Totalt leser nå 61.600 personer avisen daglig. Det viser de offisielle opplags- og lesertallene fra Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) som ble offentliggjort onsdag formiddag.
Fortsatt ikke abonnent på FB? Prøv oss i fem eller åtte uker for kampanjepris her!
Ved utgangen av 2017 hadde Fredriksstad Blad et totalopplag på 19.159. Dette tallet viser hvor mange som enten har et komplettabonnement (papiravisen, eavisen og tilgang til alle plussede saker på nett) eller et digitalabonnement (eavisen og tilgang til alle plussede saker). Det er en fremgang på 1.282 abonnenter på ett år og en fremgang på nesten 5.000 i løpet av de siste to årene.
Opplagsøkning for seks av sju aviser
Slik er de offisielle opplagstallene for de ulike Østfold-avisene i 2017 (endring fra 2016 i parentes):
- Fredriksstad Blad 19.159 (+1.282)
- Moss Avis 12.238 (+528)
- Smaalenenes Avis 11.106 (+210)
- Sarpsborg Arbeiderblad 11.033 (+323)
- Halden Arbeiderblad 6.683 (+73)
- Demokraten 4.468 (–165)
- Rakkestad Avis 2.380 (+31)
MBL har også publisert oppdaterte tall som viser hvordan lesingen av FB fordeler seg i de ulike kanalene. Denne oversikten er som følger: 37.200 lesere på nett, 34.200 lesere på papir og 24.100 lesere på mobil. Samlet er det nå 61.600 personer som daglig leser FB på enten nett, papir eller mobil.
Totalt 105 norske mediehus hadde opplagsfremgang i 2017, viser de ferske tallene fra MBL. For første gang leser flere på mobil enn på papir.
– 2017 ble et historisk år. Opplaget for mediehusenes aviser har vært fallende siden 1997, men nå etter 19 år med nedgang har 46 prosent av titlene vekst i opplaget, fastslår administrerende direktør Randi S. Øgrey i MBL.
Den positive utviklingen skyldes først og fremst at økningen i digitalt opplag er større enn nedgangen i opplaget på papirutgaver.
Gir grunn til fortsatt optimisme
Sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad er strålende fornøyd med abonnementsutviklingen.
– Digitale abonnement har på mange måter reddet avisen. Dersom vi ikke hadde sluttet å gi bort alt innhold gratis på nett for knapt tre år siden, ville vi nå hatt ned mot 10.000 abonnenter. Effekten av digitale abonnement har vært mange tusen nye abonnenter, samtidig som papirabonnentene i langt mindre grad har valgt å si opp, fordi et papirabonnement også gir full tilgang til alt plusset innhold på nett, sier han.
Sjefredaktøren har tro på fortsatt abonnementsvekst også i 2018.

Bli med inn i Fredriksstad Blads nye lokaler på Stortorvet!
– Vi satser nå knallhardt på direktesendt video, og kommer til å sende alle kampene til Selbak, Kråkerøy og Østsiden i årets sesong, samtidig som vi har enerett på PostNord-ligaen og dermed kommer til å vise FFKs kamper på FBTV. Alt dette vil være forbeholdt abonnenter, forteller René Svendsen.
Digitalt størst
Det er i denne målingen første gang at det rene digitalopplaget i norske aviser er større enn andelen papirabonnement.
Det rene papiropplaget utgjør nå 18 prosent, det betyr at papiropplaget sank med 6,4 prosent. Digitalopplaget økte i fjor med 8,7 prosent.
Totalopplaget for norske aviser er cirka to millioner eksemplarer. Av de 105 avisene med opplagsfremgang er det Aftenposten som øker mest i antall eksemplarer. Også mange lokalaviser kan vise til opplagsfremgang, deriblant Bergensavisen.
Lokalaviser står sterkt
De over 100 lokalavisene tilknyttet LLA har et samlet nettoopplag på nesten 330.000 eksemplarer.
– Lokalavisene står fortsatt meget sterkt blant folk i Norge. Lokalavisene tar samfunnsansvar og er lim og lupe i lokalsamfunnet, fastslår generalsekretær Rune Hetland I LLA.
Gledelig utvikling
Styreleder i MBL, Tove Nedreberg, sier at opplagsveksten er svært gledelig.
– Men vi er fortsatt i en tøff periode, og kampen om finansiering av journalistikken er ikke over. Vi skal fortsette å utvikle oss og skape relasjon til leserne. Vi må kjempe for hver en krone, sier Nedreberg.
– Vi skal også fortsatt jobbe for så gode rammebetingelser for bransjen som mulig, sier Nedreberg.
Økte annonseinntekter
Annonsemarkedet øker også, viser den ferske oversikten. Prognosene viser at annonsemarkedet vil passere 20 milliarder kroner i år.
– Det er en positiv trend i markedet, ble det understreket på MBLs pressekonferanse onsdag.
Den største kategorien er de digitale annonseinvesteringene. Digitale annonseinvesteringer vil ta nærmere 50 prosent i 2018, ifølge prognosene.
Utsiktene for medieinvesteringer blir beskrevet som gode til tross for at markedet er midt i omstilling fra trykte til digitale medier.