Gå til sidens hovedinnhold

Kollega utleveres til USA – risikerer svært lang straff

Artikkelen er over 4 år gammel

Justisminister Anders Anundsen vil utlevere russiske Mark til USA, til sterke protester fra Russland, og stor bekymring hos hans forsvarer og kollegaer i Dignio på Kråkerøy.

Fredriksstad Blad skrev nylig om saken etter at russeren i mer enn to år har sittet varetektsfengslet uten å få prøve saken sin, mens norske myndigheter har vurdert om han skal utleveres til USA. Nå er beslutningen tatt.

– Vi er veldig bekymret for ham. Han har jo ikke noen som kan hjelpe seg der borte. Vi har ikke penger til å betale amerikanske advokater, det er et helt annet «ball game», sier daglig leder Lars Dahle i teknologibedriften Dignio.

Han er russerens sjef og har opprettholdt kontakten og jevnlig besøkt ham i hele perioden. Nå er han svært bekymret for hva som venter om kollegaen skal møtes i rettssystemet med en offentlig oppnevnt forsvarer i USA.

Mark er nettopp også overført til et nytt fengsel, og kollegaene venter nå på ny klarering. Nå håper Dahle at de rekker et nytt besøk før 28-åringen sendes ut av landet. For myndighetene har sagt at utleveringen vil skje raskt.

Russerne raser

Saken er svært betent. Russiske myndigheter mener bevisene er altfor svake og hevder at saken er politisk motivert.

– Menneskejakten har ingenting å gjøre med genuine rettsprinsipper og bryter med internasjonal lov. Beslutningen er åpenbart politisert og ikke i samsvar med universelle aksepterte rettsprinsipper, sier en talskvinne for russisk UD, Maria Zakharova, ifølge Aftenposten.

– Dette vil uten tvil påvirke forholdet mellom Russland og Norge, sier hun.

– Pinlig og respektløst

Norge har mange ganger blitt kritisert internasjonalt for bruk av utstrakt og langvarig varetektsfengsling. Fredriksstad Blad har spurt justisdepartementet om minister Anders Anundsen mener Norge har overholdt sine internasjonale forpliktelser, når russeren har sittet i varetekt i to år. Departementet ville ikke kommentere enkeltsaker.

Fra kommunikasjonsavdelingen var svaret generelt at domstolene skal vurdere saker i lys av den europeiske menneskerettskonvensjonen. De har ikke besvart purringen på om justisministeren mener en samlet varetekt på mer enn to år er innenfor bestemmelsene i konvensjonen.

Lars Dahle har tidligere sagt at han mener saken er pinlig for norske myndigheter. Nå mener han departementet opptrer respektløst, når de ikke engang besvarer spørsmålet.

– Dette er en diskusjon vi bør kunne ha på et prinsipielt grunnlag. Det er respektløst å ikke svare på det, mener han.

Alvorlig sak

Det var høsten 2014 russeren ble pågrepet på jobb i bedriften, som holder til i den gamle Fredrikstad Motorfabrikk ved elvebredden på Kråkerøy.

FBI mistenker ham for å ha bidratt til utvikling og salg av skadelig programvare som brukes i svindelforsøk. Forsvarerne har ment at bevisene ikke på langt nær er gode nok. I tingretten fikk de medhold, mens Borgarting lagmannsrett mente mistanken var sterk nok til at han kan utleveres, slik amerikanske myndigheter har bedt om.

– Vi er veldig skuffet over at vi verken i domstolene eller i departementet har fått gjennomslag for de store svakhetene vi mener er ved den beviskjeden om er presentert, sier programmererens forsvarer Frode Sulland til Aftenposten.

Nå har den norske regjeringen altså besluttet at han skal utleveres. Aftenposten skriver at han risikerer 75 års fengsel, ifølge amerikansk straffelovgivning.

Sulland får bistand av advokatfullmektig Kirsten Vikesland Mæhle. Hun sa nylig til FB at det har vært svært vanskelig å finne straffeutmåling i sammenlignbare saker. Det fordi de fleste aldri kommer inn for ordinær rett – men avgjøres ved såkalt plea bargaining, eller en forhandling mellom påtalemyndigheten og siktede.

Selv har Mark hele tiden nektet for det han er mistenkt for. Han hevder at han selv har vært utsatt for datakriminalitet og at dette gjør at det ser ut som om han har stått bak handlingene.

I februar i år stilte han oppi et intervju med NRK.

– Jeg har begynt å glemme hva det betyr å være en fri mann. Jeg har begynt å glemme ansiktene til mine kjære, sa han da.

Han er forlovet og skulle ha giftet seg i fjor sommer. Sin kommende kone har han ikke sett siden pågripelsen.

Dette er han mistenkt for

Programmereren skal ifølge FBI ha vært med på å utvikle og selge programvare som benyttes til å begå kriminelle handlinger på nett.

FBI fikk tak i programvaren, konstruerte en feil og ba leverandøren om support. I forbindelse med dette skal filer ha blitt lastet opp til og ned fra utstyr på russerens ip-adresser i Ukraina og Norge.

En ip-adresse er unik og identifiserer en enhet, for eksempel pc eller telefon, i et nettverk.

Russeren sier at hans eget utstyr må ha vært infisert nettopp av skadelig programvare, og at andre har begått de kriminelle handlingene gjennom hans utstyr.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.