Gå til sidens hovedinnhold

Klager på 4,4 mill. i takst

Artikkelen er over 7 år gammel

Fylkesordfører Ole Haabeth må betale 8.978 kroner i eiendomsskatt for hytta på Hvaler. Nå klager han på at takstmannen har bommet stygt.

Haabeth har opplevd å bli bombardert med egg på rådhustrappa da han var ordfører i Fredrikstad.

Årsaken var eiendomsskatten som ble trappet opp. Folk var i harnisk. 10.000 mennesker gikk i fakkeltog og protesterte under parolen «Nok er nok». Det var i 2005. Åtte år senere har Haabeth fått besøk av Hvaler kommunes takstmann på hytta på Nordre Sandøy. Nå feller Haabeth en hard dom over kommunens takstarbeid.

– Generelt er det taksert høyt på Hvaler ved innføringen av eiendomsskatten. Det samsvarer ikke helt med signalene om at det skulle bli moderate takster, sier Haabeth til FB.

– Taksten må reduseres betydelig, skriver Haabeth i et klagebrev til Hvaler kommune. Brevet fra Haabeth behandles sammen med 650 andre takstklager kommunen har mottatt.

Dyr p-avgift på Hvaler

Det er ikke akkurat noen dårlig beliggenhet fylkesordførerens private feriested har. Han har egen brygge med bademuligheter. Men ifølge fylkesordføreren er stranda full av lere, og tomten er nordvendt, bratt og utilgjengelig. – Det er heller ikke kveldssol, anfører Haabeth. I tillegg er det ifølge fylkesordføreren svært kostbart å parkere på landsiden. Haabeth mener nå at taksten på kroner 4.489.000 overgår markedsverdien.
– Generelt er det taksert høyt på Hvaler ved innføringen av eiendomsskatten. Det samsvarer ikke helt med signalene om at det skulle bli moderate takster, sier Haabeth til FB.
Han har stor forståelse for at Hvaler kommune må ha eiendomsskatt, men poengterer at takstene må være riktige. Haabeth mener han må ha rett til å klage på linje med andre selv om han har bakgrunn som ordfører og fylkesordfører.
–I mange tilfeller blir jeg rammet av rollen jeg har. Men jeg synes at når jeg som privatperson får en takst, må jeg ha anledning til å mene noe om taksten, sier Haabeth.

– Helt irrelevant

Ifølge kommunens takstprotokoll må Haabeth betale 8.978 kroner i året i eiendomsskatt for hytta på Nordre Sandøy.
– Tror du ikke at e-skatten er mye mer tyngende for en pensjonist i Fredrikstad – enn for deg som høyt lønnet politiker med hytte på Hvaler?
– Det synes jeg er helt irrelevant. Jeg har fått en grei takst på boligen min i Fredrikstad. Eiendomsskattetkasten handler om verdi på eiendommen – ikke hvem som eier den. Nå er skattesatsen på Hvaler to promille, men alle vet at den kan justeres opp. Jeg ønsker derfor riktig takst i forhold til andre på Hvaler.
– Hva mener du er riktig takst?
– Det skal jeg ikke uttale meg om, men verdien er uansett satt for høyt. Det er spesielt verdien på tomten jeg trekker frem i klagen. Deler av hytta har også lav standard fra 30-tallet, mener Haabeth.

 

Kommentarer til denne saken