Mihaela (34) har fotografert 2.000 kvinner: - Ekte skjønnhet er i mangfoldet

Atlas of Beauty har bilder av kvinner fra hele verden. Her er bilder fra Cuba, Nepal og Jordan. Foto: Mihaela Noroc

Atlas of Beauty har bilder av kvinner fra hele verden. Her er bilder fra Cuba, Nepal og Jordan. Foto: Mihaela Noroc

Av

– Hvis du søker etter “vakker kvinne” på Google, får du opp mange veldig like bilder av forførende kvinner. Men ute i verden, har skjønnhet mange forskjellige ansikt.

DEL

(Nettavisen) Det sier fotografen Mihaela Noroc (34). I løpet av de siste seks årene har hun fotografert over 2.000 kvinner fra over 50 land. Prosjektet kaller hun “The Atlas of Beauty” (“Skjønnhetsatlaset”).

Hva er egentlig skjønnhet?

- Skjønnhet er mye mer enn det vi vanligvis ser i media. Ekte skjønnhet er i våre forskjeller og i mangfoldet, skriver Noroc til Nettavisen.

Fotografen Mihaela Noroc (34) reiser jorda rundt og tar bilder av kvinner.

Fotografen Mihaela Noroc (34) reiser jorda rundt og tar bilder av kvinner. Foto: Privat

Hun har nemlig ikke tid til et telefonintervju. Hun er stadig på reisefot. Denne uken er hun i Canada, uken før var hun på Island. Og for ett år siden fikk hun også fast reisefølge som krever sitt døgnet rundt: hennes datter Natalia (1).

- Ekte skjønnhet er grenseløs. Du kan finne det i Afrika eller i Europa, i en landsby eller i en skyskraper, i et smil, i en bevegelse, i et intenst blikk, i noen rynker, eller i en historie. Ekte skjønnhet er visdom, kreativitet, motstandsdyktighet, styrke, vennlighet, raushet, i alt som gjør oss til gode mennesker, mener Noroc.

Stockholm, Sverige: Emilia hadde egentlig hastverk, men tok seg tid til å stoppe i et par minutter for å bli avbildet.

Stockholm, Sverige: Emilia hadde egentlig hastverk, men tok seg tid til å stoppe i et par minutter for å bli avbildet. Foto: Mihaela Noroc

Skjønnhetspress i mange former

Noroc har sett at kvinner over hele verden utsettes for skjønnhetspress i en eller annen form - hvordan de bør eller ikke bør se ut eller oppføre seg.

I noen samfunn er det et press på å se mest mulig attraktiv ut. Andre steder er helt motsatt - et press på å være beskjeden og nærmest usynlig.

På en feriereise til Etiopia i 2013 ble hun fascinert av mangfoldet: Noen av kvinnene levde i stammesamfunn hvor nakenhet var helt normalt. Andre bodde i konservative samfunn og måtte gå med hodesjal og dekke til håret. Og andre igjen levde moderne liv i store byer.

På en feriereise til Etiopia i 2013 ble Noroc fascinert av mangfoldet blant kvinnene - fra nakenhet, til hodesjal og moderne storbyliv.

På en feriereise til Etiopia i 2013 ble Noroc fascinert av mangfoldet blant kvinnene - fra nakenhet, til hodesjal og moderne storbyliv. Foto: Mihaela Noroc

- De aller fleste strevde og jobbet hardt, og ble til tider diskriminert fordi de var kvinner. Men selv i disse vanskelige omstendighetene skinte de som stjerner - med verdighet, styrke og skjønnhet. Hvis det er så mye mangfold og så mange historier i bare ett land, tenkte jeg, hva da med resten av verden?

Hun innså plutselig at hun kunne kombinere sine to lidenskaper: reising og fotografering av kvinner.

Baku, Aserbajdsjan: Noen av kvinnene Noroc møtte måtte få tillatelse fra ektemannen før de kunne blitt tatt bilde av. Fidan er en av kvinnene som forsøker å endre på normene. “Jeg ville aldri vært i et forhold hvor jeg ikke ble behandlet likeverdig og med respekt”, sa hun til Noroc.

Baku, Aserbajdsjan: Noen av kvinnene Noroc møtte måtte få tillatelse fra ektemannen før de kunne blitt tatt bilde av. Fidan er en av kvinnene som forsøker å endre på normene. “Jeg ville aldri vært i et forhold hvor jeg ikke ble behandlet likeverdig og med respekt”, sa hun til Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Spredte seg via sosiale medier

Hun finansierte prosjektet med sparepenger, og var til å begynne med bare kjent i hjemlandet Romania. Takket være sosiale medier, ble hun etter hvert kjent over hele verden.

- Plutselig innså jeg at millioner av mennesker så bildene mine. Innboksen min var full av meldinger fra hele kloden, skriver hun.

