Nå skal kommunens byggesaksbehandling under lupen

ØNSKER GJENNOMGANG: Terje Moland Pedersen mener det er riktig tidspunkt å gjøre en gjennomgang av hvordan byggesaker håndteres på. Rådmann Ole Petter Finess til høyre.

ØNSKER GJENNOMGANG: Terje Moland Pedersen mener det er riktig tidspunkt å gjøre en gjennomgang av hvordan byggesaker håndteres på. Rådmann Ole Petter Finess til høyre. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter en rekke henvendelser fra innbyggere som har stilt spørsmålstegn ved behandlingen av ulike byggesaker, vil kontrollutvalget ha en større revisjon av arbeidet som gjøres.

DEL

- Det blir en stor og tung revisjon, men jeg tror det er en god og klok investering, sa Moland Pedersen (Ap)

Han har deltatt på en konferanse hvor den store korrupsjonssaken i Drammen var tema, og fått kunnskap om hvilke undersøkelser som ble gjort der. Sammen med resten av utvalget gikk han inn for å gjøre flere av de samme undersøkelsene i Fredrikstad.

- Dette vil være et godt signal ut. Vi har tiltro til avdelingen vår, sa Moland Pedersen om å prioritere en slik revisjon.

Kommunerevisjonen skal lage en prosjektplan, og revisjonen skal startes i løpet av året.

Flere henvendelser

Bakgrunnen for at saken kom opp er en rekke henvendelser hvor innbyggere har satt spørsmålstegn ved byggesaksbehandlingen. Rådmannen opplyste at det er sju år siden man hadde en lignende gjennomgang. Valget om å prioritere byggesaksbehandling førte til at man utsetter en ny revisjon vedrørende offentlige anskaffelser, med vekt på kontraktsoppfølging.

OMSTRIDT 1: Leilighetene på Tankodden på Kråkerøy ble aldri den sjøhuslignende bebyggelsen den var ment å skulle være. Saken har vært omtalt som et skandaleprosjekt i en årrekke.

OMSTRIDT 1: Leilighetene på Tankodden på Kråkerøy ble aldri den sjøhuslignende bebyggelsen den var ment å skulle være. Saken har vært omtalt som et skandaleprosjekt i en årrekke. Foto:

Angår mange

Utvalgsleder Ingrid Willoch var også opptatt av temaet:

- Det har vært en del konkrete saker. Det er en illustrasjon på hvor viktig det er at vi ser på slike ting. Veldig mange mennesker kommer i kontakt med byggesaker i sitt voksne liv. Det er viktig at vi er helt sikre på at dette foregår på korrekt måte, så jeg er veldig glad det ser ut til at vi nå gjør dette, sa hun før beslutningen var tatt av et enstemmig utvalg.

Moland Pedersen understreket at kontrollutvalget ikke er et klageorgan for enkeltsaker, det har man en annen ordning for, men at deres oppgave er å se på systemene.

- Men nå har det vært så mange som har viet oppmerksomhet til dette feltet at tror helt riktig tidspunkt å gjennomføre en slik revisjon på.

OMSTRIDT 2: Planene om Sleipners nye fabrikk på Gressvik har ikke gått upåaktet hen. Naboer har kommet med en rekke klager på prosessen.

OMSTRIDT 2: Planene om Sleipners nye fabrikk på Gressvik har ikke gått upåaktet hen. Naboer har kommet med en rekke klager på prosessen. Foto:

Rådmann Ole Petter Finess sa administrasjonen var positiv til en ny gjennomgang.

- Fra vår side er det både nyttig og hensiktsmessig å gjennomgå praksis og få konstruktiv kritikk.

Han fremholdt også at de ønsker at det som fungerer bra blir fremhevet.

Både utvalget og kommunen for øvrig har fått henvendelser både når det gjelder store, kjente bygge- og reguleringssaker, men også enkeltsaker folk reiser spørsmål ved.

Bygnings- og reguleringssjef Anna Auganes kom nylig med et hjertesukk i planutvalget hvor hun fremholdt at omfattende og langvarig medieomtale av noen profilerte saker påvirker tilliten og omdømmet hos andre innbyggere. I en del slike mindre saker hvor det er manglende tillit, opplever saksbehandlerne at sakene blir svært tidkrevende å jobbe med.

Naboenes protester blir ikke hørt – fikk ja til videre utbygging i Husebukta 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.