Gå til sidens hovedinnhold

Knut Torbjørn Eggen mediterer for å takle angsten

Artikkelen er over 9 år gammel

Når Knut Torbjørn Eggen (50) har sovet for lite, mediterer han – for å unngå å bli psykisk syk igjen.

To ganger i livet har angsten tatt kontroll over den kjente fotballtreneren, slik at han har blitt psykisk syk.

Del på Facebook

– Jeg er ikke bitter for at jeg ble syk. Jeg har lært masse om meg selv. Men om jeg er redd for å bli syk igjen? Jo, det er jeg. Livredd. Og det er helt nødvendig, redselen for å bli syk igjen er min forsvarsmekanisme. Det er ingen spøk å bli psykisk syk, sier Knut Torbjørn Eggen.

Han har levd med angsten i bakhodet hele livet.

– En gang jeg skulle lese høyt i klassen på barneskolen, hyperventilerte jeg. De andre begynte å «flir» som vi sier trøndersk.

Opplevelsen satte ham på sidelinjen. Det tok mange år før han kom over bøygen med høytlesning.

Lørdag skal Eggen kommentere finalen i Champions League for cirka 1,5 millioner nordmenn.

– Nesten alle kan bli syke

FB møter Eggen en flott maidag i Moss. Vi sitter på en uterestaurant ved kanalen. Mens mange som går forbi nikker til den kjente fotballtreneren, forteller Eggen om det å være psykisk syk.

Da han sto midt oppe i krisen, trodde ikke Eggen at han skulle bli frisk igjen.

– Men det ble jeg. Nesten alle blir heldigvis bra, sier Eggen.

Torsdag til lørdag denne uken arrangeres «Psykiatrien ut i Samfunnet» i Fredrikstad. Årets tema er «Skam – for å ha hatt en psykiske lidelse.» Eggen er hentet inn som foredragsholder på torsdag.

– Min påstand er at alle er mer eller mindre disponert for angst når sårbarhetssonen blir utfordret akutt eller over tid. Nervøsitet, redsel og stress kan påføre alle angst dersom det treffer deg galt.

Derfor tenker aldri Eggen at toget har gått for folk som har «møtt veggen-uttalelser» i pressen.

– Folk mister ikke ferdighetene sine selv om de blir psykisk syke. Og de kommer tilbake igjen. Når jeg leser om mennesker som har «møtt veggen», tenker jeg at det er flinke, samvittighetsfulle personer som har stått på.

Det er mangel på søvn som ødelegger for Eggen.

– Jeg trenger lite søvn, men hvis ikke jeg får noen timer vil det over tid gå ut over min sårbarhetssone. Så er det vanskelig å avgjøre hva som kom først – angsten eller søvnen. Men når jeg sover dårlig, har jeg lært meg å meditere, sier Eggen.

Sto frem for 20 år siden

Året var 1988 og livet lekte for Knut Torbjørn Eggen. Rosenborg slo til for alvor, og Eggen var en av de aller beste. Han var landslagsaktuell og klar for cupfinalen med far Nils Arne Eggen som trener.

Knut Torbjørn Eggen hadde truffet sin nåværende kone, kjøpt hus, og begynt i ny jobb.

Likevel. Innvendig følte Knut Torbjørn Eggen det som han hadde «nestenkollidert» med en annen bil.

– Alle som har holdt på å kræsje får en reaksjon etterpå. Pulsen stiger, man kaldsvetter, skjelver og får hjertebank. Sånn hadde jeg det 24 timer i døgnet, sier Knut Torbjørn Eggen.

Allerede i 1988 fortalte Eggen offentligheten om sin angst.

– Da det kom frem hvorfor jeg ikke spilte cupfinalen, ble det slått stort opp i riksavisene, sier Eggen.

Og legger til:

– Gjennom årene er det noen som har tatt kontakt med meg og vil ha råd. Jeg forteller hva som har fungert for meg, men jeg er ingen hobbypsykolog. Jeg har holdt flere foredrag, men jeg stiller ikke opp på alt.

Fortsatt finnes skammen

Han har hatt angsten i bakhodet hele livet, men kjenner nå sin følgesvenn såpass godt at han kan utfordre følelsene og snu negative opplevelser til noe positivt.

– Jeg trenger en jobb hvor jeg får hurtig feedback. Derfor var rolleskiftet til sportsdirektør i RBK et feilvalg, sier Eggen.

Og legger til:

– Plutselig, etter mange måneders hardkjør som jeg taklet bra, kom et flashback av angst lørdag 4. desember 2007. Det lignet opplevelsene fra 1988. Panikkfølelsen for ikke å mestre rollen kom over meg, forteller Eggen.

Han valgte å sykemelde seg helt i de tre første månedene i 2008, i åtte uker var han på rehabilitering ved sykehuset i Levanger. Og en liten periode brukte han medisiner.

– Når du er så langt nede, trenger du hjelp til å finne igjen din egen go’fot, sier Eggen.

– Er psykiatri fortsatt forbundet med skam?

– I løpet av disse 20 årene er det blitt bedre, men det er fortsatt mye tabu rundt psykiatri. Det er merkelig når så mange i løpet av et livsløp opplever at den psykiske helsen ikke fungerer.

Del på Facebook

Les også andre saker fra f-b.no i dag:

Brannvesenet måtte fjerne forblåst partytelt

Dårlig vær fører til kanselleringer i ferjetrafikken

Fredrikstad-bedrift askefast på Island

Øvelse Oslofjord er godt i gang

– Bør få 2 år og 6 mnd. i fengsel

Kommentarer til denne saken