Gå til sidens hovedinnhold

En fabel til å smake på

Artikkelen er over 7 år gammel

Ett av byens fineste restaurantlokaler fylles igjen med duften av mat, klirring i glass og hyggelig stemmesurr.

Anmeldelse

Fabel er, stort sett, som Fabel var. Her er det godt å sitte, og etter hvert som lokalet fylles denne fredagskvelden, kommer den gode utelivsfølelsen krypende. Den du får på restauranter med mye folk, travle kokker og servitører, komfortable bord og gode lukter.

Hovedfokus er på kjøtt. Sikkert klokt siden noen av driverne også står bak Slippen, og der har havet hovedrollen. Menyen er kledelig høstfarget og rustikk, og består ved Smak og Behag sitt besøk av retter som varmrøkt elg, høstsalat, helstekt and, variasjon av gris og kullgrillet, langtidsmørnet oksekam.

Prisnivået gjenspeiler ambisjonene, og da blir det naturlig nok ikke helt rimelig. Forretter fra 145 til 185 kroner, hovedretter fra 225 til 325 kroner og desserter fra 110 til 155 kroner for ostefatet – tidsriktig nok med norske oster. Dagens 3-retter må du ut med 465 kroner for.

Vinkartet byr på mye kvalitet med hovedvekt på det franske og italienske med påslag noe under 3X polpris.

Smak velger dagens 3-retter. Behag à la carte; høstsalat til 155 kroner og variasjon på gris til 285 kroner. Servitøren frister med prosecco. Den er som den skal, kjølig, tørr og forfriskende. 75 kroner glasset. Det har også kommet brød på bordet – deilig, hjemmebakt surbrød servert med rillette av svin.

Høstsalaten serveres med rødbeter, syltet løk, chèvre, spekeskinke og honningvinaigrette. Salaten er for kald, og det er mye honning i vinaigretten.

Det er brukt gode råvarer, men sødmen fra honningen er for dominerende. Smaks forrett er en linsesuppe servert med anderillette. Det er ikke mye smak i linser, og resultatet er da heller ikke en smaksbombe.

Smaks hovedrett er oksemørbrad med steinsopp, traktkantarell, auberginepuré og ovnsbakte poteter. Kjøttet er mørt og saftig, soppen full av smak og delikate poteter gjør det mulig å få med seg alt av den gode sausen.

Behags hovedrett er svinenakke og svinebog servert med persillerot, rosenkål, røstipotet og rødvinssjy – høst på tallerkenen. Bog og nakke er begge vellykkede. Den ene så mør at kniv blir overflødig. Den andre med god grillsmak. Rosenkålen er demontert, og blir servert som flak.

Lekkert, men med lite smak. Persilleroten er en silkefin og god puré. Røstipotetene ligner mer på en omelett enn røstipoteter, og servitøren presenterer det da også som en omelett. Behag hadde ønsket seg en mer tradisjonell variant, men alt i alt er det gode smaker.

Til måltidet drikkes en flaske Barbera d´Alba fra Anselma til 510 kroner. Vinen er ganske enkel, ung, lett og frisk – en typisk Barbera.

Til dessert blir det crème brûlée med appelsin, kanel og blodappelsinsorbé til Behag. Porsjonen er stor. Sorbeen er bra, myk og frisk, men brûléen har litt lite vaniljesmak.

Smaks treretter avsluttes med mazarinterte med epleis, vaniljekrem og solbær. Fine smaker og en vellykket kombinasjon. To espressi i sureste laget avslutter måltidet.

– Dette var vellykket, ikke sant, Smak?

– Ja, et hyggelig besøk. Fint med full aktivitet her igjen, og med dagens treretter som vinner.

– Enig i det, men det er kjekt med rom for forbedring. Det perfekte kan ofte bli litt kjedelig.

Kommentarer til denne saken