Fredrikstad-forfatter Monica Isakstuen (40) mottok onsdag kveld Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur.

Der danket hun ut Kyrre Andreassen, Anne Helene Guddal og Nils Chr. Moe-Repstad.

Hun fikk Brageprisen for sin bok «Vær snill med dyrene». Prisen ble delt ut på Dansens hus i Oslo.

Om delt omsorg

– Det har vært overveldende og over all forventning. Men jeg regner ikke med å vinne, sa Isakstuen beskjedent til FB forrige uke.

Nå har hun altså vunnet likevel. 40-åringen er dermed i samme eksklusive selskap som anerkjente forfattere som Lars Saabye Christensen, Ingvar Ambjørnsen, Dag Solstad og Karl Ove Knausgård, noen av de tidligere vinnerne av Brageprisen.

Fredriksstad Blad kommer tilbake med kommentarer.

Boken «Vær snill med dyrene» har høstet gode anmeldelser, og fikk en femmer av Fredriksstad Blad. Den handler om skilsmisse og delt omsorg for barna. Tiden forlag beskriver den som en «rå, opprivende og akutt roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest - annenhver uke.»

Det var totalt fire lokale fjes nominert til Bragepris i år, men Isakstuen var den eneste som stakk av med den gjeve prisen. Ivo de Figueiredo, Ida Jackson og Ingrid dos Santos måtte dra tomhendt hjem fra Dansens hus i Oslo.

Bildeserie

Bildegalleri Brageprisen 2016

 

Dette skriver juryen:

«Med et presist språk og en leken form løftes et aktuelt tema opp i lyset med Monica Isakstuens bok.

Vær snill med dyrene er en bok om Karen, hennes datter, en skilsmisse og livet med barnefordelingen som følger i kjølvannet. For det er her, i tiden etter oppløsningen, Isakstuen finner drivkraften til sin bok.

«Hvordan skrur man av og hvordan skrur man på», spør Karen seg i møte med den nye hverdagen, der hun bare halve tiden får være mor til sin datter – noe som hittil har vært hele hennes identitet.

Fakta

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen.

Har fire kategorier:

  • Skjønnlitteratur
  • Barne- og ungdomsbøker
  • Sakprosa
  • Åpen klasse, som fastsettes årlig

I tillegg deles ut en hederspris.

Ble delt ut for første gang i 1992.

Med en språklig utforskning som nærmer seg punktromanen, får vi innblikk i et rikholdig spill av sinnsstemninger og erfaringer som ofte strider mot både forventning og fornuft.

Ved hjelp av ironi og en språklig formidlet sviktende logikk utvider hun vår forståelse av hvordan en slik oppsplittende situasjon kan erfares. Isakstuens overraskende sammenstillinger og usammenhengende resonnement får leseren til å undres over morens situasjon.

Den språklige fremstillingen utvider historien, løfter det opp fra hverdagen og viser det frem for oss gjennom en linse av korthugde formuleringer og insisterende gjentagelser.

Forfatteren lykkes med å åpne opp til større rom og nye måter å snakke på om erfaringer av oppbrudd og splittelse med sin finskårne, undrende og overraskende prosa.»