Gå til sidens hovedinnhold

Spenstige planer om besøkssenter på Linnekleppen

Artikkelen er over 5 år gammel

Et nytt natur- og skogbrannsenter med vertskap og servering og en splitter ny vakthytte i vakttårnet. Skogselskapet har spenstige byggeplaner for Linnekleppen.

Våren 2018 håper Skogselskapet i Østfold at det nye besøkssenteret i massivtre på seks ganger 13 meter vil stå på plass rett ved vakttårnet til skogbrannvakta på det populære turmålet i Rakkestad.

Ideen har selskapet, som er en frivillig organisasjon innenfor skogbruket, jobbet med siden september 2015.

– Det startet med et ønske om å avlaste skogbrannvakta, som i perioder er mer turistvert enn brannvakt. Det er en helt utrolig tilstrømming av besøkende til Linnekleppen, sier daglig leder Ole Brække i Skogselskapet i Østfold.

  • Les også: Passer på våre skoger

Vil ha vertskap og servering

Selve senteret skal ifølge Brække ha flere funksjoner.

Senteret skal blant annet være et utstillingsvindu for aktiviteten med skogbrannovervåkingen. På den måten kan publikum lese seg til mye av informasjonen de lurer på selv.

– Vi vil også fortelle om skogens mangesidige betyding for mennesker, miljø og klima. Vi mener at skogen er en viktig brikke i klimakampen, sier Brække.

Han tror senteret også kan bli et populært sted å stikke innom for å søke ly for været.

– Vi er jo en ideell organisasjon som jobber mye med informasjon om skogen og har mange skoleklasser med oss ut i skogen. Jeg ser jo for meg at når det er sludd og snø under turen med skoleklassene, vil det bli fint å kunne trekke inn og ta en del av informasjonen der, sier Brekke.

Selskapet har også et ønske om å få på plass vertskap i sommersesongen.

–  Vi ser for oss at det skal være litt enkel servering i senteret og kanskje vi i tillegg klarer å knytte til oss noen idealister og få på plass et vertskap, sier Brække.

  • Les også: Her er den nye brannvakten

Det er også meningen at bygget skal få overnattingsplass for både vaktmann og vertskap, i tillegg til at det skal bli lagringsplass der.

Splitter ny vakthytte

Planene inkluderer også en splitter ny vakthytte i vakttårnet. Ifølge Skogselskapet er hytta moden for utskifting.

– Men vi er litt usikre på når vi får gjort dette; om det blir et dobbeltløp. Vi er ikke så langt fremme på akkurat den delen ennå, sier Brække. 

Starter pengejakt nå

Det er foreløpig ikke beregnet hva kostnaden for hele prosjektet kommer til å bli.

Men selve besøkssenteret er beregnet til å koste mellom 3 og 3,5 millioner kroner. Det er penger Skogselskapet foreløpig ikke har. Nå i januar starter jakten på sponsorpenger for å realisere planene om et natur- og skogbrannsenter.

– Så fint som dette blir, i tillegg til allmennytten ved det, tror jeg at de kommer til å stille seg i kø. Så optimistisk må det være lov til å være, sier Brække.

  • Les også: Veldig mange ønsker dette som arbeidsplass

Kommentarer til denne saken