Byggebransjen spikret førpremiere på kultfilm til Fredrikstad

FLERE TIL YRKESFAG: Hans Jørgen Sandli, Håkon Glosli og resten av byggebransjen i Fredrikstad vil ha flere norske ungdommer i sine rekker.

FLERE TIL YRKESFAG: Hans Jørgen Sandli, Håkon Glosli og resten av byggebransjen i Fredrikstad vil ha flere norske ungdommer i sine rekker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå håper byggebransjen i Fredrikstad at Norske byggeklosser 2 skal skape blest og interesse for yrkesfagene.

DEL

Snart skal den nye utgaven av «Norske byggeklosser» rulle over kinolerretet landet over. Filmen er basert på den norske kultklassikeren med Rolv Wesenlund fra 1972.

Denne gangen er det populære Atle Antonsen som skal opptre i de mange rollene i filmen. Lokale håndverkere har nå sørget for at det er ungdom i Fredrikstad som får se filmen først.

Håper på økt byggfag-interesse 

En uke før den offisielle premieredatoen samles 150 skoleelever i Fredrikstad til førpremiere på Fredrikstad kino. Byggebransjen i Fredrikstad skal benytte muligheten til å reklamere for alle de ulike fagfeltene som finnes i bransjen.

Det er nemlig mye som skal gjøres og flere fag involvert når det reises et hus. Noe som også blir skildret i komedien elevene skal få se.

– Vi opplever at byggebransjen er i fremmarsj når det kommer til ungdom som søker seg til yrkesfag. Likevel er det enkelte faggrupper i bransjen som ikke opplever så god rekruttering. Vi vil vise at flere fagfelt i bransjen er attraktive, sier Hans Jørgen Sandli, som er en av initiativtakerne til rekrutteringsdagen.

Frir til skoletrøtt ungdom

De som utgjør rekrutteringslaget er Backe Østfold, Byggmester Håkon Hansen AS, Østfold fylkeskommune og Fagprosjekt AS. En trend er at norske byggeplasser domineres av utenlandsk arbeidskraft. 

– Det skjer mye i Nedre Glomma-regionen for bransjen vår. Fordelen med å være i byggebransjen er at det alltid skal bygges og vedlikeholdes. Derfor er det en trygg utdanning. Utsiktene ser gode ut i mange år fremover, med gode lønninger og mange jobber, mener Håkon Glosli.

– At vi satser på dette handler litt om å bevare den norske byggetradisjonen. Derfor er det viktig å få inn norsk ungdom i byggebransjen. Vi skriker etter arbeidskraft og ser at mange ungdommer faller ut av den teoretiske skolen, som heller kunne vært nevenyttige folk i vår bransje, sier Sandli. 

– TRYGGE JOBBER: Byggebransjen går sammen for å sikre flere norske ungdommer til byggebransjen.

– TRYGGE JOBBER: Byggebransjen går sammen for å sikre flere norske ungdommer til byggebransjen.

Inviterer Østfold-bedriftene

I tillegg til kinovisningen skal de ulike faggruppene holde foredrag om sitt fagfelt for ungdommene. Alle Østfold-bedriftene innen bygg inviteres derfor med på laget for å rekruttere lærlinger.

– Vi vil skape litt blest rundt de mindre fagene i byggebransjen. Det kommer fagfolk og forteller om faget sitt. Firmaer som ønsker lærlinger kan betale 10.000 kroner for å få en stand på arrangementet. Prisen er der for å dekke kostnadene. Et eventuelt overskudd vil gå til Kirkens Bymisjon, sier Sandli.

Artikkeltags