Krever full sikring

Tappet: Bjølstaddammen ble tappet av sikkerhetsmessige årsaker etter en lekkasje i januar i fjor. Foto: Terje Antonsen

Tappet: Bjølstaddammen ble tappet av sikkerhetsmessige årsaker etter en lekkasje i januar i fjor. Foto: Terje Antonsen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I kjølvannet av at Bjølstaddammen ble tappet for reparasjon, har Natur og Ungdom engasjert seg sterkt i saken.

DEL

Organisasjonen fremhever at det lever flere såkalte rødlistede arter i dammen – og nevner konkret både storsalamander, spissnutefrosk, buttsnutefrosk og diverse øyenstikkere.

Tappet i fjor

Dammen ble tappet av Fredrikstad kommune etter en lekkasje i januar 2013, og Natur og Ungdom krever nå fortgang:
– Det har nå gått over ett år uten at det er blitt laget en offisiell plan for gjenoppretting og bevaring av dammen slik at det biologiske mangfoldet ikke går tapt, sier Natur og Ungdom i et konkret krav utformet i Landsstyremøtet den 30. mars i år.

Politianmeldt

Det påstås også at Fredrikstad kommune de senere år har brukt millioner på reparasjon av dammer som ikke har rødlistede arter.
– Vi har jo rehabilitert Bjørndalsdammene – av rene sikkerhetshensyn – og vil også gjøre noe med Smertudammen, bekrefter Tor Erik Christiansen i kommunens seksjon for miljø og samfunnsutvikling.
– Når det gjelder Bjølstaddammen er det riktig at vi skal gjøre mer. Men kommunen er også politianmeldt for tiltaket vi gjorde da vi tappet ut dammen. Denne saken er ikke avgjort enda, og derfor er det unaturlig for oss å foreta oss noe ytterligere før politisaken er avgjort, sier Christiansen.

Vil ta lang tid

Han bemerker at det uansett vilje og penger ikke er gjort ved et knips å tilbakeføre Bjølstaddammen til det den var:
– Det vil koste uforholdsmessig mye, men det vil også ta lang tid å reetablere artene.
Dette er saken

Bjølstaddammen ble tappet i januar 2013 etter en lekkasje. Her bodde rødlistearter som storsalamander, spissnutefrosk og øyen- stikkere. Natur og ungdom synes nå prosessen har tatt for lang tid. Kommunen vil blant annet vente på at politisaken bli

Artikkeltags