Byavisa Fredrikstad er historie: – Håper innbyggerne vil savne oss

SLUTT: Tom Helgesen (til venstre) startet gratisavisen som ble Byavisa Fredrikstad og Byavisa Sarpsborg. Ole Christian Foss ledet Fredrikstad-utgaven da beslutningen om nedleggelse kom.

SLUTT: Tom Helgesen (til venstre) startet gratisavisen som ble Byavisa Fredrikstad og Byavisa Sarpsborg. Ole Christian Foss ledet Fredrikstad-utgaven da beslutningen om nedleggelse kom. Foto:

Etter fem år med gratisaviser på papir, er det slutt for Byavisa Fredrikstad og Byavisa Sarpsborg.

DEL

Supertilbud: 5 kr for alt innhold på nett i 5 uker

«Fra å ha vært redaktører uten redaksjon, er Ole Christian Foss (Byavisa Fredrikstad) og jeg (Byavisa Sarpsborg) nå blitt redaktører uten avis.  Eierne har meldt oppbud, og dørene er stengt. Da er det på tide å åpne noen nye», melder Tom Helgesen på sin egen Facebook-profil.

Ingen overraskelse

Onsdag før påske ble den aller siste utgaven av Byavisa levert i postkassene til folk. Etter planen skulle det komme en ny utgave 10. mai. Men fredag i uken som gikk kom beskjeden om at eierne har meldt oppbud.

Oppbudet kom ikke som noen overraskelse for redaktørene av avisene.

– Vi merket at dette ikke ville funke da vi gikk ned til færre utgaver, fra ukesavis til cirka hver 14. dag. Da skjønte vi at vi forsvant litt ut av hverdagen for folk. Det var litt sårt, men pilene pekte jo den veien de gjorde, sier Ole Christian Foss i Byavisa Fredrikstad.  Han forteller at avisene før jul gikk ut og manet markedet til å kjenne sin besøkelsestid, dersom det fortsatt var interesse for Byavisa. Responsen holdt ikke til fortsatt drift.

Byavisa har kommet ut som ukentlig gratisavis på papir i Fredrikstad og Sarpsborg i fem år.

Helgesen eide og drev tidligere gratisavisen Nedre Glomma Avis. I 2012 ble avisen overtatt av Lundquist Media og gjenoppsto som Byavisa Fredrikstad med tidligere Demokraten-journalist Stein Johansen som redaktør og Byavisa Sarpsborg med Helgesen som redaktør. Den siste tiden har altså Ole Christian Foss ledet Fredrikstad-utgaven.

Røde tall i alle år

Kollega Helgesen i Sarpsborg legger ikke skjul på at han har forståelse for valget til eierne.

– Det er ingen hemmelighet at det har vært røde tall i alle disse fem årene og at det er den økonomiske situasjonen som har gjort at man har sagt at nok er nok. Jeg har full forståelse for at ingen vil betale på et selskap som taper penger år etter år. Men som avismann synes jeg det er trist - spesielt i Sarpsborg hvor Sarpsborg Arbeiderblad blir alene igjen.

Begge de to beskriver årene med Byavisa som morsomme og spennende.

– Det har vært veldig morsomt å lage avisene. Vi har hatt veldig fritt spillerom, og det har vært deilig å selv bestemme hva man skal prioritere. Dessuten har vi fått mange gode tilbakemeldinger fra dem som har lest oss. Jeg vil savne arbeidsplassen min og håper innbyggerne vil savne Byavisa, sier Foss.

– Heller gjøre noe du har lyst til og angre på noe etterpå, enn å angre på det du ikke har gjort. Avis er veldig gøy og litt galskap hører med, sier Helgesen.

Usikre på veien videre

Ingen av de to er sikre på hva som blir veien videre nå.

– Jeg har 12 erfaring i bransjen, men ser jo at det ikke er flust av jobber innenfor det jeg kan, sier Foss, som var journalist i Radio Prime før han begynte i Byavisa.

– Jeg er 58 år og for gammel til å bekymre meg. Det er dette jeg kan, så det blir nok fortsatt noe innen formidling, vil jeg tro. Når det lukkes en dør, åpnes nye – og jeg gleder meg til å se hvor dette bærer, sier Helgesen.

Artikkeltags