Kunstner uten sko kastet ut av omsorgsleilighet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er bare tull å kaste meg ut. Nå må jo kommunen skaffe meg en ny leilighet, sier kunsteren Rolf Opås (66).

DEL

Leser du f-b.no via mobil? Se video her.

Tirsdag klokken 13 ankom mannskap fra politi og namsfogd for å kaste ham ut fra omsorgsleiligheten som Rolf Opås har fått tildelt av kommunen.

Betalte ikke husleie

I varselet om utkastelse fra namsfogden fremkommer det at Opås har misligholdt husleien.

Kunstneren selv har et annet syn på saken:

– Jeg ble beskyldt for å ha kommet med våpentrusler, og ilagt en bot som jeg nektet å betale. Nå hevner de seg, sier Rolf Opås.

Myndighetene har flere ganger erkjent at jeg ikke har penger å betale med

– Senere ble jeg frikjent for såkalte trusler, og myndighetene har flere ganger erkjent at jeg ikke har penger å betale med. Det aksepterte påtalemyndigheten da jeg tidligere ikke kunne betale bøter, men nå forlanger de samme menneskene penger til husleie, sier Rolf Opås.

Fraktet til sykehus

Rolf Opås har skral helse, og går på sterke medisiner. Han måtte derfor fraktes til sykehus av politiet etter utkastelsen.

– Jeg har ikke mer medisiner igjen, og må på akutten, sa Opås til f-b.no like før han ble geleidet inn i politibilen og kjørt bort fra sin private adresse.

Medarbeider bortvist

Da f-b.no besøkte hans private lelighet like før utkastelsen tirsdag, var hans ene medarbeider i det han kaller «Departement Grotten» også til stede.

Denne personen ble bortvist av politiet, men nektet først å dra.

– Jeg jobber her, sa vedkommende.

Under trusler om følgen av ikke å etterkomme pålegg fra politiet, gikk han ut, men fikk kranglet seg til å stå på veien utenfor leiligheten.

Groten departement

Den bortviste mannen skal i følge Rolf Opås senere overta kunstnervirksomheten hans.

Opås har i årevis brukt bostedet som atelier for sin billedkunst, og som skrivested for sine bulletiner og innlegg, som han under logoen «Departement Grotten» publiserer eller sender til aviser og myndigheter, og han bruker språket til å tøye ytringsfrihetens grenser.

– Det var derfor myndighetene trodde på meg og henla saken da jeg ble beskyldt for våpentrusler mot namsfogden. Jeg har aldri truet noen med våpen. Jeg hevnet meg med mitt eneste våpen, språket, og sa til myndighetene at «namsfogden ikke kan se bort i fra at jeg dukker opp med en revolver», forklarer kunstneren.

Må skaffe ny bolig

– Hvor skal du bo nå da?

– Det vet jeg ikke. Det er jo helt latterlig å kaste ut meg. Jeg har fått denne boligen som omsorgsbolig av kommunen.

Jeg bruker leiligheten som streikevåpen

– Men er det ikke vanlig eller lurt å betale husleie?

– Myndighetene forsøker å få inn pengene sine på alle måter. Dette er en grusom hevn for at jeg vant rettssaken. Nå nekter jeg å betale husleie, og bruker leiligheten som streikevåpen. Å kaste meg ut betyr ikke annet enn at det offentlige må skaffe meg et annet sted å bo, sier Rolf Opås.

– Spesiell fremgangsmåte

– Jeg synes det er en spesiell fremgangsmåte å kaste en person ut av en omsorgsbolig. Han har jo fått den av kommunen, sier hans advokat gjennom mange år, Harald Otterstad.

– Jeg er ikke bedt av Opås om å bistå i utkastelsessaken, men jeg er jo orientert, og jeg må si det forundrer meg at myndighetene velger denne metoden, sier Otterstad.

Viser til boligkontoret

Namsfogden på sin side, viser i utkastelsesdokumentet til tvangsfullbyrdelsesloven, og oppfordrer Oppås til å ta kontakt med sosialtjenesten hos NAV eller Fredrikstad kommunes boligavdeling, dersom han har behov for bistand.

Se video: Rolf Opås brast i gråt da han ble frikjent.

Artikkeltags