LOs sommerpatrulje fant flere grove tilfeller enn i fjor

MANGE BRUDD: LO sin sommerpatrulje har avslørt brudd av arbeidsmiljøloven hos flere bedrifter i Fredrikstad.

MANGE BRUDD: LO sin sommerpatrulje har avslørt brudd av arbeidsmiljøloven hos flere bedrifter i Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

LO avslører negativ utvikling for ungdommers arbeidsforhold i Fredrikstad.

DEL

Denne uken besøkte LOs sommerpatrulje i Østfold 133 bedrifter i Fredrikstad. De fant 32 bedrifter med brudd på gode arbeidsforhold.

Grove mangler

Dette var i hovedsak manglende overtidsbetaling, pauser, andre arbeidstidsbestemmelser, manglende og mangelfull arbeidskontrakt.

I tillegg er det avdekket 39 bedrifter hvor de ansatte ikke er informert om eller ikke har verneombud. Sommerpatruljen ønsker ikke å informere om hvilke bedrifter det er snakk om. Da for å beskytte de ansatte LO har vært i kontakt med.

– Det ønsker vi ikke å oppgi, både fordi Arbeidstilsynet skal ha mulighet til reelle muligheter til å undersøke saken og for å beskytte de ansatte.

– I møte med Fredrikstad-ungdommen har vi «dessverre» fått bekreftet at sommerpatruljen trengs også i Fredrikstad, sier patruljeleder Siw-Hege Christiansen

LES OGSÅ: Nå kommer sommerpatruljen

Negativ utvikling

Sammenligner en tallene med funnene fra sommeren 2016 ser en at det har vært en negativ utvikling. Da besøkte LOs sommerpatrulje i alt 25 bedrifter med brudd.

– I år har vi møtt ungdommer som ikke har pause, har manglende overtidsbetaling og ungdommer som ikke har fått arbeidskontrakt. Noen av sakene er fulgt opp på stedet, mens andre saker vil bli fulgt opp via forbund og eller arbeidstilsyn og skatteetaten, forklarer Christiansen.

– Hva tenker dere om den negative utviklingen?

– Vi synes det er veldig synd. Samtidig er det bra at vi har en patrulje som sjekker forholdene. Vi mener at funnene har en sammenheng med hvordan arbeidsmarkedet er generelt. Det er få jobber, da godtar en mer for å stå i jobben, sier Victoria De Oliveira til Fredriksstad Blad.

Flertallet er seriøse bedrifter

Til tross for negativ utvikling presiserer sommerpatruljen at ikke alt er helsvart for unge arbeidstakere i Fredrikstad.

– Det er gledelig at flertallet av besøkene er positive. De fleste arbeidsgivere i Fredrikstad er ryddige og seriøse når de ansetter unge arbeidstakere, lærlinger og sommervikarer, sier patruljelederen.

Artikkeltags