– Kvinnedagen har fått et oppsving

Engasjerte: Legers reservasjonsrett mot abort fikk mange til å gå i 8. mars-tog i 2014. Siden har det vært god oppslutning rundt arrangementet.

Engasjerte: Legers reservasjonsrett mot abort fikk mange til å gå i 8. mars-tog i 2014. Siden har det vært god oppslutning rundt arrangementet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kvinnedagen 8. mars er ikke gått av moten. De siste årene har flere møtt til markeringen i Fredrikstad.

DEL

Det fremholder Grete Nygren Rognes, medlem av 8. mars-komiteen.

Reservasjonsretten

– Det var jo litt dødt i mange år, det kom maks 20–30 personer. Men fra 2013 har det vært veldig god oppslutning, sier hun om arrangementet som holdes hvert år på kvinnedagen.

– Det virker faktisk som om 8. mars har fått et oppsving. Det var nok spesielt under og etter diskusjonen om reservasjonsretten mot abort at oppslutningen økte. Saken viste at man må være på banen hele tiden; det finnes en del krefter som vil reversere våre oppnådde mål.

Tradisjonen tro blir det også i år bekransning og appell ved Katti Anker Møller-statuen ved biblioteket. Det skal i tillegg deles ut en feministpris for fjerde året på rad.

Men selve 8. mars-toget blir i mindre grad enn før preget av politiske kampsaker.

Årsaken er at Fredrikstads 450-årsjubileum vil stå i sentrum. På Blå Grotte, dit toget går, blir det en forestilling som heter «Alle tiders kvinner» om kvinnehistorien i Fredrikstad.

Press

Rania Maktabi og Malin Krå Simonsen er to av appellantene under forestillingen. 23 år gamle Simonsen representerer de unge kvinnene.

Hun er tidligere leder av AUF og sitter nå i bystyret for Arbeiderpartiet.

– Jeg må jo si at det er veldig bra å være ung kvinne i Norge i dag, påpeker Malin Krå Simonsen.

– Jeg opplever å ha de samme mulighetene som guttene. Men vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder verdier og holdninger innen likestilling. Det er også et enormt press på min generasjon, og særlig på jentene når det gjelder å prestere på alle fronter.

8. mars

Internasjonal kvinnedag

Markert for første gang i 1909

Etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner

Ble FN-dag i 1977

Mange mener dagen fortsatt er like aktuell som tidligere selv om Norge har likestilling. Mangel på likelønn og flere menn enn kvinner i lederstillinger er noen av argumentene som brukes.

Artikkeltags