hvert går det over til at de er antatt omkommet. Og det er i denne fasen en slik båt vil være nyttig.

– Vi vet at det har stor betydning for pårørende å finne sine nærmeste. Det gir dem fred og en grav å gå til, sier Prestbakken.

Oppretter søkegruppe

Tanken er at båten skal eies av en stiftelse eller et minnefond, og at den skal lagres på brannstasjonen slik at de kan bruke den så mye de ønsker.

I tillegg skal det opprettes en frivillig søkegruppe som kan bruke båten når ikke brannmannskapene gjør det. Gruppen har fått navnet "Neptun søkegruppe", og skal bestå av frivillige som kan rykke ut og søke sammen med den offentlige beredskapen og etter at de har avsluttet søk.

Ted Greaker, Svein Greaker Bellmanns stesønn, har tatt initiativ til søkegruppa.

– Vi ser all engasjementet der ute, og mange vil hjelpe til å søke. Men det er i hovedsak på land. En slik båt og en tilhørende søkegruppe kan drive søk i vann. Vi ønsker å gi noe tilbake, sier Greaker.

Han sier de nå er cirka 20 mennesker, men at de gjerne vil være flere.

– Det vil komme flere familier i samme situasjon senere. Når nødetatene er ferdige med søk etter et par dager, står de alene igjen på brygga. En slik båt gjør at vi kan hjelpe dem videre, forklarer Rino Grunde.

Kommentarer til denne saken