Tre personer i Norge er smittet av meslinger

Artikkelen er over 2 år gammel

To barn og en helsearbeider er bekreftet smittet av meslinger.

DEL

Det melder Folkehelseinstituttet onsdag.

Barna er fra Oslo, mens helsearbeideren er fra Buskerud.

Alle tre er uvaksinerte, ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

– Diagnosene er bekreftet med laboratorieprøver, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding. Han er ikke overrasket over disse tilfellene.

– Meslinger smitter lett. Dersom man er uvaksinert og blir smittet på reise, er det lett å ta med smitten hjem, sier Vestrheim.

Helsearbeideren ble smittet på reise utenfor Norge.

De to barna er søsken, men skal ikke ha sammenheng med den smittede helsearbeideren.

– Vi har foreløpig ikke indikasjon på flere tilfeller, men vil følge nøye med i tiden fremover, sier Vestrheim.

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid vedrørende disse tilfellene.

De fleste som bor i Norge er vaksinert gjennom MMR-vaksine. Den gis ved 15 måneder og har vært gitt befolkningen siden 1969.

Virus

Meslinger er en virussykdom som er spesielt smittefarlig. Den forårsakes av et virus man kaller morbilli. På grunn av komplikasjonene som kan oppstå regnes nok meslinger for den mest ubehagelige og den farligste av de barnesykdommene som gir utslett.

Smitten overføres ved dråpeinfeksjon. Selv om den syke isoleres, kan meslinger overføres fra rom til rom. Alle som ikke tidligere har hatt meslinger kan smittes. Spedbarn opp til fire måneders alderen vil ikke kunne smittes dersom moren har hatt meslinger fordi de er beskyttet av hennes antistoffer.

Har du meslinger kan du smitte andre fra åtte dager etter at du selv har blitt smittet, dvs. før sykdommen bryter ut, og til utslettet er forsvunnet eller minst fem dager etter utbruddet. Meslinger smitter ikke via gjenstander eller friske personer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken