Nå er det nytt kinesisk år – det ble grundig feiret av denne gjengen

FEIRET DOBBELT: Denne blide gjengen endte med to nyttårsfeiringer i år: Først feiret de kinesisk nyttår på selve nyttårsdagen – fredag. Så var det nye feiring lørdag, da Kirkens Bymisjon inviterte til nyttårsfeiring på Café Britannia.

FEIRET DOBBELT: Denne blide gjengen endte med to nyttårsfeiringer i år: Først feiret de kinesisk nyttår på selve nyttårsdagen – fredag. Så var det nye feiring lørdag, da Kirkens Bymisjon inviterte til nyttårsfeiring på Café Britannia. Foto:

Denne blide gjengen med kinesere var bare noen av dem som feiret da kinesisk nyttår ble markert med en skikkelig nyttårsfest på Café Britannia på lørdag.

DEL

– Det er koselig for oss kinesere å feire nyttår sammen, sa Tang Rungzhen da hun og et knippe kinesere – og veldig mange andre mennesker – inntok kulturkafeen til Kirkens Bymisjon for å feire nyttår med en femretters tallerken laget på dugnad.

Siden i fjor høst har Kirkens Bymisjon laget kulturkafé én gang i måneden, der frivillige med ulik kulturbakgrunn lager eksotisk mat sammen. Denne gangen var det altså Kina som sto i fokus i anledning nyttårsfeiringen, og Café Britannia var for anledningen ikledd kinesisk drakt med mye Kina-pynt.

Dobbeltfeiring

For kineserne som var på plass lørdag, endte det dermed med to nyttårsfeiringer. Den «ordentlige» nyttårsaften i Kina var nemlig på fredag.

KOKK OG INITIATIVTAGER: Frivillig Mini Ming var en av kokkene som sto bak lørdagens femretter. Til hver kulturkafé møtes mennesker fra ulike kanter av verden for å lage mat sammen.

KOKK OG INITIATIVTAGER: Frivillig Mini Ming var en av kokkene som sto bak lørdagens femretter. Til hver kulturkafé møtes mennesker fra ulike kanter av verden for å lage mat sammen. Foto:

– Vi møttes også i går for å feire sammen da, og nå er det ny nyttårsfeiring her i dag, smilte Anning Tsai.

– Vi koser oss sammen, både barn og voksne, sier Mini Ming, som var én av de frivillige som sto bak maten på lørdag.

Den månedlige kulturkafeen er et ledd i bymisjonens tv-aksjonsprosjekt Veiviser.

Møtes for å lage mat sammen

– Målet er å vise Fredrikstad alle kulturene her. Det er et inkluderingsprosjekt hvor folk fra hele verden lager mat sammen. Her kan det være folk fra land som kriger mot hverandre som lager mat til den samme tallerkenen, sier prosjektleder Cathrine Halmrast Harvil.

Hun kan fortelle at det var godt over 20 mennesker i sving for å lage og servere tallerkenene med fem ulike retter fra ulike kanter av verden på lørdag.

– Her er det ingen utdannede kokker, men alle er glade i å lage noe for hverandre fra hjemlandet sitt. Det blir fem retter på hver kulturkafé, slik at alle får smake litt forskjellig, sier hun.

12 år gammel sangfugl

Om den kinesiske nyttåret var spesielt i fokus på lørdagens kulturkafé, var det ikke absolutt alt som handlet om Kina.

ELSKER Å SYNGE: Vijan Ahmet (12) elsker å synge og drømmer om at hun én dag kan synge egne sanger. Da var hun ikke vond å be om å synge noen kurdiske og tyrkiske sanger i kulturkafeen på lørdag. .

ELSKER Å SYNGE: Vijan Ahmet (12) elsker å synge og drømmer om at hun én dag kan synge egne sanger. Da var hun ikke vond å be om å synge noen kurdiske og tyrkiske sanger i kulturkafeen på lørdag. . Foto:

På plass var også Vijan Ahmet (12) fra Kurdistan, som sto for underholdningen og sang kurdiske og tyrkiske sanger. Hun har tidligere opptrådt for så mange som 3.000 mennesker, og var ikke så veldig nervøs før hun skulle synge på Café Britannia, der moren hennes jobber.

– Jeg er veldig glad i å synge, og sier ikke nei hvis noen spør. Drømmen min er å synge egne sanger en dag, sa 12-åringen.

MANGE FRIVILLIGE: Godt over 20 mennesker var i sving på lørdag for å kunne invitere til kinesisk nyttårsfest. Her er noen av dem, med prosjektleder Cathrine Halmrast Harvil helt til venstre.

MANGE FRIVILLIGE: Godt over 20 mennesker var i sving på lørdag for å kunne invitere til kinesisk nyttårsfest. Her er noen av dem, med prosjektleder Cathrine Halmrast Harvil helt til venstre.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken