Gå til sidens hovedinnhold

Test: To uker med Apple iPhone X

Artikkelen er over 3 år gammel

En fantastisk telefon – men er den verdt 12.690 kroner?

Det var en del som rynket på nesa da vi sådde tvil om at Apples nye flaggskip iPhone X var verdt prisen da vi hadde en sniktitt på telefonen.

Mange tok det som en sterk kritikk av telefonen, og det skortet ikke på dem som skulle overbevise oss om at det var en kjempetelefon.

Nå har vi brukt telefonen i to uker, den enkle konklusjonen er at iPhone X trolig er den beste telefonen som Apple har laget noen gang.

Men den er ikke uten feil – og vi mener fortsatt prisen er vanskelig å forsvare.

La oss begynne i feil ende

Fordi prisen er et så kontroversielt punkt, så la oss begynne med den.

iPhone X har en startpris på 11.000 kroner for utgaven med 64 GB lagringsplass. 64 GB er helt i grenseland av hva som er akseptabelt med stadig tyngre apper og medieinnhold som tar mye plass. Reelt må du dermed gå for den store utgaven, og den koster 12.700 kroner.

Det er omtrent dobbelt så mye som Galaxy S8+ går for om dagen – og det er 4500 kroner mer enn den nye, strålende Mate 10 Pro.

Og selv om iPhone X er en bra telefon, så er den ikke dobbelt så bra som sin nærmeste konkurrent. Som en leser så elegant sa etter en e-postutveksling: «Jeg hadde nok ikke kjøpt den (nå) om jeg skulle ha betalt hele summen selv».

Men fordi han fikk mobilen kraftig subsidiert av arbeidsgiver, kunne han rettferdiggjøre kjøpet.

Dette er kjernen i iPhone X: Det er en telefon du har lyst på, der du betaler for noe mer enn summen av alle delene. Du betaler for design og å ha noe ikke alle kan ta seg råd til.

Så hva er det du begjærer?

Etter tre år med det samme designet på sine telefoner, har Apple nå endelig kommet med noe som ser helt annerledes ut.

Før du skrur på skjermen, gir den oss visse assosiasjoner til den originale iPhone-modellen, med sine blankpussede metallkant – og vi sitter igjen med et klart inntrykk av at Apple ønsker at du skal tenke det. Dette er på mange måter mobilen Apple ønsket å lage helt fra starten av.

Forklaringen på dette får du når du skrur på skjermen, og ser at den dekker nesten hele overflaten.

Men nesten er stikkordet her, for skjermen går ikke så langt ut i kantene som du kanskje skulle tro. Mens Samsung har jobbet for å nærmest tre skjermen rundt kantene, har Apple stoppet før kanten.

Dette er noe som irriterer, helt til du finner ut av fingrene dine former seg rundt kanten – og at hadde kantene gått enda lenger ut, hadde du dekket til mye av skjermen.

Den nye designsærheten

Skjermens mest distinkte karakter er «hakket» ned på toppen – eller ørene opp som vi liker å anse det som. Mikrofon, kamera og andre sensorer har gjort det umulig å dekke til hele skjermen.

Dette kan du se på som noe negativt eller positivt. Hvis du lar deg irritere av et hakk, så er det negativt. Hvis du ser på det som at du har fått litt ekstra skjermplass i hjørnene, så blir det noe positivt.

Apple har i utgangspunktet utnyttet det til å presse statuslinjen opp på omtrent halvparten så mye plass. Å få statuslinjen vekk fra hoveddelen av skjermen, slik at mer plass frigjøres til det du egentlig vil se på. Samtidig er det plass til mindre informasjon på statuslinjen. Det er for eksempel nå ikke mulig å få prosentinformasjon på batteriet – og det er mindre informasjon om radiotilkobling.

Gi og ta.

En helt fantastisk skjerm

Den nye skjermen er for første gang i Apples mobilhistorie en OLED-skjerm, og det føles som på tide. Og når de først kommer med det, så gjør de det virkelig bra.

Skjermen er en nytelse å se på. Den er fri for skavanker, og har helt fantastiske kontraster. Dette betyr også at den kan vise HDR-innhold.

Ved direkte sammenligning med både iPhone 8, Pixel 2 XL og Galaxy S8, fremstår iPhone X som best.

Telefonen er fysisk omtrent like stor som en iPhone 7/8, men skjermen er praktisk talt like stor som Plus-utgaven. Litt høyere, men litt smalere. 16:9-formatet er kastet på dør.

Dette betyr at du får plass til veldig mye på høykant, men at den er litt begrenset i breddeformat.

Når du spiller av video, presses (i utgangspunktet) ikke videoen helt ut i kantene, men den utrolige kontrasten på skjermen bare får det til å se ut som om du har en helt vanlig iPhone med litt store marger på hver side av bildet.

Skal vi være brutalt ærlige, er det en ganske kjedelig opplevelse å ikke utnytte hele skjermen, når man har en slik telefon. Derfor har du i mange videoavspillere, inkludert YouTube, muligheten til å strekke bildet helt ut i kantene. Det gir en langt større wow-effekt. Men det betyr samtidig at hakket i skjermen faktisk blir et hakk i videobildet, du får avrundede kanter – og du beskjærer bildet oppe og nede. Du mister rett og slett ganske mye informasjon.

