Det fortalte Tore Leif Gundersen til et godt besøkt halvårsmøte i LO Fredrikstad i Folkets hus i går kveld.
Regjeringens beslutning om avgift på biodiesel var ett av temaene på møtet. LO har kritisert Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Østfold, Svein Roald Hansen og Irene Johansen, for at de ikke har gjort nok i denne saken.

– Har jobbet internt

I dagens FB sier Aps leder i Fredrikstad, Atle Ottesen, at han ikke kjenner seg igjen i denne kritikken. Ifølge ham har stortingsrepresentantene gjort en kjempejobb for å redde arbeidsplassene ved Uniol i Fredrikstad.
Men LO-leder Gundersen, som også fikk en prat med Svein Roald Hansen i går, er ikke fornøyd.
– Han sa til meg at han har gjort en god del, og jeg svarte: Ok, men da må du fortelle oss det! Du må gå ut i media, refererte Gundersen for den fullsatte salen i Folkets Hus.

– Nest beste løsningen

Kampen skal nå være over i forhold til å hindre biodieselavgiften. Ap-leder Atle Ottesen sa på halvårsmøtet i LO at man nå må gå for den nest beste løsningen og skape best mulig rammevilkår for Uniol.
Ifølge Ottesen kan det være mulig å søke om tilskuddsmidler fra et forskningsfond som har 140 millioner kroner i potten.
En annen vei er å jobbe for en økning i andelen biodiesel i vanlig diesel.
– Denne saken er en tragedie for industrien i Fredrikstad, heter det i en uttalelse som ble enstemmig vedtatt på LOs halvårsmøte.
I uttalelsen blir det også slått fast at «Avgiftsøkning på biodiesel slik at den blir dyrere enn vanlig diesel er for LO Fredrikstad helt uforståelig. Det er på tide å kreve samhandling mellom teori og praksis når det gjelder klima og miljøutfordringer. For oss virker dette forslaget like logisk som å innføre avgift på rentbrennende vedovner for å stimulere befolkningen til å gå over til koksovner.»

– En drittsak

Tore Leif Gundersen sa på halvårsmøtet at man fra LOs side har jobbet inn mot sin leder, Roar Flåthen, men uten å lykkes.
– Kampen er tapt, sa Gundersen.
– Dette er en drittsak for oss, for å si det helt ærlig, innrømmet Atle Ottesen.
Ottesen ledet halvårsmøtet i LO Fredrikstad på tampen av en lang dag som startet med besøket på Stortinget i Oslo, og et siste forsøk på å stoppe avgiften på biodiesel.
–Vi har gjort det vi kan, for Fredrikstad og Uniol, sa en tydelig sliten Ap-leder til klubbledere og andre som deltok på halvårsmøtet i Folkets hus i Fredrikstad.
Så gikk han hjem med dokumentmappen og en blomstergave under armen.