– Både næringsliv og politikere her i Østfold har tradisjonelt vært for snille i de viktige sakene for fylket vårt. Vi må tørre å bruke litt spissere albuer, sier eks-ordføreren – full av både revansje – og kamplyst.

Ap kan få utjevningsmandat

Valgnederlaget for Jon-Ivar Nygård og de rødgrønne i fjor høst ser ut til å være glemt. Få dager etter at hun rundet 40 lanserer Eva Kristin Andersen sin nye politiske ambisjon: En plass på Stortinget for Østfold etter valget neste år.

Les intervju med Eva Kristin Andersen i anledning 40-årsdagen hennes.

Og det er på ingen måte urealistisk: En meningsmåling Sentio Research har utført for Fredriksstad Blad – 440 dager foran valget – viser følgende mandatfordeling på den nye Østfoldbenken:
 

  • Fire plasser til Arbeiderpartiet – det samme som i dag.
  • To plasser til Frp – én mindre enn i dag.
  • To plasser til Høyre – én mer enn i dag.
  • Dessuten viser Sentios måling at Arbeiderpartiet også kan stikke av med utjevningsmandatet i Østfold. Denne plassen har KrF lagt beslag på de to siste stortingsvalgene.

Giltun er vraket

Etter hva FB kjenner til, er Eva Kristin Andersen blant de navnene som akkurat nå diskuteres hetes internt i Frp-kretser i Østfold.

Hun kan komme til å toppe listen sammen med nåværende stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Slik FB tidligere har fortalt, har Fredrikstad Frp bestemt seg for å støtte Andersens kandidatur fremfor Vigdis Giltun.

Den avgåtte ordføreren ønsker ikke å kommentere vrakingen av Giltun, men sier hun er glad for støtten fra eget lokallag.

– Jeg mener selv jeg har gode forutsetninger for å gjøre en bra og markant jobb for Østfold på Stortinget nå, lyder egenerklæringen.

– Fra ordførerstolen har jeg sett hvilke utfordringer vi sliter med her i Østfold. Det lokale selvstyret uthules stadig mer, blant annet når det kommer til hvordan kommunene skal få utvikle nye arealer. Jeg er heller ikke fornøyd med dårlig fremdrift i Inter City-utbyggingen og at arbeidsplasser forsvinner, nå senest med den militære aktiviteten på Rygge.

Avgjøres 1. desember

Kort sagt: Frp-Eva vil «rocke opp» og gjøre Østfold-benken mer synlig på Stortinget.

– Frps egne representanter har gjort en god jobb, men mer generelt er det ingen tvil om at både næringsliv og politikere fra vårt fylke har mer å gå på når det gjelder å markere seg, hevder hun.

– 10. august skal vi intervjue de mest aktuelle toppkandidatene. foran neste års valg. Det endelige nominasjonsmøtet i partiet finner sted i Hobøl 1. desember, forteller leder for nominasjonskomiteen, Liv Andresen.

Hun nekter foreløpig å si noe om både Eva Kristin Andersen og andre enkeltkandidater.

FBs ferske meningsmåling viser ellers at Arbeiderpartiet, Høyre og Frp ville ha gjort så å si rent bord i Østfold, dersom det hadde vært valg i dag.

De tre partiene får til sammen 82,3 prosent av stemmene.

Åpent bak Schou

I Høyre er Ingjerd Schou høyst sannsynlig urokkelig som toppkandidat for en ny periode. Bak henne er det mer åpent om annenplassen på listen. En plass som med den siste tids gode Høyre-oppslutning vil kunne gi en plass på Løvebakken.

Mosseordfører Tage Pettersen er kanskje partiets beste navn, men han har signalisert tydelig at han ikke ønsker noen fremtredende listeplass denne gang.

Haldenser og partiets gruppeleder i fylkestinget, Eirik Milde, er trolig Schous nærmeste utfordrer. Fra Fredrikstad er Bengt M. Wenstøb og Peter Kuran aktuelle navn.

Sistnevnte fikk sin stortingsdrøm torpedert under Høyres forrige nominasjonsmøte i Moss for fire år siden.