Sarping fikk ikke rettferdig rettssak da han ble dømt for voldtektsforsøk

Lang prosess: Sarpingen ble først dømt i tingretten, deretter i lagmannsretten. Menneskerettighetsdomstolen har nå sagt at ett av jurymedlemmene  var inhabil. Arkivfoto

Lang prosess: Sarpingen ble først dømt i tingretten, deretter i lagmannsretten. Menneskerettighetsdomstolen har nå sagt at ett av jurymedlemmene var inhabil. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen ble i 2008 dømt for voldtektsforsøk. Nå har menneskerettighetsdomstolen sagt at han ikke fikk en rettferdig rettssak.

DEL

– EMD har slått fast at Norge har brutt menneskerettighetene. Feilen kan ha sendt en uskyldig mann ett år i fengsel. Nå må påtalemyndigheten rydde opp, sier mannens forsvarer, Ketil Magnus Berg.

–Jeg tar for gitt at de begjærer saken gjenopptatt. De må enten kjøre ny sak eller eventuelt si at de ikke tror de kan bevise forholdene etter så mange år. Min klient har hele tiden vært klar på at han er uskyldig.

Jurymedlem inhabil

Mannen ble dømt til fengselsstraff for å ha forsøkt å voldta en da 17 år gammel jente. Han måtte også betale henne 70.000 kroner i oppreisning. han anket dommen, og det var behandlingen i lagmannsretten EMD nå har reagert på.

Domstolen i Strasbourg har kommet til at ett av jurymedlemmene var inhabil under behandlingen i lagmannsretten. Ifølge dokumentene fra EMD hadde medlemmet en relasjon til fornærmede i saken fra før og ga underveis uttrykk for at fornærmede var en stille og rolig jente.

– Det er klart at når et jurymedlem har et bilde av en person på forhånd og gir uttrykk for det, så er dette egnet til å påvirke de øvrige medlemmene, sier Ketil Magnus Berg.

Jurymedlemmet varslet selv fra om relasjonen underveis i saken, og også fornærmedes bistandsadvokat og aktor uttrykte forståelse for reaksjonen fra tiltalte og forsvarer. Likevel valgte dommeren å la jurymedlemmet fortsette å delta i behandling av saken. Høyesterett avslo senere anken til tiltalte.

Les også: EMD gir tomtefestere sjokk

Uvisst hva som skjer

Hos statsadvokatene i Oslo kan de foreløpig ikke si hva som vil skje i saken.

Saken er overført til politiadvokat Leif Morten Eide, men han har ennå ikke fått EMD-dommen til seg og har følgelig ikke fått satt seg inn i saken.

Artikkeltags