Tilbyr skruhjelp på ukentlig «mopedmekkekafe»

NYTT TILBUD: Kiwanis i Fredrikstad har startet mopedmekkekafe på Kiwanis-huset på Gressvik. Her kan ungdommer ta turen for å få hjelp til å skru, og møte andre med interesse for motor. Terje Karlsen (t.v.) håper flere vil gjøre som Marius Hostad Stavik (15) å komme på treffene på torsdager.

NYTT TILBUD: Kiwanis i Fredrikstad har startet mopedmekkekafe på Kiwanis-huset på Gressvik. Her kan ungdommer ta turen for å få hjelp til å skru, og møte andre med interesse for motor. Terje Karlsen (t.v.) håper flere vil gjøre som Marius Hostad Stavik (15) å komme på treffene på torsdager. Foto:

Kiwanis Club Fredrikstad inviterer nå lokale ungdommer til mopedmekking på Gressvik. Det er et tilbud som vil være åpent torsdager før og etter sommerferien.

DEL

– Vi ønsker at gutter og jenter mellom 14 og 18 år som er interessert i moped og motor skal komme og møtes her på Gressvik, forteller initiativtaker Terje Karlsen.

– Kanskje vi kan lære dem litt om moped også, legger han til med et smil.

Vil engasjere de unge

Prosjektet til Kiwanisklubben er helt nytt, og de hadde sin første samling torsdag kveld. Oppmøtet blant ungdommen var ikke overveldende, men det mener Karlsen kommer av naturlige årsaker.

– Det er eksamenstid, så det er nok andre ting som opptar de unge, men vi håper de kommer når skolen begynner å bli ferdig.

Engasjementet for den yngre garde kommer av at mannfolka i klubben mener noen må lære ungdommen i mekke. Det er få som gjør det lenger.

– Før i tida skrudde vi ting fra hverandre for å se hva som var inni, men det er det ingen som gjør lenger. Nå kjøper ungdommen seg en ny moped som de bruker i to år før det er billappen som skal tas. Mopedmekking er en gammel kunst som er i ferd med å dø ut, men det er fortsatt noen som er interessert i å skru. Da må vi legge til rette for at de får gjort det, forteller Karlsen.

Nyoppusset bod

Derfor inviterer nå ildsjelene ungdommen til Gressvik for å skru. Mekkingen foregår i en mekkebod som hører til Kiwanishuset i Waldemar Agers vei. Her er det kjøpt inn verktøy, og det er satt opp arbeidsbenk så ungdommene skal ha gode arbeidsforhold.

– Her inne kan 6 til 8 ungdommer jobbe om gangen, med god hjelp fra oss, forteller Leif Egil Torp.

Dameklubben Kiwanis Club Glommen steker vafler og lager pølser til ungdommene som møter opp.

GAMMEL SYKKEL: Marius Hostad Stavik (15) er ennå ikke gammel nok til å kjøre moped, men fikk prøvesitte Terje Karlsens gamle militærmotorsykkel fra 1968 da han besøkte mopedmekken på torsdag.

GAMMEL SYKKEL: Marius Hostad Stavik (15) er ennå ikke gammel nok til å kjøre moped, men fikk prøvesitte Terje Karlsens gamle militærmotorsykkel fra 1968 da han besøkte mopedmekken på torsdag. Foto:

Totakter'n

På 1950- og 60-tallet samlet mopedentusiastene i Fredrikstad seg på Stortorvet Kafé, populært kalt «Totakter'n», som lå der Litteraturhuset ligger i dag. Karlsen tenker tilbake til en tid der alle var interessert i å mekke på mopeder.

– Vi skal ikke gjenskape Totakter'n, men det hadde vært gøy å få samla ungdommer som er interessert i moped. Det dreier seg mye om data og mobiler om dagen, men det er viktig å komme seg litt ut å bruke henda og hue også, sier Karlsen.

– Klarer vi å oppmuntre ungdommen til å se verdien i det man har, og ikke kjøpe alt nytt, har vi oppnådd mye, legger han til.

Ungdommen trenger hjelp

Marius Hostad Stavik (15) går på Gressvik ungdomsskole, og hadde møtt opp på klubbens første møte. Han er ennå ikke gammel nok til å kjøre selv, men er veldig klar.

– Jeg har akkurat kjøpt min første moped, så den står klar til jeg fyller 16, sier han.

Stavik synes initiativet fra Kiwanis er fint, og tror flere vil komme til å benytte seg av hjelpen de kan tilby.

– Det er fortsatt noen som er interessert i å skru, så jeg tror nok det vil komme unge som ønsker å få litt hjelp, avslutter han.

Neste «Mopedmekking» er 8. juni. Da kommer Ronny Leere for å presentere flere modeller for ungdommene. Uka etter, den 15. juni, kommer mekaniker Sven Jansen for å lære ungdommene noen profesjonelle mekketips.

Artikkeltags