Under 200 har søkt om pant for gamle vedovner

Håper: Ordfører Jon-Ivar Nygård håper at mange vil benytte seg av tilskuddsordningen og skifte til ny rentbrennende vedovn.

Håper: Ordfører Jon-Ivar Nygård håper at mange vil benytte seg av tilskuddsordningen og skifte til ny rentbrennende vedovn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad kommunes panteordning for gamle ikke-rentbrennende vedovner har foreløpig ikke ført til et ras av søknader fra byens innbyggere.

DEL

– Det har ikke vært den voldsomme pågangen, men jeg vil anslå at det har kommet inn et sted mellom 150 og 200 søknader, sier feiermester Stian Christoffersen.

Fredriksstad Blad har tidligere skrevet at kommunen gir opp til 3.000 kroner i tilskudd dersom du bytter ut din gamle vedovn med en ny rentbrennende ovn. Fredrikstad bystyre bevilget én million kroner til tiltaket.

– Gamle vedovner er verstinger

Det betyr at drøyt 330 husstander kan nyte godt av panteordningen i første omgang. 

– Det er ikke alle som har forstått at det ikke gis tilskudd dersom man har byttet ut ovnen tidligere enn 1. november, da denne ordningen begynte å gjelde. Så noen har fått avslag, sier Christoffersen.

For den forurensningen som kommer fra vedfyring, blir gamle peiser og gamle vedovner produsert før 1998 omtalt som verstingene. Som et tiltak for å forebygge svevestøv og høy luftforurensning, ønsker derfor kommunen å støtte de som vil bytte ut gamle vedovner med nye.

– Dette er et godt miljøtiltak som det er bred politisk enighet om, sa ordfører Jon-Ivar Nygård da FB snakket med ham om saken for en måned siden.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Fredrikstad kommune iverksetter en panteordning for gamle vedovner. Sist gang var i 2006. Da eksisterte ordningen i et par år.

Feiermester Christoffersen tror pantepotten blir tom til slutt.

– Målet er jo å få de som ennå ikke har byttet ut sin gamle ovn til å gjøre nettopp det. Jeg vil tro at vi får brukt opp pantepotten til slutt, men det kan sikkert ta litt tid, sier han.

Panteordningen fungerer slik at du først søker om tilsagn for pant på sin gamle vedovn (eldre enn 1998). Når du har fått tilsagn har du ett år på deg til å sende inn papirer på at du har kondemnert din gamle ovn, og byttet den ut med en ny, rentbrennende ovn. Ordningen fungerer frem til pantepotten på én million er brukt opp.

Søknadsskjema vil være tilgjengelig på kommunens nettsider fra 1. november. Ordningen gjelder ikke fritidsboliger, og det gis kun tilskudd til én ovn per husstand.

Artikkeltags