Gå til sidens hovedinnhold

Norske skuespillere varsler om trakassering i bransjen – Kulturværste: – Det har vært episoder i Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere lokale kvinner er med på oppropet fra 490 norske skuespillere som retter søkelyset mot en ukultur i bransjen. Ole-Herman Gudim Lundberg forteller at det har blitt håndtert episoder i miljøet i Fredrikstad.

Fredag publiserte Aftenposten et opprop, der norske, kvinnelige skuespillere forteller 40 historier om overgrep, seksuell trakassering og maktmisbruk i norsk teater-, TV- og filmbransje. Brevet er en del av kampanjen #stilleforopptak, som retter søkelyset mot ukulturen i bransjen. I en lukket gruppe har kvinnene, nesten 500 i tallet, delt sine historier med hverandre, og avdekket hvor omfattende problemet er.

Flere lokale navn

Flere kjente kvinner som Jenny Skavlan, Ulrikke Falch og Pia Tjelta har signert oppropet, men på lista står også noen lokale navn.

Heidi Gjermundsen Broch, Petronella Barker, Maria Mohn og Martine Bakken Lundberg er, med på å gjøre folk oppmerksomme på hvordan det er å jobbe i et miljø preget av mannlig dominans. Det kommer ikke frem av oppropet hvem som har fortalt de 40 historiene, men alle kvinnene sier med sin underskrift at de vet hva skjer, og at det ikke er greit.

#stilleforopptak

  • Kommer i kjølvannet av kampanjen #tystnadtagning, der 1000 svenske, kvinnelige skuespillere tok et oppgjør med egen bransje
  • Nesten 500 norske skuespillerinner har samlet seg i en lukket Fcaebook-gruppe der de har utvekslet erfaringer og historier om seksuell trakassering og maktmisbruk i bransjen
  • Historiene har blitt til et opprop, bestående av 40 historier fra virkeligheten
  • Det er ikke offentlig hvem som har opplevd historiene som fortelles i oppropet
  • Gjennom bevisstgjøring av kvinner og menn ønsker skuespillerinnene å komme denne ukulturen til livs. De krevet at arbeidsplasser legger til rette for rapportering, tar ansvar for holdningene sine og slutter å beskytte, ansette og tjene penger på utøvere som begår trakassering, overtramp og overgrep

 

Utsatt i alle yrker

FB har vært i kontakt med Bakken Lundberg som forteller at skuespillerne sammen har bestemt seg for at de ikke skal uttale seg noe ytterligere enn det som kommer frem i oppropet, men at de oppfordrer mediene til å ta kontakt med norske produsenter, teatersjefer, regissører og mannlige skuespillere for å høre om de kjenner igjen problematikken.

Avisen har derfor tatt en prat med Bakken Lundbergs far, Ole-Hermann Gudim Lundberg, en sentral skikkelse i det lokale teatermiljøet. Han uttaler seg i denne saken som produsent, regissør og en del av Kulturværste – ikke som pappa. Han forteller at det ikek er ukjent at slike ting forekommer, men tror ikke det er spesielt for bransjen.

– Jeg har ikke noen oppfatning av at skuespillere er mer utsatt enn i andre yrker, men uansett hvor det skjer er det ikke greit, sier han.

Har hatt episoder

Han sier det aldri er akseptabelt at kvinner, eller menn, utsettes for trakassering, og forteller han støtter kampanjen fullt ut.

– Hos oss har vi nulltoleranse for den slags, og vi støtter alt som kan bidra til at denne ender. Jeg kan si såpass som at vi også har hatt noen episoder her, og de ble tatt hånd om umiddelbart, forteller han.

– Hva dreide det seg om?

– Det var blant annet jenter som fikk noen meldinger de ikke burde fått. Vi fikk tidlig beskjed, og kunne ta affære. Det er det som er viktig å få frem i denne saken, at man må si ifra når det skjer. Der og da. Da er det lettere å unngå at det utvikler seg.

Gudim Lundberg tror fokuset er viktig for å få flere til å forstå at det er viktig å si ifra.

– Selv om det er vanskelig å være den som varsler håper jeg denne kampanjen kan bidra til at flere gjør det, og at det blir tatt alvorlig, i alle bransjer, avslutter han.

Kommentarer til denne saken