Bystyreflertallet vil utsette nye bussruter – Haabeth: – Tror jeg må ta en telefon

UTSETTER SAKEN: Bystyreflertallet vil utsette saken om nytt bussrutetilbud.

UTSETTER SAKEN: Bystyreflertallet vil utsette saken om nytt bussrutetilbud.

Av og

Flertallet i bystyret pluss Frp vil utsette saken om nytt rutetilbud for å få en bredere debatt først. – Fredrikstad risikerer ikke å komme med i høringen, advarer fylkesordfører Ole Haabeth (Ap).

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Dette er en veldig viktig sak for Fredrikstad i tiden som kommer sett i sammenheng med bypakke, infrastruktur og alt annet som skjer. Vi ønsker en bredere politisk behandling av saken, sier Fredrikstad Ap-leder Siri Martinsen.

Torsdag skulle i utgangspunktet formannskapet si sin mening om forslaget til nytt busstilbud som er lagt frem. Bystyret skulle debattere saken en uke etter. Samtidig blir saken politisk behandlet i Sarpsborg kommune og senere i fylkeskommunen.

– Flere er usikre

Det var mandag kveld flertallspartiene ble enige om å gå inn for utsettelse. Martinsen kan fortelle at Arbeiderpartiet i Fredrikstad og Sarpsborg allerede onsdag denne uken skal ha det første drøftelsesmøtet om saken. Hun utelukker heller ikke at saken kommer opp i representantskapet til Fredrikstad Ap.

– Hele målet med å endre strukturen, er at man ønsker å gjøre tilbudet for innbyggerne bedre, legge bedre til rette for buss med mer effektive ruter. Da bør vi ha en god drøftelse av saken først, sier Martinsen.

– Nå har det jo kokt blant mange innbyggere i Skjærviken, som frykter å miste busstilbudet. Har dette vært medvirkende til at dere vil utsette?

– Det er ikke bare i Skjærviken. Det er flere steder hvor det hersker usikkerhet knyttet til hva det fremtidige busstilbudet vil bety. Usikkerheten er helt klart en medvirkende årsak til at vi ønsker en mye grundigere debatt om saken, sier Martinsen, som har inntrykk av at spørsmålet om sekundærruter – ruter som skal settes opp fordi stamlinjenettet ikke dekker behovet – har skapt den største usikkerheten.

Frp vil også ha høringsrunde

– Vi ønsker å ha et helhetlig tilbud for Fredrikstads befolkning, sier Martinsen, som ser for seg at saken nå vil bli behandlet i det påfølgende bystyremøtet i november.

Også Fremskrittspartiets gruppeleder Anita Vik vil ha utsettelse av saken, uttaler hun til Fredriksstad Blad.

–  Vi ønsker å få flere synspunkter fra innbyggerne, og ikke minst fra ungdommen som er flittige brukere av busstilbudet, sier Vik til FB. Hun sier det blir vanskelig å ta en en beslutning i en sak som gjelder så mange i Fredrikstad-samfunnet, uten at politikerne vet mer om hva innbyggerne mener, og vil ha forslaget til nytt ruteopplegg på en høringsrunde.

Haabeth: – Jeg blir litt bekymret

Men fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) advarer sterkt mot å utsette saken.

– Det er jo ikke Fredrikstad som bestemmer dette, og Fredrikstad risikerer nå ikke å komme med i høringen. Her må det være noen misforståelser – jeg tror jeg må ta en telefon, Jeg blir litt bekymret for at de ikke får spilt inn det de ønsker, sier Haabeth.

Han opplyser at det først og fremst er stamlinjenettet som blir vedtatt i det kommende fylkestinget 25. oktober – altså én uke etter at bystyret i Fredrikstad skulle ha uttalt seg. 

– Så er det jo understreket at kommunene kan komme med sine innspill når det gjelder sekundærrutene og det øvrige tilbudet. Det skal jo ikke behandles før i desember, så da kan man jo komme med sine innspill. Men det jobbes jo samtidig for fullt med å lage et forslag på disse sekundærlinjene nå, og man risikerer at man ikke får spilt inn ønskene og behovene, sier Haabeth.

Stamlinjenettet han henviser til er de ti hovedbussrutene i forslaget som skal erstattet dagens 52 bussruter.

Artikkeltags