Visterflo og Skinnerflo vil stige, og Glomma vil gå stri. Men om ikke forholdene forandrer seg til det verre, vil folk rundt Fredrikstad komme fra flommen med liv, lemmer, hager og hus i behold.

Øyeren, på grensen mot Akershus, pluss fossene i Østfold, Solbergfoss, Kykkelsrud, Vamma, Sarpsfossen, og delvis Sølvstufoss, virker som buffere mot flomvannet.

Skulle vi få pålandsvind, flo og mye nedbør, vil flommen som har rammet store deler av landet også bli synlig her.

Vær og flomvarsel fra yr.no

Sarpsfossen vokser

Resultatet av flommen har begynt å vise seg nederst i Glomma de siste dagene.

Tirsdag morgen gikk det 1.386 kubikkmeter vann gjennom Sarpsfossen hvert sekund.

Fredag morgen var vannmengden 2.280 kubikkmeter, men bare fire timer senere, klokken 12.00 gikk 2.806 kubikkmeter gjennom fossen!

Først i begynnelsen av neste uke regner man med at Sarpsfossen vil være på sitt villeste. Noe som betyr en vannføring langt over 3.000 kubikkmeter per sekund.

Søndagstur?

Langt lavere vannføring har vi i Glommas sideløp gjennom Mingevannet, Sølvstufoss og Ågårdselva.

I Sølvstufoss gikk det fredag morgen 189 kubikkmeter per sekund, mens det tirsdag var 110 kubikkmeter.

Men skal man studere vannmassenes villhet i en praktfull natur, vil en søndagstur til Sølvstufoss være en opplevelse. Fossen er et mektig skue der den styrter frem mellom fjellsidene under gangbrua.

Lenger oppe i Glomma hadde flomtoppen i går passert Elverum, og de store vannmassene beveget seg mot Øyeren, og utsatte kommuner som Fet, Rælingen, Skedsmo, Trøgstad og Spydeberg.

– Min bekymring er større for Øyeren enn områdene rundt Mjøsa, men jeg tror ikke vannstanden vil nå samme nivå som under Vesle-Ofsen i 1995, uttalte NVE-direktør Per Sandrud til NTB.

– Slik det ser ut nå vil Mjøsa bli omtrent samme nivå som i 2011, mens vi er mer usikre på Øyeren. Blant annet vil det ha innvirkning om det kommer mye nedbør, sa Sandrud.