Ny dyrestatue veltet: – Dette tror vi ikke har skjedd naturlig

VELTET: Denne statuen ble kontrollert og funnet i orden i mai. I helgen ble den veltet. Kommunens folk tror det må dreie seg om hærverk. Foto: Victor Engebretsen

VELTET: Denne statuen ble kontrollert og funnet i orden i mai. I helgen ble den veltet. Kommunens folk tror det må dreie seg om hærverk. Foto: Victor Engebretsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I helgen lå en av Fredrikstad kommunes tunge dyrestatuer veltet i Kirkeparken. Kilder i kommunen tror det må dreie seg om hærverk.

DEL

– Vi tror ikke at den har falt av naturlige årsaker. Vi mener at ett menneske alene ikke kan velte denne, sier spesialkonsulent Inger Anne Storli i kommunens kulturavdeling.

Kontrollert i mai

Både hun og virksomhetsleder Hanna Tangvald i Fredrikstad kommunes parkavdeling tror det skyldes rent hærverk at folestatuen mellom domkirken og Flora lå veltet søndag.

– Det er rent hærverk som er utøvd her, og det er det dessverre umulig å gardere seg mot. For noen år siden gikk det utover parkbelysningen. Mastene lå flatt natt til søndag flere ganger, sier Tangvald.

Les også: Fredrikstad kommune må betale 275.000 kroner etter statue-ulykke

– Vi kontrollerer jo nå disse statuene hvert år. Denne ble kontrollert i mai, og da sto den stødig som bare det. Nå må det undersøkes ordentlig hvorfor den falt, sier Storli. Da hun dro for å se på statuen på søndag, sto den i stående stilling igjen.

Hun kunne mandag morgen opplyse at Ørnulf Basts folestatue som ble gitt i gave til Fredrikstad kommune i 1957 nå er fjernet.

Vet ikke om den blir satt opp igjen

– Vi har nå tatt den vekk inntil videre. Om den vil bli fjernet permanent eller om den vil bli satt opp igjen, vet jeg ikke. Jeg fikk greie på dette i går natt. Nå begynner vi å jobbe med firmaer som skal se på dette, sier Storli.

Les også: Vil utvide dyreriket i marka

– Vil dette bli anmeldt til politiet som hærverk?

– Det skal vi sette oss ned og snakke om først, sier Storli.

Ifølge Tangvald var det ikke noen fare for at folen skulle ramle over noen før den ble tatt vekk.

– Det har ikke vært fare for sikkerheten denne gangen. Ytterligere fundamentering må vurderes. Ikke på grunn av sikkerhet, men for å hindre vandaler fra å utøve skadeverk en gang til, sier hun.

– Flere hundre kilo

Fungerende kommunalsjef Asbjørn Borge understreker mandag formiddag at man ikke med sikkerhet kan fastslå at det dreier seg om hærverk.

– Nei, vi har egentlig ikke noen teori på det. Men det er klart; vi sendte bort folk fra brannvesenet, og tre sterke menn klarte ikke å rykke den opp fra liggende stilling. Det var en stor sokkel på den, som også var veltet, sier Borge. Han opplyser at fundamenteringen på statuen vil bli gjennomgått.

– Vi må jo sjekke og se om noe har vært for dårlig, sier Borge.

– Hvor tung er statuen?

– Det er nok flere hundre kilo, uten at jeg vet den eksakte vekten.

– Veldig trist

Borge opplyser at han følte den første meldingen om den veltede statuen som svært dramatisk, ikke minst med tanke på at en rådyrstatue i Kirkeparken falt over og skadet et to år gammelt barn i mai i fjor.

– Dette opplevde jeg som litt dramatisk da jeg fikk meldingen i går, men i og med at statuen nå er tatt vare på, føler jeg at dramatikken har lagt seg. Da jeg så på bildet at hele fundamentet også var veltet, skjønte jeg at dette måtte dreie seg om noe helt annet enn ulykken i fjor. Her er det faktisk gjort noe slik at hele statuen med fundament har veltet, sier Borge, som understreker at det må ha vært store krefter i sving.

– Den har ikke vært en fare for små barn som leker på den, sier han.

Heller ikke Storli legger skjul på at hun syntes den veltede folen var et trist syn da hun søndag kjørte ned for å se på den.

– Det er veldig trist, ikke minst med hensyn til at vi allerede har opplevd at en statue falt over et barn. Etter at dette skjedde, ble det satt i gang en stor prosess hvor alle statuer blir kontrollert hvert år. Med en gang det oppdages en feil, blir den utbedret, sier Storli.

Les også: Krimsjefen: – Skal vurdere om noen i kommunen bør straffes

Det var i mai i fjor at en massiv rådyrstatue i Kirkeparken veltet og skadet en toåring.

Artikkeltags