– Jippi! Da kan vi sprute snø overalt! Og ake! Og lage snømann!

Det var ikke akkurat taushet som hersket blant fire- og femåringene i St. Hansfjellet barnehage når barnehagens akebrett ble pakket ut og de fikk høre om gaven de skal få fra Fredrikstad Lions denne høsten. Gaven gjør nemlig at barnehagen denne vinteren er én av tre steder hvor man med litt større sikkerhet enn andre steder kan pakke ut vinterlekene i år.

Tre snøkanoner på vei

I disse dager er tre snøkanoner på vei ut for å lage en bitte liten vinter på tre steder i byen: St. Hansfjellet barnehage får én. Det samme gjør Ambjørnrød barnehage og Kongsten idrettsforening.

Dermed kan barnehagene og idrettsforeningen selv sette i gang vinteren bare det blir kaldt nok.

– En liten vinter, iallfall. Vi snakker jo ikke akkurat om et alpinanlegg, men snarere om 15–20 meters rekkevidde – akkurat nok snø til at det går an å lage en akebakke eller hoppbakke, sier president Tom Johansen i Lions Fredrikstad.

Det var aktivitetskomiteen for barn og unge i Fredrikstad Lions som kom opp med ideen om å utstyre enkelte barnehager og klubber med snøkanoner for å bidra til vinteren.

Rundt 100.000 kroner

– Det er jo for å få barn ut for å leke om vinteren, og da trenger de jo snø, mener Johansen, som legger til at klubben også støtter vinterlige aktiviteter i Stjernehallen for barn og unge,

– Men det er jo begrenset med tid og rom til dette, sier Johansen.

 

Han anslår at de tre snøkanonene har kostet totalt rundt 100.000 kroner i innkjøp. Driftingen av dem skal barnehagene og idrettsklubben stå for selv.

– Vi kan støtte med penger og ressurser, men kyndige på snøkanoner er vi ikke. Jeg tror helt sikkert disse stedene har vaktmestere eller andre kyndige folk som klarer å ta seg av dette. Det er nok ikke mange knappene å trykke på, sier Johansen.

Mer snø på vei?

Han karakteriserer innkjøpet av de tre snøkanonene som en start, og legger ikke skjul på at det på sikt kanskje kan bli aktuelt å kjøpe inn enda flere.

– Det har vi snakket om mye, men vi er også opptatt av at dette skal driftes. I tillegg er det jo ikke alle barnehager eller idrettsforeninger for unge som retter seg inn mot snøaktiviteter. Så dette må man virkelig ønske seg hvis man får tilbudet om det, og samtidig ha en logistikk som gjør at utstyret blir brukt og tatt vare på. Vi har heller ikke ubegrenset med ressurser, sier Johansen.

Han opplyser at foreningen nok kommer til å kontakte de tre mottagerne i etterkant for å høre hvordan vinteren har vært.

– Vi må nok få lov til å høre med disse tre stedene hvor vellykket det har vært og hvor nyttig de føler det har vært, sier han.

– Blir spennende

Barna i St. Hansfjellet barnehage vet utmerket godt hva som skal til for at de skal klare å lage snø.

– Vann og kjempekaldt, lyder oppskriften fra akebrettene i den ennå så grønne, lille bakken i barnehagen.

Virksomhetsleder Margareth Nordengen i St. Hansfjellet barnehage legger ikke skjul på at hun setter pris på gaven på barnehagens vegne.

– Innimellom kan man jo trenge litt hjelp for å få frem vintergleden. Dette er et veldig hyggelig tiltak som vi setter stor pris på, sier Nordengen, mens kollega Margrethe Grønneberg, pedagogisk leder, kan fortelle at de ivrigste vinterentusiastene i barnehagen har prøvd seg med akebrett på gress før.

– Det funket ganske dårlig, så dette blir spennende. Vi liker slike prosjekter, sier hun.