Etter å ha brukt iPhone Plus som primærtelefon i flere år, er det å se på video blitt den største skuffelsen med iPhone X. Ganske enkelt fordi bildet enten blir mindre eller beskåret.

Hjemknappen -og fingeravtrykksleserens død

Vi må si at vi er skeptiske til Apples litt skjødesløse utvikling der de fjerner nøkkelfunksjoner, og til dels erstatter det med dårlige adapterløsninger. Vi er fortsatt såre for fjerningen av hodetelefonkontakten, og årets telefon fjerner to nøkkelfunksjoner: Hjemknappen og fingeravtrykksleseren.

Selve hjemknappen oppleves ikke som noe stort savn. Løsningen med å sveipe opp fra bunnen av skjermen fungerer intuitivt og er naturlig fra nesten første sekund. Riktignok savner vi at dobbeltklikk gir oss appvelgeren, men det ødelegger ikke dagen.

Verre er det at fingeravtrykksleseren (Touch ID) har forsvunnet. Mens andre produsenter har plassert fingeravtrykksleseren på baksiden av telefonen, har Apple gått for en ren erstatningsløsning der ansiktsgjenkjenning nå er eneste alternativ til kodelås.

Apple skal ha at den nye Face ID-funksjonen er milevis bedre enn konkurrentenes løsning. Den fungerer i mørket, og den fungerer om du har på deg både lue og skjerf. Men uansett hvor god løsningen er, så er den tregere enn fingeravtrykksløsningen.

Med fingeravtrykksleseren, så starter du som regel opplåsingsprosessen i det øyeblikket du plukker opp telefonen fra lomma eller bordet, og den er klart til bruk innen du har fått den opp til ansiktet.

Med Face ID starter opplåsingsprosessen først når du har fått telefonen opp mot ansiktet – og så må du sveipe for å fjerne hjem-skjermen. Det oppleves ikke som et skritt fremover, og vi skulle så gjerne hatt både-og, for Face ID er veldig fin å ha når den brukes til identifisering under bruk av telefonen – som for eksempel til nettbanken.

Et solid kamera

Vi skal ikke bruke mye tid på å snakke om det nye kameraet på telefonen, for det er mer eller mindre identisk med det som sitter på iPhone 8 Plus.

Men det er verdt å merke seg at iPhone X har optisk bildestabilisering på begge objektivene, ikke bare på vidvinkel-varianten. Jo mer du «zoomer», jo større er behovet for bildestabilisering, fordi mer zoom forsterker bevegelsene voldsomt.

Med iPhone X er det litt lettere å få skarpe bilder når du zoomer inn, mens det tidvis utgjør en stor forskjell på video.

(I videoen bruker vi 10X zoom, men forskjellen er faktisk større om du ikke benytter digital zoom utover 2X.)

Hva med det andre?

Av andre ting som er verdt å trekke frem er det at telefonen nå endelig har fått støtte for trådløs lading. Det følger derimot ikke med en egen ladeløsning for dette i pakken.

Funksjonen er i seg selv ikke spesielt oppsiktsvekkende, den bare fungerer som du forventer: Legg telefonen på en ladbar overflate, enten i bilen eller eget tilbehør, og så starter ladingen automatisk.

Telefonen har fått ny innmat, som ganske enkelt er lynrask, men det begynner å bli noen generasjoner siden vi egentlig anså ytelsen på iPhone-modeller som for dårlig – og det er ikke noe med iPhone X som gjør at den skiller seg vesentlig fra de vanlige iPhone 8-modellene.

Ekstremt glatt

Det har vært advart tidligere om at iPhone X er den iPhone-modellen som kanskje er minst glad i å bli sluppet i bakken. Den har glass både foran og bak, med til dels eksponerte kanter.

Derfor er det verdt å påpeke at telefonen er den mobiltelefonen vi har brukt noen gang med lavest friksjon – og den sklir ned fra enhver overflate som ikke er helt rett.

Konklusjon

Etter to uker med telefonen, er det forholdsvis enkelt å si seg enig i at iPhone X er den beste iPhone-modellen som er laget. Det er ikke det at den er så revolusjonerende mye bedre enn tidligere, men særlig skjermen er en nytelse – men også at fjerningen av hjemknappen faktisk lager en mer sømløs opplevelse.

Skjermen er nydelig å se på, den er raskt, brukervennligheten er på topp, endelig er trådløs lading på plass – og dessuten fungerer den greit som en telefon.

Men det er ikke til å komme bort fra at telefonen bærer preg av kompromisser. Skjermens merkelige utforming ser elegant ut, men er ikke optimalt praktisk sett. Å trekke skjermen ut i kantene fjerner fingeravtrykksleseren og fjerner kantene å holde telefonen i. Ansiktsgjenkjenningen er god, men ikke like god som fingeravtrykksleseren. Mangel på hodetelefonutgang er fortsatt en stor nedside. Det er i det hele tatt et savn av ting Apple aktivt har valgt å fjerne, som burde vært en selvfølgelighet.

Dessuten fremstår den litt glatt og skjør – samtidig som det ikke er fristende å gjemme bort en såpass pen telefon i et etui. Jeg har aldri hatt noe problem med å la min datter leke med tidligere mobiler, men denne er jeg ganske enkelt litt redd for.

I en perfekt verden hadde telefonen vært en anelse større, gjerne fysisk like stor som iPhone 8 Plus – og med fingeravtrykksleser bak.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.