Hun har nå en million følgere på Facebook og 268.000 følgere på Instagram.

Fans fra hele verden sendte, og sender fortsatt, donasjoner for å støtte arbeidet hennes, og slik finansierer hun reisingen. Etter hvert har hun også fått oppdrag fra store partnere som Facebook, Philips og Mercedes Benz. Hun har også gitt ut en bok med 50 av de beste bildene. Arbeidet med bok nummer to er i gang.

Kiev, Ukraina: Da Uliana var 21 år gammel var hun i en alvorlig ulykke. Nå veileder andre som har vært i ulykker, med et ønske om å gi dem håp og perspektiv. “Folk som Uliana viser oss menneskeheten på sitt beste. For meg er det den reneste formen for skjønnhet”, skriver Noroc.

Kiev, Ukraina: Da Uliana var 21 år gammel var hun i en alvorlig ulykke. Nå veileder hun andre som har vært i ulykker, med et ønske om å gi dem håp og perspektiv. “Folk som Uliana viser oss menneskeheten på sitt beste. For meg er det den reneste formen for skjønnhet”, skriver Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Trodde ikke hun var god nok

Noroc fikk sitt første kamera da hun var 16 år. Hun begynte å studere foto på universitetet, men hoppet av studiene fordi hun tvilte på at hun kunne bli en god fotograf.

Hun tok en jobb for å tjene til livets opphold, men fortsatte med foto som hobby, særlig på sine mange reiser. Hun likte alltid best å ta bilder av kvinner.

- Uansett hvor jeg reiser, så er det kvinnene som bærer kulturen og tradisjonene, sier hun.

Den mystiske jenta ved elven

I forbindelse med utgivelsen av boken fortalte Noroc historien om bildet på forsiden av boken. Hun hadde gått langs bredden av elven Ganges i India, et hellig sted for hinduismen, hvor tusenvis av pilegrimer kommer hver dag.

- Jeg visste ikke navnet hennes, hennes alder eller hva hun gjorde, forteller Noroc om den unge kvinnen i elven.

- Jeg visste ikke navnet hennes, hennes alder eller hva hun gjorde, forteller Noroc om den unge kvinnen i elven. Foto: Mihaela Noroc

- Jeg så en ung pilegrim forberede seg til et rituale. Hennes rolige uttrykk var som fra en annen verden, og morgenlyset var godt. Jeg ble så fascinert av dette magiske øyeblikket at jeg gikk langt ut i elven og glemte til og med at telefonen min lå i lomma. I slike øyeblikk betyr ikke gjenstander noe. Jeg ba henne få lov til å ta et bilde, og etter det lot jeg henne fortsette ritualet, skrev Noroc.

Vanligvis prøver hun å tilbringe mer tid med kvinnene hun fotograferer, men denne gangen var de sammen i bare noen sekunder sammen.

- Jeg visste ikke navnet hennes, hennes alder eller hva hun gjorde. Men øynene hennes, hennes holdning, antrekket, hennes bevegelser fortalte meg en mystisk historie som ord aldri kunne fortelle.

Noen år senere ble altså dette bildet forsiden av boken The Atlas of Beauty, og Noroc sporet opp kvinnen.

- Hennes navn er Jay, hun er lidenskapelig opptatt av miljø, og forbereder seg til å bli ingeniør. Den mystiske jenta er nå en ekte, sterk og smart kvinne, skrev Noroc.

Foretrekker ansikt uten sminke

- Når jeg møter en kvinne på gaten har jeg ofte bare ett minutt på meg til å ta portrettet. Andre ganger, hvis kvinnen har tid, kan jeg bruke en time og lytte til hennes historie underveis.

Mange av kvinnene hun møter har aldri blitt fotografert før. Det ser Noroc som en fordel. Hun foretrekker også å fotografere ansikter uten mye sminke, og i naturlig lys.

Mihaelas håp er at alle kvinner skal føle seg fri til å utforske sin egen skjønnhet - uten å føle press fra reklame, trender eller sosiale normer.

Palestina: Amal - navnet betyr “håp” på arabisk - er palestinsk, men har bodd i Saudi Arabia siden hun var fem år gammel. “For et år siden kom jeg tilbake til Palestina for å studere. Jeg føler meg hjemme her. Jeg føler at jeg kan bli den kvinnen jeg ønsker å bli”, fortalte hun til Noroc.

Palestina: Amal - navnet betyr “håp” på arabisk - er palestinsk, men har bodd i Saudi Arabia siden hun var fem år gammel. “For et år siden kom jeg tilbake til Palestina for å studere. Jeg føler meg hjemme her. Jeg føler at jeg kan bli den kvinnen jeg ønsker å bli”, fortalte hun til Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Her er flere av bildene fra Atlas of Beauty, gjengitt med tillatelse og bildetekster fra Mihaela Noroc.

