Gå til sidens hovedinnhold

Må importere økologisk

Artikkelen er over 13 år gammel

Østfold må importere økologisk korn helt fra New Zealand for å dekke opp behovet. – Ikke særlig økologisk, kommenterer fylkesmannens landbruksavdeling.

Østfold og det øvrige Østlandet dyrker i dag 35.000 dekar med økologisk korn. Dagens behov er på 80.000 dekar, opplyser Fredrik Dahl ved Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold.

Dyrker for lite

– Etterspørselen etter økologisk matkorn og fôrkorn øker raskere enn vi klarer å legge om til økologisk produksjon, sier Dahl.
Fylkesmannens landbruksavdeling forsøker derfor å oppmuntre flere bønder til å produsere økologisk.
– Det viser seg at det er behov for større kunnskap på feltet. Dette gjelder spesielt kornproduksjon. Kornet har behov for en del næringsstoffer og ugress kan ofte bli et problem. Man kan jo ikke sprøyte økologisk korn, påpeker han.

For lang frakt

Dyrking av belgvekster som tilfører nitrogen til jorda er en av metodene.
– Vi kommer til å arrangere kurs for bønder i tiden fremover. Videre utforsker vi metoder for dyrking av økologisk korn i samarbeid med bio-forsk.
I dag må Norge importere økologisk korn for å dekke opp behovet.
– Vi forsøker å importere fra Sverige, Tyskland og Danmark, men de har ikke alltid nok selv. Derfor kommer det vesentligste fra New Zealand. Og det er jo ikke så økologisk å frakte kornet så langt, bemerker Dahl.
Han opplyser at bonden ikke nødvendigvis taper på å dyrke økologisk. Dersom hun eller han har en økologisk produksjon som ligger på 70 prosent av konvensjonell dyrking, blir inntektene de samme.
Ifølge regjeringens mål, skal 15 prosent av nordmenns matforbruk være økologisk innen 2015.

Kommentarer til denne saken