Thomas (36) er Østfolds nye teatersjef

NY SJEF: Thomas Holtermann Østgaard er ny teatersjef i Østfold kulturuvikling.

NY SJEF: Thomas Holtermann Østgaard er ny teatersjef i Østfold kulturuvikling. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg vil se hva vi har her og lytte til folk. Det er utrolig mange flinke teaterfolk her i Fredrikstad og fylket for øvrig, sier den nye teatersjefen i Østfold kulturutvikling.

DEL

Thomas Holtermann Østgaard fra Fredrikstad er ansatt som teatersjef i Østfold kulturutvikling. Han har blant annet bakgrunn fra Vindeleka barne- og ungdomsteater, og var revysjef for russen som gikk ut fra Glemmen vgs. i 2001. Så forsvant han fra byen.

– Jeg har bodd og jobbet i Oslo de siste årene, men nå flytter jeg fra hektiske Youngstorget til fredfulle Vesterøy, sier den nyansatte teatersjefen, som tar med seg samboer og barn fra hovedstaden.

Midlertidig sjef

Han er allerede så smått i gang med jobben som teatersjef, og synes det er en spennende utfordring. Arbeidet med å løsrive scenekunstdelen fra Østfold kulturutvikling til et eget uavhengig selskap er så vidt i gang, og Østgaard vil lede teateret frem til styret i den nye virksomheten ansetter teatersjef på åremål.

– Det er jo ikke jeg som skal ta avgjørelsene, det er i første omgang politikerne og deretter det nye styret som skal gjøre. Men jeg skal komme med innspill og betraktninger. Så får vi se hvilken form det etter hvert tar, sier 36-åringen.

Bred erfaring

Østgaard har erfaring fra både film og teater, og kommer fra stillingen som daglig leder i friteatergruppa Artilleriproduksjoner. Han har blant annet produsert forestillinger som «Myke Øyne» og «De elendige». Han ønsker ikke å si noe om hvordan publikum først og fremst vil merke at nettopp han har overtatt roret.

– Jeg har så vidt bare kommet i gang. Men først og fremst ønsker jeg å lytte til folk og danne meg et godt bilde av hva vi har her. Vi blir ikke plutselig et helt nytt teater i forhold til hva vi var for et år siden, sier Østgaard, som i utgangspunktet skal være teatersjef frem til utgangen av 2019.

Opprør og opprop

Etter at Kjell Moberg sa opp jobben som teatersjef i 2016, er det direktør i Østfold kulturutvikling, Tormod Gangfløt, som har ledet scenekunstdelen. For et år siden ble Knut Olav Brekklund Sæves tildelt stillingen i kamp med 20 andre søkere, men han trakk seg bare noen timer etter at han fikk jobben. Ingen av de øvrige søkerne ble ansatt. Brekkelund Sæves avdramatiserte sin egen rekordraske avgang, men det er like fullt ingen tvil om at det til tider har stormet rundt hvordan Østfold kulturutvikling har drevet teaterdelen. I april 2017 signerte hele 113 teatermennesker et opprop der de krevde et selvstendig regionteater løsrevet fra Østfold kulturutvikling.

– Jeg signerte etter hvert også oppropet selv, innrømmer Østgaard.

– Det var noen gode poenger der, og det har man jo nå tatt konsekvensene av og satt i gang et arbeid som skal avklare fremtidig eierskap og driftsform. Likevel innser jeg at bildet er mer nyansert nå når jeg har satt meg grundigere inn i realitetene. Jeg tror ambisjonene om å skape et godt teater har vært til stede hos alle parter, sier den nye teatersjefen, som er glad for at takhøyden er såpass stor at signeringen av oppropet ikke var noe tema i ansettelsesprosessen.

Engasjement

– Oppropet viser for øvrig at det er et enormt engasjement i teatermiljøet her i fylket, og det er veldig bra. Jeg tror ikke det er mange andre steder som kan vise til tilsvarende. Det er viktig å lytte til dem, sier Østgaard.

Fredrikstad-dramatiker Silje Waters var en av søkerne til den midlertidige stillingen som teatersjef. Hun var også en av to frontfigurer da 113 kulturaktører i april 2017 gikk sammen om å få løsrevet teaterdelen til fylket fra Østfold kulturutvikling – og dermed få egen teaterleder.

– Føler du at det skadet ditt kandidatur å fronte opprøret?

– Jeg ble i utgangspunktet overrasket da jeg ble kalt inn til intervju med tanke på min rolle i kulturopprøret. Jeg ønsker den nye teatersjefen lykke til, sier Waters, som nå har fått et års vikariat som kulturrådsgiver i Sarpsborg kommune.

Artikkeltags