Istanbul, Tyrkia: Tutku måtte begynne å jobbe i tidlig alder. En dag mistet hun plutselig hørselen, uten at legene fant årsaken. “En dag jeg var ute på balkongen min, lukket jeg øynene og sa til meg selv: Hvis jeg, når jeg skal åpne øynene får se minst en fugl på himmelen, så betyr det at jeg vil høre igjen. Da jeg endelig hadde mot til å se mot himmelen, så jeg to fugler.”, fortalte Tutku til Noroc. Nå har hun fått et innovativt implantat som gir en følelse av lyd. Hun kan jobbe som kokk igjen, men hørselen er fortsatt svak. Men klage gjør hun ikke. Tvert imot: Hun var takknemlig for hvert sekund i sitt nye liv, skriver Noroc.

Istanbul, Tyrkia: Tutku måtte begynne å jobbe i tidlig alder. En dag mistet hun plutselig hørselen, uten at legene fant årsaken. “En dag jeg var ute på balkongen min, lukket jeg øynene og sa til meg selv: Hvis jeg, når jeg skal åpne øynene får se minst en fugl på himmelen, så betyr det at jeg vil høre igjen. Da jeg endelig hadde mot til å se mot himmelen, så jeg to fugler.”, fortalte Tutku til Noroc. Nå har hun fått et innovativt implantat som gir en følelse av lyd. Hun kan jobbe som kokk igjen, men hørselen er fortsatt svak. Men klage gjør hun ikke. Tvert imot: Hun var takknemlig for hvert sekund i sitt nye liv, skriver Noroc. Foto: Mihaela Noroc

“Jeg møtte Thorunn i hjembyen hennes en iskald dag. Men hennes varme personlighet fikk meg til å glemme kulden. Foruten å være musiker, var hun også nybakt mamma til en jente, som hun ønsker skal vokse opp lykkelig og selvsikker. Derfor startet Thorunn startet et nettsamfunn kalt “God søster” (Góða systir), hvor en tredjedel av kvinnene i landet er blitt medlemmer, hvor de kan støtte hverandre ved å dele historier og gi hverandre oppmuntring.”

“Jeg møtte Thorunn i hjembyen hennes en iskald dag. Men hennes varme personlighet fikk meg til å glemme kulden. Foruten å være musiker, var hun også nybakt mamma til en jente, som hun ønsker skal vokse opp lykkelig og selvsikker. Derfor startet Thorunn startet et nettsamfunn kalt “God søster” (Góða systir), hvor en tredjedel av kvinnene i landet er blitt medlemmer, hvor de kan støtte hverandre ved å dele historier og gi hverandre oppmuntring.” Foto: Mihaela Noroc

Pushkar, India: "Da jeg reiste i India, var jeg glad for å se at mange kvinner har meldt seg inn i politistyrken over hele landet.” Foto:

Pushkar, India: "Da jeg reiste i India, var jeg glad for å se at mange kvinner har meldt seg inn i politistyrken over hele landet.” Foto: Foto: Mihaela Noroc

Rostov, Russland: Sonya og bestemoren Tamara

Rostov, Russland: Sonya og bestemoren Tamara Foto: Mihaela Noroc

Salvador, Brazil: “Når jeg tenker på Rachel får jeg lyst til å gråte”, skriver Noroc. Femten år gammel var Rachel allerede mor til en liten jente. Faren ble brutalt drept bare uker før fødselen. Både gjengvold, narkotikamisbruk og tenåringsmødre er vanlig der hun bor. Rachels mor var rusavhengig og forlot familien tidlig. Rachels far, en gatefeier, oppdro henne alene og hjelp henne å komme i gang med en liten juice-stand så hun kan tjene til livets opphold for seg selv og datteren. “Den andre dagen jeg besøkte henne gråt hun fordi hun hadde bare solgt to juicer på noen timer, og hun var sliten - barnet hadde holdt henne våken hele natten. Men når hun snakket om datteren smilte hun. Hver eneste dag, etter en lang reise hjem, koker hun vann for å vaske datteren og klærne for hånd. Hver dag er babyens klær skinnende rene. Rachel er en ekte heltinne. Selv om hun er ung, så er hun også elskelig og usedvanlig sterk”, skriver Noroc.

Salvador, Brazil: “Når jeg tenker på Rachel får jeg lyst til å gråte”, skriver Noroc. Femten år gammel var Rachel allerede mor til en liten jente. Faren ble brutalt drept bare uker før fødselen. Både gjengvold, narkotikamisbruk og tenåringsmødre er vanlig der hun bor. Rachels mor var rusavhengig og forlot familien tidlig. Rachels far, en gatefeier, oppdro henne alene og hjelp henne å komme i gang med en liten juice-stand så hun kan tjene til livets opphold for seg selv og datteren. “Den andre dagen jeg besøkte henne gråt hun fordi hun hadde bare solgt to juicer på noen timer, og hun var sliten - barnet hadde holdt henne våken hele natten. Men når hun snakket om datteren smilte hun. Hver eneste dag, etter en lang reise hjem, koker hun vann for å vaske datteren og klærne for hånd. Hver dag er babyens klær skinnende rene. Rachel er en ekte heltinne. Selv om hun er ung, så er hun også elskelig og usedvanlig sterk”, skriver Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Berlin, Tyskland: Lisa ble truffet av en trikk da hun var 11 år. Hun overlevde på mirakuløst vis, men har fortsatt mange arr. Hun rødmet da hun fortalte historien sin til Mihaela Noroc. I mange år har hun følt seg usikker på grunn av rødmingen og arrene. Med tiden har hun innsett at ulykken ga henne en ny sjanse: “Jeg har hatt mange brukne ben og ødelagte indre organer - men også mange engler ved min side”, fortalte hun til Noroc.

Berlin, Tyskland: Lisa ble truffet av en trikk da hun var 11 år. Hun overlevde på mirakuløst vis, men har fortsatt mange arr. Hun rødmet da hun fortalte historien sin til Mihaela Noroc. I mange år har hun følt seg usikker på grunn av rødmingen og arrene. Med tiden har hun innsett at ulykken ga henne en ny sjanse: “Jeg har hatt mange brukne ben og ødelagte indre organer - men også mange engler ved min side”, fortalte hun til Noroc. Foto: Mihaela Noroc

London, England

London, England Foto: Mihaela Noroc

Mexico City, Mexcio.

Mexico City, Mexcio. Foto: Mihaela Noroc

Kirgisistan

Kirgisistan Foto: Mihaela Noroc

Sichuan, Kina: Blant de mest grasiøse kvinnene Noroc har møtt er denne tibetanske tobarnsmoren i en avsidesliggende landsby. Slik så hun ut da hun åpnet døren; hun hadde nettopp ryddet huset, men hadde likevel på seg smykkene sine. “Jeg fant at tibetanske kvinner kler seg med stil i alle livets øyeblikk”, skriver Noroc.

Sichuan, Kina: Blant de mest grasiøse kvinnene Noroc har møtt er denne tibetanske tobarnsmoren i en avsidesliggende landsby. Slik så hun ut da hun åpnet døren; hun hadde nettopp ryddet huset, men hadde likevel på seg smykkene sine. “Jeg fant at tibetanske kvinner kler seg med stil i alle livets øyeblikk”, skriver Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Denne kvinnen i Amazonas i Ecuador har på seg bryllupsantrekket sitt - sminke av pollen og kjole av strå og kokosnøtter.

Denne kvinnen i Amazonas i Ecuador har på seg bryllupsantrekket sitt - sminke av pollen og kjole av strå og kokosnøtter. Foto: Mihaela Noroc

Dushanbe, Tajikistan: Munira plantet blomster i bygatene da hun møtte på fotografen Noroc. Hennes drøm var å bli lege. Men familien er veldig fattig, hun er ett av fem barn i en leilighet med ett rom. Så i stedet for å studere må hun arbeide. Etter at dette bildet ble publisert på Atlas of Beatuy-bloggen ble hun en kjendis i lokalmiljøet. Noroc håper det vil hjelpe henne tilbake til sin drøm om å bli lege.

Dushanbe, Tajikistan: Munira plantet blomster i bygatene da hun møtte på fotografen Noroc. Hennes drøm var å bli lege. Men familien er veldig fattig, hun er ett av fem barn i en leilighet med ett rom. Så i stedet for å studere må hun arbeide. Etter at dette bildet ble publisert på Atlas of Beatuy-bloggen ble hun en kjendis i lokalmiljøet. Noroc håper det vil hjelpe henne tilbake til sin drøm om å bli lege. Foto: Mihaela Noroc

New York, USA. Abby og Angela er søstre med en mor fra Etiopia og en far fra Nigeria. Begge foreldrene jobber for FN, så søstrene vokste opp i seks forskjellige land, på tre forskjellige kontinent. Etter studiene planlegger begge å flytte til Afrika, fortalte de til Mihaela Noroc.

New York, USA. Abby og Angela er søstre med en mor fra Etiopia og en far fra Nigeria. Begge foreldrene jobber for FN, så søstrene vokste opp i seks forskjellige land, på tre forskjellige kontinent. Etter studiene planlegger begge å flytte til Afrika, fortalte de til Mihaela Noroc. Foto: Mihaela Noroc

Izmir, Tyrkia

Izmir, Tyrkia Foto: Mihaela Noroc

Artikkeltags