Gå til sidens hovedinnhold

Blåskjell er giftige i Engelsviken og spiselig i Utgårdskilen

Artikkelen er over 4 år gammel

Blåskjell samlet nær Engelsviken er giftige og uspiselige, mens skjell sanket ved Utgårdskilen på Hvaler kan du spise ifølge Mattilsynets siste oppdaterte blåskjellvarsel.

Det er mange som er ute og sanker blåskjell langs skjærgården for å spise, men blåskjellene kan av og til være giftige. Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell og gir hver fredag ut en oversikt over hvor skjellene er spiselig og hvor skjellene er giftige.

Ifølge blåskjellvarslet som gjelder frem til fredag 7. juli kan man spise skjell sanket i Hvaler. Mattilsynet tar vannprøver ved Utgårdskilen. I Fredrikstad skal man ikke spise skjell. Prøvestedet er Engelsviken. Nytt varsel vil være klart på Mattilsynets blåskjellvarsling fredager klokken 15.00.

Vær ekstra forsiktig

Det er store lokale variasjoner av giftforekomsten i blåskjellene og Mattilsynet oppfordrer at man sanker skjell så nærme uttaksstedene som mulig. Mattilsynet advarer også om å være ekstra forsiktige hvis rådene veksler fra sted til sted langs vår kyststripe.

De vanligste algegiftene langs norskekysten er «Diarrhetic Shellfish Poisoning (DSP)» som kan forårsake diaré og magesmerter, og «Paralytic Shellfish Poisoning» (PSP) som kan føre til forbigående lammelser. En rekke algegifter har blitt funnet i norske skjell, men det er bare DSP og PSP som har forårsaket matforgiftning i Norge, ifølge Mattilsynet.

Stillehavsøsters

Mattilsynet vet foreløpig ikke nok om den uønskede og svartelistede stillehavsøstersen som de siste årene har etablert seg langs norske- og svenskekysten til å gå ut med egne varsler.

– Vi kan ikke si at det er greit fordi vi vet ikke nok. Vi starter opp et pilotprosjekt etter sommeren der vi sammenligner funnene i blåskjell og stillehavsøsters plukket ved våre to stasjoner i Tønsberg og Larvik, sier prosjektkoordinator Merete Hestdal i Mattilsynets nasjonale tilsynsprogram.

Torjan Bodvin, prosjektleder for stillehavsøsters ved Havforskningsinstituttet ved Flødevigen har tidligere sagt at han ikke spiser rå stillehavsøsters. Fordi den vokser så grunt, er den utsatt for virus som kan gi en mageinfeksjon man husker resten av livet, har han uttalt.

– Vær uansett forsiktig og sjekk blåskjellvarslet hvis du skal sanke østersen. Skal man spise stillehavsøsters bør den varmebehandles, oppfordrer Hestdal.

 

Oppskrift på kremet blåskjell

Denne blåskjellvarianten smaker godt hele året og når blåskjellene er spist opp, tar du opp en skje og spiser resten som en suppe. Enkel mat med mye smak.

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
 

Fres  hvitløk, sjalottløk, gulrot og chili i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
 

Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett kremfløte og crème fraîche og kok ned til sausen er passe tykk.
 

Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen.

                                                                                                                                                               Oppskrift: Matprat.no

Kommentarer til denne saken