De to mennene som nå er 46 og 24 år dro sammen til Syria høsten 2014 og endte begge i en treningsleir i Taqbua. 24-åringen innrømmer at han hadde som mål å slutte seg til den terrorlistede ekstremistorganisasjonen, men nekter for å ha planlagt terror.

46-åringen har hevdet at han feilaktig ble IS-rekrutt. Hans plan var å slutte seg til Den frie syriske hæren, og han gjorde det han kunne for å komme seg ut av treningsleiren med livet i behold.

Ingen av dem ble trodd. I Oslo tingrett ble begge kjent skyldig både i å ha sluttet seg til IS, og å ha inngått terrorforbund. I dommen fra 2. august i fjor kom tingretten fram til at begge bevisst inngikk et terrorforbund ved å slutte seg til ekstremistgruppen høsten 2014.

Ikke terrorplanlegging

Både den 24 år gamle tsjetsjeneren og 46-åringen fra Fredrikstad har anket tingrettsdommen, og tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. 24-åringen ble dømt til sju og et halvt års fengsel. Han har erkjent deltakelse i IS, men ble også dømt for terrorforbund – å ha planlagt en terrorhandling.

– Det mener vi er feil. Det er ingenting slik vi ser det som indikerer noen faktisk og konkret terrorhandling. Tingretten sier i sin dom at han ble satt under kommando av IS som er en terrororganisasjon. Ergo har han planlagt terror. Tingrettens resonnement er altfor enkelt, sier Ulrik Sverdrup-Thygeson som sammen med Jostein Løken er forsvarer for 24-åringen, til NTB.

Godt kjent med IS

Oslo tingrett viser til omfattende elektroniske beslag som etter rettens mening ikke bare viser at 24-åringen var en "klassisk fremmedkriger", men at han etter avtale med en IS-leder også hadde planer om å dra "hjem" til Tsjetsjenia for å bidra med "noe".

Påtalemakten mener begge hadde "terrorhensikt" ved å slutte seg til IS lenge etter at ekstremistgruppen var kjent for bombeaksjoner mot sivile, halshogging av gisler, menneskehandel og etnisk rensing. I tiltalen peker Det nasjonale statsadvokatembetet på at IS ble listet som terrororganisasjon 30. mai 2013.

– Særtilfelle

46-åringen anket dommen på seks års fengsel fordi han fortsatt hevder at han ville slutte seg til den lovlige delen av opprørsbevegelsen mot Assad-regimet i Syria og gjorde det han kunne for å komme seg ut av IS-leiren. Han reiste hjem til Norge etter en drøy måned.

-Hans sak er et særtilfelle fordi han var så kort tid i Syria. Vi mener det underbygger at han ikke hadde IS i tankene da han dro til Syria. Han har ikke deltatt i væpnede kamper eller på annen måte støttet organisasjonen, men undergikk religiøs indoktrinering i leiren. Da mener vi seks års fengsel er en altfor streng straff, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Oslo tingrett tror ikke at 46-åringen havnet i en IS-leir ved en feiltakelse. Retten mener han hadde IS-sympatier og utelukker at han skulle være ukjent med reisefølgets klare plan om å slutte seg til IS.

Borgarting lagmannsrett legger opp til å behandle saken fram til 23. mars.